събота, 6 август 2011 г.

Panasonic TY-EW3D3





Активни 3D очила Panasonic TY-EW3D3
автор: Кристо Маринов





Panasonic TY-EW3D3
 


   В най-скоро време на пазара ще се появят новите активни 3D очила на Panasonic от серията TY-EW3D3Те ще се предлагат в три различни цвята и три размера - най-малък, среден и съответно - най-голям.
   Модификациите на 3D очилата на Panasonic ще носят съответните обозначения според големината си - TY-EW3D3SW, TY-EW3D3MW и
TY-EW3D3LW...
   Това е вече трето поколение активни 3D очила от именитата японска компания и можем да се надяваме, че инженерите на Panasonic ще се представят достойно. Засега естествено нямаме впечатления от работата на TY-EW3D3 в реални условия, но сведенията, с които вече разполагаме, звучат обнадеждаващо.
   Дизайнът на Panasonic TY-EW3D3 не стряска с някакви супер модернистични решения, но тези очила изглеждат практични и удобни за носене. Моделът на Panasonic е най-лекият сред наличните до този момент на пазара. Теглото на най-малкият размер - TY-EW3D3SW, е под 26 грама, което, макар и минимално, е по-малко от теглото на Samsung SSG-3700.
   3D очилата на Panasonic са снабдени с подобрен тип батерия, поддържаща т. нар. "турбо зареждане". Само за две минути с помощта на USB кабел ще можете да заредите TY-EW3D3, осигурявайки си поне три часа пълноценно 3D изживяване. Пълното 30-минутно зареждане ще ви позволи да използвате очилата около 25 часа без да се налага да ги презареждате.
   Активните LCD лещи на Panasonic TY-EW3D3 изглеждат малко по-големи, отколкото при повечето 3D очила, което би трябвало да осигури по-голям комфорт при гледане на триизмерна картина, намалявайки смущенията на периферното зрение. Също така, според официалните изявления от щаба на Panasonic, TY-EW3D3 осигуряват с 10% по-малко загуба от яркостта на картината, а имат и възможността да конвертират 3D изображение обратно в 2D. Интересно.
   Друга интересна подробност е, че при TY-EW3D3 за първи път ще се демонстрира новият 3D стандарт M-3DI. Според Panasonic това дава възможността техните 3D очила да бъдат универсални (в случай, че другите производители интегрират същия стандарт в своята продукция). Ето това е страхотно, наистина! Значи - използвайте нашия стандарт (срещу заплащане, естествено), за да може вашите телевизори да бъдат съвместими с нашите очила. Мда, хитро... Браво на Panasonic. А защо всички големи производители, поддържащи активната 3D технология, не престанат да се боричкат за парче от тортата и не вземат да приемат един общ универсален стандарт? И не става дума само за Panasonic или Samsung. Наистина, крайно време е да го направят. Страдат не само потребителите, които точно това искат (не да страдат, а да видят универсален 3D стандарт :) ), но и самите производители. Какво им пречи на производителите да си стиснат ръцете? Не знам - тук навлизаме в загадъчните дебри на параНЕнормалното :)...
   Е, нека се боричкат, а през това време пасивната 3D технология набира популярност и все повече потребители закупуват 3D очила и телевизори с надпис LG Cinema 3D. Разработката на LG е доста обещаваща, а и постоянно се подобрява (в случай, че още не сте чули за нея - хвърлете едно око на ревюто, може да ви е интересно). Колкото до разликите между двете технологии - за да не се повтарям, можете да прегледате публикацията "Активни или пасивни 3D очила".
   Но, да кажем още няколко думи за TY-EW3D3. Цената на тези 3D очила ще бъде около 90 евро и се очаква да се появят на пазара през септември. Колкото до това, дали Panasonic TY-EW3D3 са по-добри от
Samsung SSG-3700, чието ревю представих преди време... мисля че е рано за заключения.
   Надявам се в скоро време да ги видя "на живо" и да ги тествам - тогава обезателно ще представя пълно описание на техните предимства и недостатъци.
   Кристо Маринов

   Междувременно, можете да погледнете останалите ревюта на 3D очила - списък на моделите ще видите в Съдържанието.