четвъртък, 26 май 2011 г.

Активни или пасивни 3D очила?




Активни или пасивни 3D очила - кои са по-добри?
автор: Кристо Маринов


"Активни или пасивни 3D очила?"
- това е въпросът!


   В тази статия ще стане дума за ожесточената борба, която се води в момента между пасивни и активни (става дума за 3D очила, разбира се :) ). Те, другите, отлично си пасват, там проблеми няма :)...
   Сега сериозно. Борбата наистина е жестока, инвестирани са умопомрачителни средства и производителите естествено се борят за надмощие на пазара, което би трябвало в крайна сметка да им осигури възвръщаемост на инвестициите. От друга страна, ние - потребителите, не се вълнуваме от финансовите мераци на компаниите. На нас ни е интересен отговорът на въпроса - пасивни или активни 3D очила да предпочетем? Повечето от нас не могат да си позволят да отделят средства и за единия, и за другия вид (защото нещата не опират само до едните очила - трябва да си приготвим парички и за адекватен монитор или телевизор)...
   Преди време вече писах, какви видове 3D очила има, така че можете да хвърлите едно око, ако ви е интерсно. Сега няма да говорим за анаглифни очила, за тях също стана дума по-рано (можете да погледнете статията "Как да си направим 3D очила", ако искате). Ще се опитаме да направим сравнение между активните 3D очила от една страна, и пасивните с поляризирани стъкла - от друга.
   Общо взето, досега всички 3D телевизори и монитори се базираха на активната технология, като бяха окомплектовани съответно с активни 3D очила. Първият сериозен пробив направиха LG, които заложиха на по-евтината пасивна технология. Те представиха наскоро своя нов проект Cinema 3D, разчитащ на пасивни 3D очила с поляризирани лещи. Технологията се оказа достатъчно добра и сериозно обезпокои конкурентите. От своя страна, Samsung направи добър ход, пускайки на пазара новия си модел активни 3D очила - SSG-3700, успявайки до голяма степен да намали недостатъците, присъщи на досегашните модели. Едновременно с това големите чичковци постъпват като малки пикльовци - моменталически свикват пресконференция, на която изтъпанчват своя и конкурентния модел телевизор, като с пяна на уста доказват, че техния не е по-лош, а пасивната технология с нищо не превъзхожда активната. Смешно е. Но същевременно показва, доколко шефовете на Samsung са обезпокоени. Нормално - става дума за много, ама много пари.
   Впрочем, време е да разгледаме по-подробно какви са предимствата и недостатъците на двете технологии. Преди появяването на модела на Samsung SSG-3700 лесно можехме да отличим активните 3D очила по тумбестия им външен вид и голямото тегло (но това не е нищо, първите прототипи приличаха на водолазни маски и влачеха след себе си опашки от кабели).


активни 3D очила



   При пасивната 3D технология се използват значително по-леки (а и по-евтини) очила.


пасивни 3D очила



   Сега няма да се тормозим със задолбочена и досадна техническа терминология, таблици и схеми, защото повечето от вас ще умрат от скука (както и аз, впрочем :) ), но е нужно да вметнем няколко пояснителни думи (айде, добре, върви да си вземеш бирата, ще почакам...). Така, продължаваме...


   Пасивни 3D очила: Двата образа (за лявото и дясното око съответно) се излъчват на екрана на телевизора едновременно. Картината, която виждаме на екрана, се състои от линии, които се променят при 24 кадъра в секунда... Стоп. Тук вече трябва да обясня за 720 и 1080, съответно - за 1080i и 1080p резолюция и става много интересно и полезно за някои и много досадно и ненужно - за други.
   Отначало - с прости думи. Картината на екрана всъщност се състои от отделни линии. Линия 1 съдържа информация, предназначена за дясното око, линия 2 - за лявото, линия 3 - пак за дясното (не, за средното око няма... абе има - в студио "ПентЪграм"...), линия 4 - за лявото и т.н. Екранът и очилата са покрити със специален поляризиран слой, който разделя светлината и всяко
око вижда само тази част от общото изображение, която е предназначена за него. Всичко това е съобразено с особеностите на човешкото зрение и в резултат мозъкът ни комбинира изображенията, които получават двете очи, в едно обемно (то не е, но ние така го възприемаме).


   Активни 3D очила: За всяко око последователно при висока скорост се излъчва алтернативен видеосигнал от телевизора. Съответно, всеки 3D телевизор е снабден със специален предавател, излъчващ кодиран сигнал. Активните очила го получават благодарение на вградения приемник и синхронно изпълняват подадените команди като всеки един от двата течнокристални дисплея "мига" с висока скорост, позволявайки на съответното око да фиксира предназначения за него образ и скривайки образа, предназначен за другото. Аналогично, както вече споменахме, мозъкът "монтира" образите в един, псевдотриизмерен.


   И така: какви предимства и недостатъци имат тези 3D технологии.


Пасивни 3D очила:
   Предимства - без батерии и електроника - никакви излъчвания, леки, евтини, няма дефекти в изображението, предизвикани от нарушаване на синхрона, няма "мигане" (т.е., освен че са по-комфортни, очите не се уморяват, както става при безумното премигване на течнокристалните дисплеи).
   Недостатъци - понеже общата резолюция се поделя по братски на 2 - по-ниска резолюция на изображението/по-ниско качество на картината (понижена детайлност), освен това поляризираните филтри повлияват стандартното 2D изображение (не казвам, че задължително го влошават - понякога може дори да изглежда по-добре, но е факт, че го променят).


Активни 3D очила:
   Предимства - пълна резолюция, по-дълбок и детайлен 3D ефект, мониторите и телевизорите, при които се използват активни 3D очила, не влошават 2D изображението (дори го подобряват, защото имат по-висока честота на опресняване).
   Недостатъци - "мигане" на дисплеите, предизвикващо умора на очите, дефекти в изображението, предизвикани от загубата на синхронизация, по-голямо тегло, по-скъпи са.


   И така - кои 3D очила са по-добри и какви да изберем - пасивни или активни?
Ами - въпрос на личен избор, приятели. Всеки от вас може сам да прецени въз основа на изброените предимства и недостатъци, кое за него е по-важно и кой вид очила за него е по-добър.
   Освен това, производителите постоянно подобряват и едната и другата технология. Видяхме, че LG с тяхната технология Cinema 3D предлагат вече по-добро качество на картината, при най-новите модели успешно се компенсира загубата на резолюция. От друга страна, моделът SSG-3700 на Samsung е доста олекотен и използва радиочестотен сигнал вместо инфрачервен, което намалява риска от смущения и загуба на синхронизация.
   Може би, двете технологии и съответно - двата вида 3D очила - пасивни и активни, ще съжителстват в мир и разбирателство (като ония другите... какво? Не бе, имам предвид - LCD-то и плазмата). Времето ще покаже. Впрочем, заплахата от страна на LG и Vizio (двете големи корпорации, заложили на пасивната 3D технология), ще накара най-вероятно Samsung и останалите (Sony, Panasonic, Sharp) поддръжници на активната, най-после да се помирят и да приемат един унифициран стандарт, както най-после стана с blu-ray формата. Ще видим, ще видим... За мен лично, въпросът кои 3D очила са по-добри - пасивните или активните, засега остава открит.
   Какво, не сте доволни? Искате съвет? Е, добре. Ти, здравеняка - вземи си активни. Вие, госпожице, много добре ще изглеждате с пасивни. А пък на тебе, да, ти, дето през цялото време се прозяваше, на тебе 3D очила не ти трябват изобщо - ти самия си пълно 3D.
   Е, сега вече всички могат да спят спокойно, надявам се :).
   Списък с всички публикации до този момент - в СЪДЪРЖАНИЕТО.

40 коментара:

Анонимен

Искам да попитам на телевизор който се продава с активни 3D очила примерно "40PFL5507K" може ли да се гледа с пасивни 3D очила и обратното. Питам защото се чудя какъв телевизор да си купя и съответно от написаното от вас разбрах, че пасивните очила са по добри (поне за мен).

Ще очаквам да ми върнете отговор на yvalentinov@evolink.com

Благодаря ви предварително!!!

3D МОНИТОР

Не, за съжаление няма такава възможност. Получаването на 3D изображение при активните и пасивните очила се основава на различни технологии (въпреки че цялата работа в крайна сметка върши човешкият мозък :) ).

Въпреки че и активната, и пасивната технологии постоянно се подобряват, все пак по-голям напредък в последно време изглежда има пасивната технология, която при това по-малко натоварва зрението.

Кристо Маринов

Анонимен

Здравейте, имам смарт телевизор Самсунг, който няма 3D. Но пък имам достъп до такива клипове в You tube. Възможно ли е с някакви 3D очила да се гледат ?

Благодаря Ви предварително !

3D МОНИТОР

Да, има такава възножност.
Щом телевизорът не поддържа 3D, остава вариантът да се използват анаглифни очила (с цветни стъкла, например - red/cyan). Съответно в менюто за управление на клипчето трябва да се натисне върху логото "3D" и да се избере нужния вид изображение, отговарящо на вида на очилата.

Анонимен

Здравейте,тези дни си купих нов телевизор,по точно този модел. samsung ue-40eh6030 Проблема е с 3д-то.Когато пусна филм(досега съм пробвал със sbs 1080p и с блурей)картината има леко раздвоени образи!Пробвах с 3д настройките от менюто на телевизора и не се изчистват напълно, вижда се когато се загледаш и дразни доста очите.Това се получава когато пусна видеото и от пц-то и директно от флашка на тв-то.,затова мисля че нещо в настройките на тв-то бъркам но не знам къде.С оригиналните очила от комплекта съм ssg-4100gb.Замислям се дали проблема не в тях понеже преди очилата се усъмних в тв-то.Ходих до магазина и погледах на изложения в магазина тв - същата работа.Пробвах и на по-висок клас самсунг и пак беше така.Вече не знам къде да търся проблема!Възможно ли е и двата чифта очила от комплекта да са дефектни или самите телевизори толкова си могат?

3D МОНИТОР

Съжалявам, че коментарът е публикуван със закъснение - беше попаднал случайно при спама (в последните дни са ни "харесали" някакви спамерски ботове, при почистването е станала тази досадна грешка). Моля да ме извините.

Не е възможно да дам категорично мнение, без да съм видял конкретния телевизор/очила "на живо". Но, ето някои насоки:

1. При пробите картината на телевизора "истинско" 3D ли е била, или конвертиран 2D сигнал? В този случай качеството е забележимо по-лошо. Опитахте ли да пуснете оригинален 3D филм?

2. В магазина с вашите ли очила гледахте? Опитайте с друг чифт (не вашите), за да сравните. Ако на друг телевизор и с друг чифт очила нещата изглеждат по същия начин, значи проблемът не е във вашите очила и трябва да продължите "борбата" с настройките до постигане на приемлив резултат.

Искрено се надявам проблемът да се реши. Пишете, ако има някакво развитие.

Кристо Маринов

Unknown

Здравейте,
Имам 3D телевизор Панасоник плазма .Мога ли да го гледам с пасивни очила

3D МОНИТОР

Здравей, Ludmil

Задаваш интересен въпрос...
Ако напишеш и модела на телевизора, би било чудесно :)

Сега - малко по-сериозно. Пишеш "Имам 3D телевизор..." Да, някои модели не включват 3D очила в комплекта, та човек без опит може и да се зачуди - дали телевизорът е основан на пасивната или активната технология. Но когато го купува - не се ли поинтересува, консултантите не обясниха ли?
А можеш да поразгледаш и упътването на твоя 3D телевизор - все някъде трябва да пише какъв тип е и какви 3D очила се използват.

Без да знам модела ми е трудно да коментирам. Но щом е плазмен - би трябвало да е базиран на активната 3D технология. Което означава, че пасивните очила не ти вършат никаква работа.

Между другото, Panasonic съвсем наскоро се ориентираха към пасивната технология, но го направиха както трябва. Един от най-продаваните модели в момента е Panasonic Viera TX-L42ET5E...

Анонимен

аа понеже и аз се разчетох, че си нямам друга работа :D .. да питам на Sony Bravia ex650 серията, възможно ли ще е да гледам 3д с пасивни очила, поляризирани .. или просто трябва да са анаглифни, видео картата е мощна 285gtx, има 3d vision също .. ама не са ми ясни много нещата .. и монитора има мах 75Hz ..
благодаря за отговора !

3D МОНИТОР

Привет!

В самото начало на тази публикация има линк към статията за видовете 3D очила...

Но, накратко:
1) Анаглифни очила - с цветни стъкла. Изображението (картинка, клип, филм) без очилата изглежда раздвоено, двете копия на изображението са в двете цветови гами red/cyan или green/magenta.

2) Пасивни очила с поляризирани "стъкла". Лещите на тези очила са поляризирани и пропускат светлинни вълни под определен ъгъл. Екранът на телевизора има специален филтър също. Ако няма такова покритие - пасивните очила сами по себе си ще бъдат безполезни. Т. е. на обикновен телевизор номерът не минава.

3) Активни очила. Техните лещи са всъщност LCD дисплеи. Работят на батерии. Телевизорът/мониторът трябва да има предавател, който синхронизира работата на очилата в съответствие с излъчваната картина, като тези LCD дисплеи "премигват" последователно с висока скорост, "затваряйки" изображението ту за едното, ту за другото око...

Обикновено на телевизорите и мониторите, ако поддържат 3D картина с активни или пасивни поляризирани очила, това се указва с огромни надписи, и лога, и картинки, и т. н.

Sony Bravia ex650 са телевизори от по-ниска серия. Доколкото ми е известно - не поддържат 3D.
Единствен вариант - да се свържат с компютър/плеър и да се пусне анаглифно изображение. В YouTube има доста клипове, от много сайтове може да се изтеглят и филми. Съответно са нужни анаглифни очила (с цветните стъкла).
Да напомня - има два варианта -
red/cyan и green/magenta. Но струват стотинки, така че това не е проблем...

Надявам се, че съм бил полезен. Поздрави!

К. М.

Анонимен

Здравейте! Колебая се между следните модели 3D телевизори:
Samsung 40ES6530 и LG 42LM671
Също при избора ме притеснява, че с активните очила в магазина усещах леко трептене. Консултанти в 2 различни магазина ми казаха различни оправдания за това (единия каза, че трябва да гледаме на тъмно, а другия - че очилата улавяли честотите и на околните телевизори). Някой знае ли каква е истината.
И все пак кой телевизор бихте препоръчали.

Анонимен

ха-ха, еб@си гениите! Направо отиваш при управителя и му казваш да ги прати тия пичове на някой курс - да получат начално ограмотяване. Как продават телевизори, като нямат никаква идея и плещят глупости?

Тъмно... светло - няма никаква връзка с трептенето. А пък при телевизор с пасивни 3D очила не знам какъв сигнал улавят от съседните телевизори. Глупаци!

3D МОНИТОР

Действително - това, в каква степен е осветено помещението, по никакъв начин не оказва влияние върху трептенето. Евентуално биха могли да кажат, че картината изглежда тъмна и недостатъчно контрастна заради силното осветление, но пак ще кажа - това няма връзка с трептенето.

Съседните телевизори могат да окажат влияние върху качеството на 3D изображението, например - да се раздвоява, или да се губи. Но трептенето, което усещаш най-вероятно се дължи най-вече на същността на активната технология. Явно очите ти фиксират "премигването" на LCD лещите на очилата.
Мисля, че в случая пасивната технология на LG е за предпочитане - зрението няма да се натоварва толкова при гледане на 3D. LG 42LM671S не е лош телевизор. С по-голям диагонал на екрана, звукът мисля, че е по-добър, в сравнение с много други модели, 4 бр. 3D очила в комплекта...

Все пак - направи още един опит. Виж и двата телевизора отново. Мисля, че не е толкова трудно за няколко минути да изключат съседните телевизори, какво толкова... Ако въпреки това отново усетиш това дразнещо трептене - значи активната 3D технология, използвана при модела на Samsung, наистина не е подходящ избор за теб.

К. М.

Анонимен

Здравейте смятам да си купувам 3д монитор и съм се спрял на тези модели http://www.technomarket.bg/products/09124351/lg-tm2792s-sz http://technomall.bg/1224-3d-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80-27-lg-dm2752d-pz-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B0.html http://www.aocdisplay.com/ АОС е на цена около 650лв. какво ще ме посъветвате може и друг модел. Благодаря ви предварително

3D МОНИТОР

Здравей,

За да ти дадем съвет, ще ни бъде нужна още малко информация:

1) За какви цели смяташ да използваш монитора - основно за гледане на филми, или основно за игри (или и за нещо друго)?

2) Имаш ли предпочитания към използваната 3D технология - активни или пасивни очила?

3) С какъв максимален бюджет разполагаш?

Анонимен

За игри и филми а парите са около 800лв най много.

Анонимен

технологията мисля пасивна да не си тормозя очите

Анонимен

Сабери още 100-150 лв. и направо си купи 32 инча телевизор с пасивно 3D.

Този първия дето си написал само се нарича монитор - иначе си е телевизор нисък клас с ненужни за теб екстри. Погледни например LG 32LW4500

или някой друг на ТАЗИ СТРАНИЦА:
http://www.lg.com/bg/3d-tv

Анонимен

И все пак съм за монитор, 32инча ще е голям понеже ще гледам от около 1 метър най много. Още малко помощ ако може.

3D МОНИТОР

Здравей, не сме тествали LG TM2792S-SZ и нямаме преки впечатления. Не е редно да го коментираме само въз основа на техническите характеристики, дадени от производителя.

Впечатленията ми от DM2752D-PZ са положителни (а при това е и по-евтин). Не е лош избор, според мен. Ако се ориентираш към него - задължително трябва да пипнеш настройките. Особено внимание обърни на текста - ако не ти харесва как изглеждат шрифтовете - Control Panel -> Display -> Adjust ClearType text. Появява се диалоговия прозорец на съветника - следваш последователно стъпките и настройваш шрифтовете до получаване на задоволителен резултат. Хубавото при този модел е, че се използва новият алгоритъм за пасивно 3D - показват се 4 кадъра за 1/200 секунда за двете очи едновременно, което повишава резолюцията до пълноценно Full HD (1920x1080) в 3D режим. IPS матрицата, макар и да не е от най-висок клас, осигурява по-широки ъгли на видимост и по-точно цветопредаване, в сравнение с TN. Недостатък, освен възможните проблеми с шрифтовете (но те лесно се решават, както писах по-горе), е че е възможно (именно - възможно, не задължително) да забележиш линии през екрана, поради поляризиращото покритие, нужно за създаване на 3D картина. Но при всеки усещането е различно - в зависимост от зрението.


С по-малък екран, TN и сравнително евтин - AOC e2352Phz
http://3d-monitor.blogspot.com/2012/07/aoc-e2352phz-review.html

При всички положения - постарай се да видиш монитора, който си харесал, на живо. Ревютата са за ориентир, а крайното решение всеки взима според индивидуалните си впечатления...

Успех при избора!

Кристо

Анонимен

Благодаря ви за помоща, и аз към LG клонях ;)

Unknown

имам обикновен LCD телевизор, по кабелната пуснаха 3Д канал(две картини)мога ли и какви 3D очила да си купя

Анонимен

На обикновен телевизор не можеш да гледаш 3Д предавания/филми, пуснати по някой от 3D каналите. Евентуално можеш да си свалиш някой филм или клипчета за анаглифни очила (с цветните стъкла). Качеството е кофти разбира се, но пък очилата струват стотинки.

Асен

Unknown

Здравейте,моят въпрос вероятно ще ви се стори доста глупав но не разбирам много от телевизори.Аз съм повече ''Gamer'' и не гледам много телевизия.Трябват ми 3д очила ,за да играя видео игри :D но не знам какъв вид очила да си взема активни или пасивни

3D МОНИТОР

Дали да се вземат активни или пасивни 3D очила зависи от това, с какъв телевизор или монитор разполагате, дали е способен да поддържа 3D режим и да възпроизвежда триизмерна картина с помощта на очила. Проверете в упътването - би трябвало да е указано.

Анонимен

Може ли да ми препоръчаш 3д телевизор. Разполагам с бюджет мах 1000лв.

3D МОНИТОР

По принцип блогът е за 3D монитори, но - няма проблеми, ще се опитам да помогна. Бюджета за съжаление не е много голям - не очаквай кой знае колко високо качество. Най-вероятно ще можем да подберем някой що-годе читав телевизор с пасивни очила. Само да уточним - имаш ли предпочитания за конкретна марка и размер (диагонал) на екрана?

Анонимен

Здравейте. Поздрави за добрия блог!
Имам малко глупав въпрос- разполагам с малък бюджет- около 1000лв и искам да си купя телевизор до 40'. Чудя дали е по-разумно да е 3d или SmartTV. Знаете, че тези, които имат и двете технологии са доста по-скъпи... имайте предвид, че в къщи се ползват 2 компютъра активно и още един старичък (при нужда), дали ще се занимаваме да чоплим "умен телевизор"...
Препоръчайте нещо, което ще е качествено за тази скромна сума :)

3D МОНИТОР

Здравей!

Благодаря за добрите думи. Въпросът изобщо не е глупав, но се опасявам, че няма да мога да помогна кой знае колко. Честно казано, интересите ми са в сферата по-скоро на мониторите, не толкова на телевизорите.

Все пак, без да имам претенции за меродавност на мнението:

За читав телевизор 40-42 инча са нужни поне 1200-1500 лв. Екстрите, независимо от това, дали ни трябват, си ги лепят автоматично на телевизорите от среден клас нагоре. Телевизорите от начален клас са без тези (ненужни) екстри, но също така, уви, са и с по-ниско качество като цяло - по-калпави материали, ниска реална честота на опресняване, гадни цветове и т. н.

Това "Smart" при телевизорите, поне засега, си е пълна глупост. Все още са много далеч от възможностите на най-обикновен компютър по отношение на връзката с Интернет, запис на файлове и т. н. А това - гласов контрол, управление с жестове... лично за мен са напълно непотребни глезотии (при това и не работят като хората). 3D режима го има така или иначе при всички модели от среден клас нагоре. Въпросът е да прецениш, коя от двете технологии - активна или пасивна, ти допада повече.

Препоръчвам ти да разгледаш ето този блог:

http://televizorbg.blogspot.com/p/sydyrzhanie.html

Това е страницата със съдържанието. В последните статии са представени накратко телевизорите от тази година, има много ревюта на конкретни модели и ориентировъчни цени и съвети за избор на телевизор. Пожелавам ти късмет!

К. М.

Анонимен

Знам че това е блог на 3Д монитори , но аз ще питам за телевизори. Харесал съм LG 42LA667S никъде не е опменато какво 3д се използва но От цената на очилата става ясно че е пасивно. Знам за опресняване че колкото повече Hz има ТВ, толкова по плавни движения ще наблюдавам, ама накрая след 400 Hz примерно пише MCI , BLB, BLS, PPR , PMR ,CMR, всяка фирма си използва конкретен метод на опресняване под различно име. А дали има някаква разлика между тези технологии на опресняване или са еднакви но под различно име ?

3D МОНИТОР

Горе, в дясната част на страницата, има малък правоъгълник (полезни връзки). От там можеш да се прехвърлиш към сайта за телевизори на колегата Марин Чучуков. Там ще получиш по-пълна информация (виж например статията "Как да изберем телевизор"). Има и статия точно за моделите на LG от 2013 година - технически характеристики, особености и т. н.

Въпросният LG 42LA667S е с реална честота на опресняване само 50 Hz. Тези 400 Hz са глупости на колелета за зарибяване на наивните балами. Постигат се чрез т. нар. "сканираща подсветка" и в повечето случаи не само че не подобряват картината, но дори и я влошават.

Тъй като телевизорът е базиран на пасивната 3D технология, за 3D режима не е абсолютно наложителна висока честота на опресняване (за разлика от телевизорите с активни 3D очила). Но в стандартен 2D режим тези 50 Hz може и да не са достатъчни - зависи доколко е взискателен човек и има ли база за сравнение.

Най-правилно е да се понаблюдава телевизора и да се прецени, дали те устройва. Но трябва да върви реален ТВ-сигнал, особено - спортно предаване с бърза смяна на кадрите. Рекламните "клипове" с бавно сменящи се специално подбрани картинки - ярки цветенца, пейзажи и т. н. отново са за заблуда на клиента...

Unknown

Здравейте! 3D-активни очила с бетерия ли работят и бепасна ли е смяната им. Става въпрос за очилата, които са в комплект за Toshiba 46YL863G. Благодаря!

3D МОНИТОР

Да, активните 3D очила са с батерия - имат нужда от източник на енергия, за да могат да изпълняват командите, подавани от телевизора (да "премигват", затъмнявайки последователно лявото и дясното "стъкло" - течните кристали се завъртат и стават непрозрачни). В случая, при споменатия модел телевизор, батерията на очилата (ако не греша) се зарежда през USB, не е с онези кръгли батерийки, които се изхвърлят, след като се изтощят.

Сашо

Здравейте
Имам нужда от препоръки за това какви 3D очила да си закупя.В линка по долу прочетох за някакви ( линка по долу) за, които нямало нужда да имам 3D телевизор или монитор и можело да гледам 3D с тях след инсталацията на съответният софтуер, който се дава на диск към очилата.Звучи ми прекалено хубаво и за това искам да попитам тук наистина ли ще може или е просто търговски трик и ако все пак може за хубаво 3D ли става на въпрос.В смисъл, че ходих веднъж да гледам филм в арената, който уж беше 3D.Преди това приятели ми казваха, че не можело да се гледа без очилата, като ги свалих установих, че може просто беше малко размазано, но и с очилата пак не беше кой знае какво и се разочаровах, а в къщи на компа сигурно ще е и по зле предполагам

http://www.rinncom.com/3Dshop/28-2-3d-1-2-dvd-.html

Анонимен

да бе, сигурно...

кат гледам, това са си обикновени анаглифни очила с цветни стъкла - възможно най-калпавия вариант от трите вида (активни, пасивни с поляризирани стъкла и анаглифни).

С картонени рамки струват стотинки

Не се занимавай с глупости...

Анонимен

Здравейте. Адмирации за положения труд. Има много добре написани статии. Сега на въпроса, интересуваме какво ще кажете за моделът на TOSHIBA 50L7335DG? Благодаря!

Анонимен

Здравейте, имам телевизор SAMSUNG UE-46F6510 с активна 3Д технология. Проблемът е, че филмите, които се опитвам да пусна от компютъра( свалени торенти) нещо не се плейват както трябва. Имам усещането, че не пускам правилно форматираните филми...Може би са конвертирани за анаглифни очила...какъв формат трябва да търся за телевизор с активна 3Д технология?

3D МОНИТОР

По принцип в описанието на торента (филма) трябва да е указано, дали е 3D и какъв вид е. Ако файлът е за анаглифни очила, на екрана изображението ще бъде раздвоено - обикновено единият образ в червено и с малко изместване - дублиран образ в синьо. Ако филмът е за активни очила или такива с поляризирани лещи - образът ще изглежда като "размазан"/нефокусиран. Също така е от значение и това, дали плейърът, който използваш е способен да възпроизвежда 3D филми (по-старите версии нямат такава възможност). И, разбира се - трябва да се поразгледа упътването на телевизора. В някои случаи телевизорът не разпознава автоматично, че файлът е 3D и функцията трябва да се активира ръчно от пулта за дистанционно управление...

Така, от разстояние, без да се види на живо ТВ-то е трудно да се даде съвет, но надявам се, че тези насоки ще бъдат от полза. Дано проблемът бъде решен.

Анонимен

Здравейте имам 3D плазмен телевизор на Panasonic води се серия TX-P42UT50E или TX-P50UT50E. Чудно ми е какъв модел очила да си взема, тъй като при самата покупка нямаха в наличност нито очила, нито скайп камера за телевизора. Пробвали сме 3D с очила от кино, но остановихме че са на различен принцип. И все пак има разлика между активните и пасивните очила. Да не се окаже да си купя единия вид и да не мога да гледам пак 3D изображение на телевизора ми. Така, че ако все още сте активни тук бих се радвал за някоя друга подкрепа в избора на очила, може и конкретна марка или серия. Благодаря предврително. Статията е много полезна.

Анонимен

Колега, този модел на Panasonic е с АКТИВНА 3D технология. Поляризираните стъкла на очилата, които раздават в киното, не са за този телевизор. Трябват ти активни 3D очила (с батерия). Питайте в магазина, откъдето сте взели телевизора - би трябвало да имат подходящ модел 3D очила на Panasonic. А може да си вземеш и на Samsung - SSG-5100GB. Мисля, че са около 40-45 лв. броя.
Като ги включиш първия път само трябва да ги подържиш близо до екрана на тв-то (срещу датчика) като задържаш копчето им за включване - за да може телевизора да ги засече и да синхронизира картината.

Успех в избора!

Ф. Рашков
Хасково