събота, 9 април 2011 г.

3D очила-видове


3D филми и игри у дома - мисията (не)възможна.
Видове 3D очила
автор: Кристо Маринов





   С развитието и поевтиняването на технологиите става възможно да се радваме на реалистични триизмерни изображения в домашни условия. 3D игрите и 3D филмите са страхотно забавление, а цените на дисплеите вече не са така смъртоносно високи. Естествено, освен 3D дисплей, са нужни съответно и 3D очила...


   3D ОЧИЛА-ВИДОВЕ
   -----------------------------


   Най-общо всички 3D очила се разделят на следните видове – пасивни и активни.


   Пасивни 3D очила


   Анаглифните очила са най-простичкото нещо, наред със съответно обработено изображение, което можем да използваме за получаване на 3D картина. Лещите на тези очила са с различни цветове за да филтрират изображението от екрана. Комбинациите са red(червен) / cyan(специфичен оттенък на синьото) или green(зелен) / magenta(специфичен оттенък на червеното).
   Ако погледнем картината без очила, лесно ще забележим, че  има два образа, които леко се разминават. Единият има синкав или зеленикав оттенък, а другият -  червеникав. Когато си сложим очилата, тези образи се съединяват в един, който създава илюзията за дълбочина.
   Предимствата на тези очила са, че са изключително евтини (всъщност, можем и сами да си направими че са достатъчно леки и удобни за носене.
   Недостатъци - качеството на изображението не е много високо, цветовете са "убити", забелязва се известно раздвояване на образа. И най-важното - очите се уморяват изключително бързо, а ако прекалите, ще си докарате и сериозно главоболие.


   3D очила с поляризирани лещи. При този метод за получаване на 3D картина се използва пасивната линейна поляризация. Поставят се филтри както на очилата, така и на източника на изображение.
   Лещите на тези очила са поляризирани и пропускат светлинни вълни под определен ъгъл. Всяка леща пропуска само определената за нея поляризирана светлина. Така се създава 3D ефект - виждаме обемен образ, който притежава определена дълбочина.
   Поляризираните лещи са по-удачен вариант от анаглифните, защото цветопредаването при тях е по- вярно, натоварват зрението в по-малка степен и предоставят по-пълно триизмерно изживяване.
   Има малка подробност обаче - трябва да има съответствие между филтрите на дисплея и на очилата. Т.е. поляризираните 3D очила от даден производител може и да не ви вършат работа, когато гледате дисплей на конкурентна марка. Впрочем в скоро време би трябвало да се постигне споразумение относно въвеждането на унифициран стандарт.




   Активни 3D очила


   Тези очила са с вградена батерия и специално покритие от течни кристали. За да възпроизведат 3D картина, последователно "затварят" и "отварят" дясната и лявата си леща в синхрон със сигнала, излъчван от предавателя на телевизионния приемник. Поради спецификата на човешкото зрение, в мозъка изображенията се наслагват и се получава усещането за дълбочина на картината. Активните 3D очила показват триизмерна картина с по-висока резолюция, отколкото пасивните, като възпроизвеждат и по-ярки и реалистични цветове. Проблемът е, че са доста масивни, а освен това са и доста скъпи. И, да - повечето производители предлагат активни 3D очила, които работят само с техните дисплеи... Но и тук имаме тенденция за унифициране на стандарта.
   Още интересни материали можете да изберете от Съдържанието.

5 коментара:

Анонимен

Здравейте,Аз притежавам 3D Телевизор на LG 3D Cinema технология и съм много доволен.Не съм имал възможност да видя колко ярки истински са цветовете на Телевизор с Активни очила.Аз поне не виждам разлика в цветовете на 2D и 3D изображението на този (Моя)телевизор.Това което са постигнали от тази компания мисля,че е тенденцията за бъдещето на тези технологии(поне за сега).Поздрави

Unknown

Имали разлика дали на монитор или на телевизор ще се гледа с Пасивни 3D очила и Активни 3D очила смисъл може и с 2-а вида не е проблем какви ще са(ако имаме 2-а вида под ръка или имаме само едните)

Анонимен

Ако телевизорът/мониторът е с IR предавател - използват се активни 3D очила с LCD лещи. Пасивни поляризирани 3D очила не вършат работа. И обратното - на пасивен монитор не могат да се използват активни 3D очила. Двете технологии са съвсем различни, работят на различен принцип.

Не ти разбрах много добре въпроса - ако има нещо неясно - питай. Отдавна се интересувам от тия неща за 3D - изчел съм доста и съм пробвал доста. Даже съм виждал ТВ при който не са нужни очила. Та-ако има нещо-питай.

Марио Папучаров
Враца

Unknown

Да точно това имах предвид неможах да го формулирам точно и ясно :) мерси много и последно как да различа това което по горе си написал ? Имали някакво обозначение или просто трябва да се знае :)
Мерси много

Анонимен

Пасивните 3D очила обикновено са по-тънки и леки, приличат на обикновените. Активните очила в повечето случаи са по-масивни. Най-новите модели (например на Samsung) са с тънки рамки, но винаги е предвидено място за поставяне на батерията. Монитора или телевизора не можеш да го познаеш само по външния вид дали е 3D и евентуално от кой тип е. Тук вече трябва да се търси описание в интернет. Иначе в магазина на опаковката или в документацията на очилата или на монитора си пише, а и продавачите трябва да са запознати какво продават.