3D МОНИТОРИ - ТОП 5ТОП 5 на най-добрите 3D МОНИТОРИ
© Крум Маринов

   И така - ето го нашият списък с най-добрите 3D мониториТова не е класация - всеки монитор си има своите предимства и недостатъци и всеки потребител си има индивидуалните предпочитания и изисквания. Така че моделите са представени в напълно произволен ред (т.е. - няма значение, дали са в началото или в края на списъка). И още нещо - за да се радвате на триизмерна картина, всички те изискват използването на активни 3D очила, като представените от нас преди време очила nVIDIA 3D vision. Да се надяваме, че в скоро време ще можем да ви представим и добър 3D монитор, базиран на иновативната разработка на LG - Cinema 3D, основана на пасивната 3D технология...
   Редакция: статията е писана преди доста време, но представените тук модели продължават да бъдат актуални по своите характеристики. На практика кой знае какво развитие при LCD мониторите не се забелязва. Вярно, появиха се много модели, базирани на пасивната 3D технология, те имат своите безспорни предимства, но като качество на изображението в 3D режим (дълбочина и реалистичност на 3D ефекта), все още по-добри са 120-херцовите монитори с активни 3D очила.

   Ето ги петте най-добри 3D монитори към днешна дата, които реално могат да се намерят на българския пазар:


   3D монитор Samsung 2233RZ

Samsung 2233RZ

Диагонал на екрана: 22 инча
Предимства: време за реакция, 120 херца честота на опресняване, цена
Недостатъци: TN матрица, което определя стеснените ъгли на виждане и не толкова доброто цветопредаване
=====================


   3D монитор LG W2363D

LG W2363D

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: 120 херца, няма забавяне на входния сигнал, ниско време на реакция, цена
Недостатъци: TN матрица, цветопредаване, стеснени ъгли на виждане 
=====================


   3D монитор Asus VG236H(е)

Asus VG236H

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: ергономична стойка, 120 херца честота на опресняване, добри стандартни настройки, време за реакция, без забавяне на входния сигнал 
Недостатъци: гланцово покритие на екрана, TN матрица, ъгли на виждане 
=====================


   3D монитор Alienware OptX AW2310

Alienware OptX AW2310

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: 120 херца, ергономичност, минимално време за реакция, без забавяне на входния сигнал, добро цветопредаване (като за TN матрица е впечатляващо), детайлност на картината
Недостатъци: лоши нива на черното, стеснени ъгли на виждане, цена (да, сериозен недостатък, но монитора е много добър)
=====================


   3D монитор BenQ XL2410T

BenQ XL2410T

Диагонал на екрана: 24 инча
Предимства: задоволително ниво на черното (като за TN-ка се представя много добре), честота на опресняване 120 херца, време за реакция, на практика няма забавяне на входния сигнал.
Недостатъци: неравномерна подсветка, TN матрица, стеснени ъгли на виждане, забележим фантом-ефект / дублиране на образа / при бързо движещи се обекти, предизвикан от твърде агресивния overdrive.
   Въпреки това, този модел си остава един от най-добрите 3D монитори за момента. Пълно ревю на BenQ XL2410T - ТУК.

=====================


   Предполагам, ще има и няколко силно възмутени граждани, които ще се поинтересуват, защо в списъка с най-добри 3D монитори не са включени Acer GD245HQ (може и да греша, но май той беше обявен за официален монитор на World CyberGames 2010) и ViewSonic FuHzion VX2268wm (много готино изглежда с тоя дракон, да). Ами за това си има ред причини. Нищо не пречи да си ги харесвате. Ние обаче ви препоръчваме някой от описаните по-горе пет 3D монитора. Ние смятаме, че за момента те са най-добрите. Туйто.
   P.S. Както споменахме в началото - напоследък се появиха немалко нови модели, но още е рано да бъдат определени като най-добрите. Освен гръмките реклами, за нас е по-важно как се представят мониторите в реални условия. За да изясним това, трябва не само да тестваме лично даден модел, но и да вземем под внимание отзивите на потребители, които са закупили конкретния 3D монитор.
   Още интересни теми можете да изберете от СЪДЪРЖАНИЕТО.