неделя, 15 май 2011 г.

LG Cinema 3D




LG Cinema 3D
LG - 3D кино с много предимства
автор: Кристо Маринов


LG Cinema 3D


   Sony, Panasonic, Sharp и Samsung анонсираха наскоро своите нови модели телевизори с активна 3D технология. Другият голям играч на пазара – LG не изостава от именитите си конкуренти, но същевременно предлага и добра алтернатива за потребителите, които се вълнуват от триизмерното кино у дома. LG представи своята технология Cinema 3D...
   Идеята на южнокорейския гигант е да даде възможност на любителите на 3D картината да ѝ се насладят в уюта на собствения си хол по същия начин по който биха го направили и в добра кинозала.   Технологията, предложена от LG се базира на използването на пасивни 3D очила с поляризирани стъкла – същите, които се използват в повечето кинозали в момента.
   И така – технологията Cinema 3D на LG е същата като тази, която се използва при прожектирането на триизмерни филми в кинозалите, но – всичко това пренесено в собствения ви дом, на екрана на вашия телевизор. Замисълът на разработчиците е да ни даде възможност да се потопим в света на триизмерните изображения по един лесен, евтин и удобен за нас начин, с максимален комфорт. Повече подробности можете да прочетете в това пълно ревю на телевизора LG Cinema 3D 47LW6500 - ТУК.


3D телевизор LG LW6500


   При Cinema 3D се използват пасивни 3D очила. Те са с поляризирани стъкла и за разлика от активните 3D очила не изискват батерия. Значително по-леки са (само 16 грама!), по- комфортни за носене, съответно – и по- евтини. Същевременно, при тях трептенето и дефектите в изображението са намалени значително, могат да се използват и при по-голям ъгъл спрямо екрана, освен това очите се уморяват по-малко.
   Това означава, че всички членове на семейството могат да се насладят на 3D картина в домашни условия, без да се налага да се инвестират твърде много пари в скъпоструващи 3D очила.


LG 3D поляризирани очила


   До тук говорехме за предимствата на поляризираните 3D очила. А имат ли някакви недостатъци?
   Да, разгледахме предимствата на пасивната 3D технология и е естествено да си зададем въпроса, дали няма някакви недостатъци. Както споменахме в началото, Cinema 3D технологията на  LG е вариант на пасивната 3D технология. При нея двата образа (за лявото и дясното око съответно) се съдържат в един и същи кадър и се възприемат едновременно. При активните 3D очила картината прескача между два различни варианта на един и същ образ. LCD дисплеят на всяка от двете лещи се отваря и затваря последователно за всяко едно от очите, така че то вижда кадъра, предназначен само за него. Това става при много висока скорост и човешкият мозък не успява да засече премигванията, но тях си ги има. Съответно, очите се уморяват по-бързо. От друга страна, при поляризираните очила всяка от двете лещи пропуска само определената поляризирана светлина от даден кадър за съответното око. Теоретично това означава, че се оползотворява само половината от изображението, което се поделя по братски между двете очи. От всичко това следва, че имаме два пъти по- качествена картина при използването на активни 3D очила. Теоретично – да, на практика – не. Защо? Защото Cinema 3D се базира на новата технология на LG, носеща абревиатурата FPR (Film-type Patterned Retarder)Резултатът – изумителна триизмерна картина с изключително качество и дълбочина на образа – на практика толкова качествена, колкото и при активните 3D очила. Пасивната технология обаче ни осигурява значително по-голям комфорт. Очилата са много по-леки, очите не се уморяват, изображението може да се наблюдава от по-голям ъгъл без влошаване на качеството. Е, това важи най-вече за хоризонталните ъгли, при гледане от високо 3D ефектът се губи. Но пък не са много хората, които ще се покатерят на две табуретки за да гледат телевизия от височината на тавана :).
   Накратко. Новата технология Cinema 3D на LG е много по-приятелски настроена към очите – няма го трептенето на образа – няма я и умората, няма го и главоболието.
Няма ги и характерните за активните 3D очила изкривявания на образа.
   Активната 3D технология също се развива и усъвършенства обаче, така че времето ще покаже, коя от двете ще надделее...
   Към СЪДЪРЖАНИЕТО.