неделя, 10 април 2011 г.

Как да си направим 3D очила



   Как да си направим 3D очила с подръчни средства
автор: Кристо Маринов



   Всъщност, никак не е сложно да си направим сами
3D очилаТехниката за създаване на триизмерни стереоскопически изображения е открита отдавна и хората са се забавлявали с 3D картинки много преди излизането на нашумелия филм "Аватар".
   И вие можете бързо и лесно да си направите 3D очила, а подходящи картинки и  3D филми ще си намерите в Интернет без проблем. (Е, ако нямате време да ровите из нета, или просто ви мързи - имам няколко 3D картинки ТУК )


ето и тук една такава картинка


   
   Става дума, разбира се, за пасивни 3D очила, по-точно - анаглифни очила (с едно червено и едно синьо стъкло).
   Ще са ви нужни парче тънка прозрачна пластмаса (например капак от кутия за CD, или още по-добре - калъфче за бадж), син и червен перманентен маркер, чифт ненужни слънчеви очила, малко свободно време и желание.    И така, ето ви подробно описание на технологията за изготвяне на 3D очила в домашни условия :)


   1) Махнете внимателно стъклата на очилата, сложете ги върху прозрачното парче пластмаса и очертайте контурите на новите стъкла.
   2) Изрежете получените два овала от вътрешната страна на контура. Можете да потопите предварително парчето пластмаса в гореща вода за кратко време - така то ще омекне и няма да се счупи при рязането.
   3) С червения маркер равномерно оцветете левия овал, а със синия - десния. Но не се престаравайте, че ако прекалите, нищо няма да видите през тях...
   4) След като добре изсъхнат ги поставете на мястото на старите стъкла.
   
   Voila! Вашите 3D очила са готови.


   Е, не очаквайте чудеса от тях. Качеството им не може да бъде като на едни фабрично произведени анаглифни очила. При тях се използват специални материали и стъклата не са оцветени с маркер :)


   Важно! Трябва да сте наясно, какъв тип точно е изображението, което искате да гледате с анаглифни очила. Изображенията са два типа, съответно - и очилата.

   Комбинациите са:
cyan(специфичен оттенък на синьото) / red(червен)
   или
green(зелен) / magenta(специфичен оттенък на червеното).

cyan



magenta



   Когато си направим анаглифни 3D очила cyan/redс тях няма да е удачно да гледаме изображения от типа green/magenta, както и обратното...
   И накрая - хубаво е цветовете на маркерите, които използваме за да оцветим стъклата на нашите очила, да са близки до тези, които виждате тук (цветните квадрати). За първия тип 3D анаглифни очила така трябва да изглежда "синьото" (което всъщност е цианово), за втория тип очила - така трябва да изглежда стъклото, обозначено като magenta.

Горе-долу така трябва да изглеждат стъклата и на анаглифните 3D очила, които ще си направим сами с подръчни средства:

3D анаглифни очила cyan/red

3D анаглифни очила green/magenta


   А, да - цветовете на квадратите наистина са cyan и magenta, но друг е въпросът, какво виждате вие в момента :)
   Много е важно какъв е мониторът ви - с TN матрица (което автоматично означава, че доста менти при предаването на цветовете) или е с IPS/PVA матрица и съответно - дали е настроен правилно...
   Абе, не се косете толкова. Тези 3D очила, които ще си направим у дома са за забавление, ся ако тръгнем чак пък толкова да се вживяваме...  Повече за видовете 3D очила можете да прочетете ТУКОще статии можете да изберете от Съдържанието.

2 коментара:

Анонимен

страхотно написана тема Благодаря

От Sigoro133 за Как да си направим 3D очила

Анонимен

Има и друг вариант - аз например използвах остатъците от мастилниците на принтера :). Там със сигурност цветовете отговарят на 100%. Има и cyan и magenta. Получи се добре.

Тони С.