понеделник, 11 април 2011 г.

Asus VG236H review
LCD 3D монитор Asus VG236H
цена ~900 лв.
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана: 23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920 x 1080
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 400 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен),
100 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: Component, DVI, HDMI,
Height Adjustable, nVidia 3d vision kit
(очила за 3D монитори)
Asus VG236H review
© Крум Маринов

   В това ревю ще разгледаме Asus VG236H - един доста интересен модел, представител на новото поколение монитори, поддържащи 120 Херца честота на опресняване на картината...
Външно този LCD монитор не се отличава от повечето свои събратя. Корпусът е изработен от черна гланцова пластмаса, а стойката е овална. Достатъчно стабилна. Има възможност за регулиране на наклона и височината, което е похвално - не са много геймърските монитори, при които да се държи в такава степен на ергономичността. Дизайнерите на Asus определено заслужават поне едно дружеско потупване по рамото за тази своя човеколюбива постъпка.
   В долния десен ъгъл на рамката е разположен панелът за навигация в менютата на VG236H. Бутоните са обикновени. На гърба са разположени входовете - DVI, HDMI и компонентен вход.
   VG236H има цял куп опции за настройка на картината: яркост, контраст, овърдрайв, температура на цвета, и RGB, както и възможност за промяна на съотношението на страните. Има и предварително зададени заводски настройки на картината: Scenery, Standard, Theater, Game, Night View.
   Обикновено заводските настройки на картината при LCD мониторите, особено геймърските, ни навеждат на мисълта, че са правени от далтонисти-рецидивисти. Asus VG236H обаче е едно щастливо изключение от това печално правило. Възпроизвеждането на цветовете е на ниво и е по-добро отколкото при повечето геймърски монитори. Цветовете са ярки и плътни, градацията е достатъчно точна. Отклоненията са минимални - най-вече при по-тъмните цветове и нюансите на черното. Това впрочем е на практика неизбежно при един монитор с TN матрица. Предварително зададената яркост е твърде висока за повечето от ежедневните задачи, но е отлична за 3D игри (нормално - нали този модел на Asus е предназначен основно за геймъри).
   Дисплеят на Asus VG236H е с гланцово покритие и въпреки че на някои хора им харесва, според мен не е много интересно да наблюдаваш отражението си на екрана - за тая цел си има огледала. Също така отблясъците, които се получават при дневна светлина не са много приятни, освен ако не сте трениран посетител на нощни клубове с главозамайващи светлинни ефекти.   
   От нивото на черното разбира се има какво да се желае, но то определено е по-добро отколкото при повечето конкурентни модели. Забелязва се известно избледняване на картината по краищата, но нищо фатално.
   Времето за реакция е, то се знае, от голямо значение при геймърските монитори. При Asus VG236H то е достатъчно добро. Да, това творение на Asus не е сред най-бързите монитори, но смело можем да кажем, че покрива всички изисквания. Замъгляване на картината, светъл ореол и разслояване на образа може да се забележи само при изключително бързо движещи се обекти и то най-вече при по-тъмните нюанси на цветовете. Не е проблем, освен ако не сте някой особено злостен критик, надъхан финансово от конкуренцията. VG236H обаче е бърз монитор и е много подходящ за игри и филми.
   Един изключително важен параметър за геймърски
LCD монитор е забавянето на входния сигнал, т.е. времето, необходимо на монитора да възпроизведе действителната картина, подадена от видеокартата. VG236H в това отношение е перфектен. Никакви грижи.

   3D игри. Тук можем да кажем единствено следното: Изключително реалистична и убедителна картина!
Мониторът е в комплект с nVidia 3D vision kit, който разбира се е съществено условие за получаването на тези невероятни триизмерни изображения.
   Все-пак ще вмъкнем следната забележка - желателно е помещението да бъде затъмнено, тъй като на силна дневна светлина се получават отблясъци, причинени от гланцовото покритие. Яркостта следва да бъде оставена на възможно най-високо ниво, тъй като 3D очилата я редуцират осезаемо. (Имайте предвид, че за да активирате стерео 3D режима е необходимо да използвате Dual-Link DVI кабел, нито компонентния, нито HDMI входовете на монитора поддържат 3D). От съществено значение за доброто представяне на един LCD монитор, използван за 3D игри, е честотата на опресняване на картината. Asus VG236H е 120 херцов монитор, което очевидно е голям плюс. Очевидно е в буквалния смисъл на думата - просто трябва да го сравним с който и да е модел, независимо от марката, сред тези, които работят на около 60 Hz.
   Ъгли на видимост. Естествено, ако гледаме монитора под ъгъл, възпроизвеждането на цветовете се влошава, а контрастът пада осезаемо. Защо естествено? Ами защото матрицата е TN. Тук няма смисъл от излишни коментари.

   Накратко:
   VG236H е много успешен 120 Hz монитор на Asus. Като дизайн не е кой знае колко оригинален, но пък функцията за регулиране на височината е приятно допълнение. А виж, гланцовото покритие на дисплея е малко неуместно при силна дневна светлина. Разваля удоволствието от 3D изживяването...
   Точността на цветовете и градацията им са много добри, дори и при стандартен режим на изображение. Стойностите при нивата на черното са, както се казва, средни за страната, но все-пак леко по-добри отколкото
при повечето геймърски LCD монитори. За ъглите на видимост вече споменахме - TN!
   Asus VG236H е с достатъчно ниско време за реакция и на практика няма забавяне на входния сигнал. Всичко това го прави отличен избор за игри, гледане на филми и, разбира се - 3D вълнения.
   Списък с най-добрите 3D монитори - ТУКСписък на всички публикации - в Съдържанието.