сряда, 19 октомври 2011 г.

nVIDIA 3D Vision 2





nVIDIA 3D Vision 2
- ново поколение активни 3D очила
автор: Кристо Маринов




активни 3D очила
nVIDIA 3D Vision 2


   След повече от две години затишие, американската корпорация nVIDIA представи своите 3D очила от следващо поколение - 3D Vision 2.
   Комплектът е наследник на nVIDIA 3D Vision kit, чието подробно ревю представихме преди време. Новите активни 3D очила се отличават както по своя дизайн, така и по редица технически подобрения. Да видим, какво ново може да ни предложи nVIDIA 3D Vision 2...

   Дизайнът на новите активни очила 3D Vision 2 е значително подобрен. Инженерите на nVIDIA не са се ограничили обаче само до козметични промени във външния вид на продукта. Има забележимо подобрение и на редица от основните характеристики.
   Още от пръв поглед се забелязва, че очилата nVIDIA 3D Vision 2 са с по-големи LCD лещи. Увеличението на тяхната площ е с около 20%. Причините за това решение на разработчиците са няколко.
   От една страна, това забележимо увеличава зрителното поле на тези 3D очила. Успоредно със самите 3D очила на nVIDIA са разработени и няколко нови 3D монитора от различни марки, със значително по-голям диагонал на екрана в сравнение с досегашните. Така, до края на тази година се очаква пускането на пазара на 27-инчовия модел Asus VG278H, в най-скоро време и BenQ вероятно ще предложи 3D монитор, който да наследи BenQ XL2410T, чието ревю предложихме наскоро на вашето внимание. 
   Освен това, увеличената площ и дълбочина на nVIDIA 3D Vision 2 позволява по-комфортното използване на тези 3D очила в комбинация с обикновени очила с диоптри.
   Също така, рамките на очилата при 3D Vision 2 са проектирани по такъв начин, че максимално да ограничат проникването на "паразитна" светлина от околната среда, а това от своя страна допринася за повишаване качеството на триизмерното изображение. С други думи, сега 3D очилата на nVIDIA осигуряват забележимо по-голям комфорт и са подходящи за използване и в помещения с по-силна дневна или изкуствена светлина.
   Същевременно, увеличените габарити не са се отразили особено на теглото. За изработката на комплекта nVIDIA 3D Vision 2 са използвани модерни материали, отличаващи се с малкото си тегло, здравина и еластичност.
   Бутонът за включване на активните 3D очила на nVIDIA също вече е по-удобен за използване - по-голям е и е разположен на страничната плоскост на лявата рамка.

   Важна подробност, която следва да се спомене е, че старият комплект nVIDIA 3D Vision kit е напълно съвместим с новия 3D Vision 2. От друга страна, новите 3D монитори, които ще бъдат съвместими с 3D очилата на nVIDIA, са с вграден инфрачервен предавател, така че отпада нуждата от познатата ни от по-рано "пирамидка".
   Радва и оптимизираната синхронизация между очилата и източника на сигнала, което според разработчиците забележимо намалява неприятното "премигване" на LCD лещите и съответно - умората на очите.

   Отделно следва да споменем и патентованата технология на nVIDIA - 3D LightBoost. Тя е задължителна за всички нови 3D монитори, съвместими с комплекта 3D Vision 2. При преминаване в 3D режим, мониторът мигновено повишава яркостта на своя дисплей. Това подобрява картината, елиминирайки загубата на яркост, причинена от течнокристалните дисплеи на 3D очилата. В резултат на това, както и на подобрената синхронизация, nVIDIA 3D Vision 2 ще осигури с до 30% по-висока яркост на картината в сравнение със своя предшественик.
   Освен това, благодарение на тази технология на nVIDIA, до голяма степен се подтиска и т. нар. ghosting - неприятното дублиране на образа, проявяващо се
в забележима тъмна сянка на обекта.
   Така на практика при 3D Vision 2 се отстраняват всички характерни недостатъци, присъщи на активните 3D очила (за справка можете да погледнете и публикацията "Активни или пасивни 3D очила?").  

   Да, звучи много обещаващо, но както разбирате, източник на тези сведения за nVIDIA 3D Vision 2 е самият производител. Да се надяваме, че всичко това ще бъде потвърдено и в реални условия от потребителите. Очаква се иновативната разработка да се появи по магазините в Щатите още преди края на този месец.

nVIDIA 3D Vision 2

   Ориентировъчната цена за nVIDIA 3D Vision 2 е 99 щатски долара само за чифт очила и 149 - за целия комплект.
   Кристо Маринов

   Всички публикувани до момента статии можете да видите в Съдържанието.

2 коментара:

arcovk

Здравей,много научих от този сайт и съм ти благодарен,искам да те попитам тези очила,работят ли добре и на по старите 3D монитори,като например Asus VG236!

3D МОНИТОР

Привет, arcovk,

Да, комплектът NVIDIA 3D Vision 2
може да се използва с Asus VG236H (въпреки че той по принцип се продава в комплект с по-старата версия на очилата). VG236HE се продава без очила.

Можеш да погледнеш и ето тук:

http://www.nvidia.com/object/3d-vision-displays.html

Също така обаче имай предвид и че не всяка видеокарта ще ти свърши работа...