петък, 17 юни 2011 г.

XPAND X103



XPAND X103 - (почти) универсални 3Dочила
автор: Кристо Маринов


XPAND X103


   XPAND дава нова надежда на любителите на 3D филмите с модела X103Това са 3D очила, базирани на активната 3D технология...
   Наскоро направихме опит за сравнение между активни и пасивни 3D очила. Разгледахме техните предимства и недостатъци. На този етап, поне според мен, е рано да се каже, коя от двете технологии ще надделее.
   XPAND X103 може би ще реши основния проблем за потребителите, симпатизиращи на активната технология, поддържана така ревностно от Samsung, а именно - липсата на единен, универсален стандарт. Почти всеки производител на 3D телевизори е готов да ви пробута (в комплект или отделно) и 3D очила, но те работят само с моделите на конкретната марка и не са използваеми с друга марка телевизор. Да бяха по-евтини - както и да е, обаче не са. Дори и богатите западняци не са склонни да инвестират куп пари в няколко чифта 3D очила, какво остава да кажем пък за нас...
   Преди време представих на вашето внимание универсалните 3D очила SANWA 400-3DGS001Днешното ревю ще посветим на XPAND X103. По принцип думичката "универсален" буди у мен съмнения - твърде често се използва и твърде често след нея върви едно голямо "НО..."
   Но :), да видим, какви са тези 3D очила на Xpand и доколко са универсални. В официалните ревюта уверяват, че X103 е уникален модел, съвместим с всички телевизори на големите производители, заложили на активната 3D технология. Нещо повече - те могат да се използват и в съответните киносалони.

   Да погледнем като за начало, какви са основните характеристики на
XPAND X103.

Диагонал на LCD лещите (стъклата) - 2,2 инча (~56 мм, ако умножим по 2,54)
Използвана 3D технология - активна
Тип на лещите - LCD (не бъркайте с LSD, това е съвсем друг случай, въпреки че злоупотребата с 3D очилата може да доведе до сходен ефект :) )
Прозрачност -  ~37%
Синхронизиращ сигнал - инфрачервен (съвсем наскоро се появиха 3D очилата Samsung SSG-3700комуникиращи с телевизора посредством Bluetooth радиочестотен сигнал)
Честота на опресняване - 96-144 Hz
Заряд на батерията - до 100 часа използване в активен режим
Ъгъл на видимост - 170°
Тегло - 56 грама
Съвместимост:
3D LCD телевизори - Sony, Samsung, LG, Philips, Sharp, Toshiba
3D плазмени телевизори - LG, Panasonic, Samsung

оригиналната опаковка на XPAND X103


   Опаковката на XPAND X103 е доста оригинална - овална капсула, осигуряваща надеждна защита на съдържанието. А то, освен самите 3D очила X103, включва микрофибърна торбичка, 3 батерии, инструкция за ползване (ах, каква изненада) и 3 броя... наносници (по аналогия с думата "наушници" :) ). Добре де, приставки за нос ли да ги нарека? Все тая... Важното е, че благодарение на тях, очилата се наместват идеално на носа, без да предизвикват неприятно усещане. Много удобно. Друга положителна черта в дизайна на XPAND X103 е това, че лещите са малко по-големи отколкото при конкурентните марки 3D очила, така не се допуска попадането на рамката в обсега на периферното зрение. За сметка на това обаче, при по-продължително носене се появява неприятно усещане от дръжките на очилата. Или някои хора са с нестандартни уши, или стандартите на дизайнерите на XPAND са грешни :).
   Вече сме споменавали принципа на действие на активната 3D технология, но да припомним: На екрана последователно се излъчват кадри, предназначени за всяко едно от очите - за лявото, после за дясното, пак за лявото и т. н. Специален сигнал, подаван от телевизора, синхронизира действието на активните 3D очила, които последователно "заслепяват" дясното или лявото око, като съответния LCD дисплей става непрозрачен. Така даденото око няма възможност да фиксира кадъра, предназначен за другото. В резултат на това високоскоростно премигване се получава нещо като двоен плосък образ, който мозъкът обаче комбинира в един обемен. Много интересно, да.
   Това, което никак не е интересно, а даже е много тъпо, е това, че различните производители на телевизори използват различен стандарт за сигнала, синхронизиращ работата на 3D очилата. Защо? От алчност, разбира се. Като си купил моя телевизор - купи си и мойте 3D очила, иначе ще гледаш 3D през крив макарон - другите марки очила не ти вършат работа, ха-ха! Ха-ха, ама пълна тъпня. Много хора предпочитат въобще да не си взимат нито 3D телевизор, нито 3D очила, докато алчните търгаши не се разберат помежду си.
   Значи, задачата на XPAND X103 е да успеят да се нагодят към съответния сигнал, излъчван от конкретната марка телевизор. За целта в тях има интегриран специален чип. Преди започване на работа, очилата трябва да разпознаят конкретния тип сигнал и да се конфигурират, използвайки един от няколкото възможни режима. Всичко това е много хитро измислено, но... (казах ли ви в началото - винаги има едно "но" :( ). Но, от време на време, очилата се "объркват" и губят синхронизация - това се случва по-често при използването им с плазмен 3D телевизор - най-вече при излъчването на по-ярка и светла картина. Получават се смущения, които именно и довеждат до загубата на синхронизация. Също така, работата на XPAND X103 се нарушава и поради смущения, предизвикани от вълните, излъчвани от устройството за дистанционно управление на телевизора. Сменяте си канала - и хоп - 3D картината се губи. Много неприятно. Това е главната причина Samsung да заложат на радиочестотната връзка в новия си модел 3D очила SSG-3700, за който писах наскоро.
   Друг недостатък на универсалния модел на XPAND е, че тези 3D очила някак си засилват топлите цветове, така че имаме отклонение от оригиналната картина. Това впрочем можете да забележите само ако преди това сте използвали оригиналните очила, предназначени конкретно за дадената марка телевизор. Също така, в редица случаи X103 не се справят добре и с предаването на контраста - черното на моменти изглежда по-скоро сиво. Картината съответно изглежда някак си по-светла. Причината е, че LCD лещите при нашите универсални очила остават отворени малко по-дълго, отколкото е необходимо.
   От друга страна, когато променяте наклона на главата или я отместите встрани, качеството на картината се запазва - в това отношение XPAND X103 се представят дори по-добре от оригиналните 3D очила, предназначени за конкретната марка телевизор.
   И така, какво заключение можем да направим? XPAND X103 действително са способни да работят с различни марки 3D телевизори. За жалост, не се справят перфектно със синхронизацията на сигнала и не успяват да предадат абсолютно коректно излъчваната от телевизора 3D картина. Тогава? Наистина ли XPAND X103 са едни универсални активни 3D очила? Ами... почти :) 
   Списък с всички публикации - в Съдържанието.