вторник, 28 юни 2011 г.

Mitsubishi DiamondCrysta RDT233WX-Z review





3D монитор Mitsubishi DiamondCrysta RDT233WX-Z
(предварително ревю)
автор: Кристо Маринов





Mitsubishi DiamondCrysta RDT233WX-Z


   След броени дни на пазара ще се появи един изключително интересен 3D монитор на Mitsubishi - моделът DiamondCrysta RDT233WX-Z. С какво е интересен? С редица от своите характеристики...
   Mitsubishi DiamondCrysta RDT233WX-Z наистина е по-различен от досегашните 3D монитори. На първо място, прави впечатление, че разработчиците на Mitsubishi не залагат на обичайната за 3D мониторите TN матрица. Вместо това в RDT233WX-Z е използвана IPS матрица, което осигурява много по-добро качество на картината и максимално широки ъгли на видимост - 178°/178°. Втората интересна особеност на Mitsubishi DiamondCrysta RDT233WX-Z е, че при този монитор се използва пасивна 3D технология, подобна на използваната от LG в тяхната серия Cinema 3D. Съответно, вместо активни, ще се използват пасивни 3D очила с поляризирани лещи (за справка - погледнете публикацията "Активни или пасивни 3D очила?").
   Екранът на RDT233WX-Z е 23 инча, с матово покритие против отблясъци и с разделителна способност 1920x1080 пиксела. Подсветката на този иновативен
3D монитор на Mitsubishi е LED, което довежда до намалено енергопотребление - типично не повече от 48 W, а след калибриране би трябвало да намалее значително. Другото предимство на LED подсветката е, че позволява да се намали забележимо и обема на монитора - този модел от серията DiamondCrysta е с дебелина само 39 милиметра и то при положение, че захранването е вградено.
   Поддържаната честота на опресняване, както и при всички нови 3D монитори, е разбира се 120 Hz, което осигурява плавна картина без накъсване. Освен това, Mitsubishi DiamondCrysta RDT233WX-Z е снабден и с Giga Clear Engine II LSI - специална технология за допълнително подобряване на изображението. Обявеният статичен контраст е 1 000:1, а яркостта -  350 cd/m².
   Един от недостатъците на IPS матриците е по-високото време за реакция, при RDT233WX-Z то е между 4 и 5 милисекунди. Това означава, че в 3D режим бързите игри няма да вървят идеално. От друга страна, Mitsubishi анонсират своя нов LCD монитор като предназначен за мултимедийни приложения (поради тази причина той е снабден и с два вградени високоговорителя), но не и като типичен геймърски 3D монитор.
   Все пак, RDT233WX-Z е снабден освен с VGA и DVI-D, също така и с два HDMI 1.4 порта, което позволява свързването му и с игрови конзоли, като PlayStation 3 например.
   По предварителни данни, в комплекта заедно със самия 3D монитор Mitsubishi ще включат дистанционно управление и чифт пасивни поляризирани 3D очила. Ориентировъчната цена на това чудо е около 650 долара.
   На този етап Mitsubishi DiamondCrysta RDT233WX-Z ще се предлага само на японския пазар, но ако продажбите в Япония удовлетворят шефовете на Mitsubishi, е много вероятно да бъде пусната модификация на този 3D монитор и за Европа.
   Кристо Маринов


   Разгледайте нашия списък с най-добрите 3D монитори - ТУКОще интересни материали можете да изберете от Съдържанието.