неделя, 22 май 2011 г.

Samsung SSG-3700 review



Ревю на Samsung SSG-3700 - най-леките 3D
активни очила в света
автор: Кристо Маринов



Samsung SSG-3700

   Съвсем наскоро Samsung Electronics представи най-новия си модел активни 3D очила - SSG-3700. Уверявайки при това потребителите, че ще бъдат приятно изненадани от редицата подобрения - както в качеството, така и в дизайна...
   С развитието на 3D технологията и с анонсирането на нови и нови триизмерни филми, все повече хора свикват с използването на 3D очила. И не говорим вече за смешните анаглифни очила с рамки от картон - те са отминал етап за сериозните производители.

анаглифните 3D очила не вълнуват
големите производители...

   Същевременно, в момента сме свидетели на безмилостна, брутална война между производителите на активни 3D очила от едната страна на фронтовата линия и производителите на пасивни поляризирани 3D очила  - от другата. Борбата за надмощие и налагане на пазара принуждава и едните и другите постоянно да развиват и усъвършенстват своите технологии и и продукти. Наскоро разгледахме предимствата и недостатъците на поляризираните 3D очила на LG. В днешното ревю ще ви представя последния модел активни 3D очила на Samsung - SSG-3700.

най-новият модел активни 3D очила
на Samsung

   Главните недостатъци на активните 3D очила до този момент бяха външният им вид (който впрочем е напълно приемлив за 10-годишните почитатели на "Междузвездни войни") и тяхното тегло, което ги прави по-неудобни за носене и дразни голяма част от хората, желаещи да се насладят на 3D филми в домашни условия. Е, да видим, в каква степен 3D очилата Samsung SSG-3700 се справят с тези проблеми.
   За да предложат на потребителите по-атрактивен дизайн и по-голям комфорт, разработчиците на Samsung обединяват усилия с австрийската дизайнерска фирма Silhouette, производител на очила с половинвековен опит.
    Първото нещо, което прави впечатление при модела SSG-3700 е отстраняването на досадните класически дръжки с панти. Очилата се закрепват посредством пръстен, подобен на диадема. Според експертите на Samsung и гордите дизайнери от Silhouette, това нестандартно решение, в съчетание със значително намаленото тегло, при това прецизно балансирано, значително ще увеличи комфорта и дори ще накара зрителя да забрави, че носи очила.
   Като стана дума за теглото, то наистина е забележимо намалено - едва 27 грамаНо неизбежно активните 3D очила си остават по-тежки от пасивните такива - моделът LG Cinema 3D, представен наскоро, тежи само 16 грама.
   Стремейки се да впечатлят потребителите, дизайнерите са се постарали да придадат стилен и интересен вид и на зарядното устройство (моделът е SWC1000A), което ще прави компания на новите им очила. Донякъде напомня на цилиндър, като тези, които са обичали да носят важните господа през XIX век.


SWC1000A - оригиналното зарядно
устройство на Samsung

   Течнокристалните дисплеи са с редуцирана площ и са поместени в тънки рамки, така че при поставяне на очилата потребителите вече няма да заприличват на екзотични насекоми :). Впрочем, в това отношение дизайнерите малко са се престарали - дори да не ви е твърде широко лицето, рамките на лещите попадат в периферното зрително поле, което е дразнещо.
   За да се балансира теглото, в задните краища на диадемата (не се смейте, как да я наречем иначе?са поместени малки удебелявания. Те имат същевременно и друга практическа функция - там са поместени бутонът за ръчно изключване (по принцип очилата се включват и изключват автоматично), както и USB вход за зарядния кабел (предназначен за хората, които ще предпочетат да не използват безжичното зарядно).
   Диадемата :) е изключително гъвкава и пластична - можете да я огъвате във всевъзможни посоки без да я счупите, а тя винаги ще възстановява своята форма. Ще оцелее дори ако случайно седнете върху нея :). Същото обаче не може да се каже за самите LCD дисплеи, така че избягвайте да провеждате подобни експерименти с тях.

SSG-3700 в профил

   Интересна особеност на 3D очилата Samsung SSG-3700 е, че не е необходимо да се свързват със зарядното чрез кабел, или да се включват към него по някакъв начин. Просто ги поставяте върху него и те се зареждат. Магия? Не точно. Викат му електромагнитна индукция :).
   Напълно заредени, 3D очилата SSG-3700 могат да се използват без повторно зареждане около 70 часа. Но при наличието на това безжично зарядно няма да се вълнувате от този въпрос, ако придобиете навика да ги оставяте върху него след като ги свалите. SWC1000A без проблеми осигурява зареждането на 4 чифта очила едновременно. Никакви грижи.
   Колкото до самите очила - моделът SSG-3700 на Samsung наистина е най-успешният сред всички досегашни модели активни 3D очила. По-удобни са за носене, стоят достатъчно близо до очите, намалявайки възможността за проникване на разсеяна светлина от околната среда. В сравнение с други марки и модели, SSG-3700 в значително по-малка степен намаляват яркостта на образа, когато се гледа през тях.
   Както споменах в предходната публикация, за разлика от досегашните модели, връзката между SSG-3700 и телевизора се осъществява не чрез инфрачервени лъчи, а посредством Bluetooth радиочестотна връзка. Това значително намалява смущенията. Наред с намаленото време за реакция на LCD лещите (което намалява умората на очите, предизвикана от "премигванията" на дисплея), получаваме по-ярка и качествена картина с подобрен контраст и рязкост на изображението. Сравнително евтин 3D телевизор, базиран на плазмената технология и съвместим с новия Bluetooth стандарт е например Samsung PS51D550.

   Заключение. Моделът SSG-3700 е наистина много успешен ход на Samsung. Виждаме, че едни активни 3D очила също могат да бъдат леки, удобни и с добър дизайн, осигурявайки същевременно триизмерна картина с най-високо качество. В комбинация с практичното зарядно SWC1000A, те се превръщат в сериозен конкурент на последния модел пасивни 3D очила на LG (повече за тях можете да прочетете в статията LG Cinema 3D).
   Samsung успява успешно да елиминира повечето от недостатъците, характерни за активната 3D технология. Един от проблемите обаче остава. И той е твърде високата цена. Не всяко домакинство може да си позволи закупуването на няколко чифта очила, а като добавим и цената на зарядното устройство, а и на самия
3D телевизор...
   Накратко, Samsung SSG-3700 са най-добрите активни 3D очила за момента. Те са добре замислени, отлично изработени и изключително функционални. В комплект с практичното зарядно устройство SWC1000A, те нанасят тежък удар на съперниците си в борбата за надмощие на 3D пазара. Твърде високата цена обаче не им позволява да нокаутират своя главен съперник LG, заложил на производството на пасивни 3D очила.
   Предимства и недостатъци на Samsung SSG-3700.
Предимства: значително намалено тегло (практичното зарядно елиминира всички грижи и неудобства в тази връзка), здравина и гъвкавост, практичен и модерен дизайн.
Недостатъци: по-скъпи са в сравнение с пасивните 3D очила, рамката на лещите попада в зрителното поле, умора на очите, предизвикана от "премигването" на течнокристалните дисплеи.
   Списък с всички публикации можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

4 коментара:

Unknown

Имам 3D телевизор Samsung и два чифта очила - SSG-3050GB и искам да запитам дали ще работят след като им разменя стъкълцата, така че единия чифт да има само леви, а другия - само десни. Идеята ми е като играя мултиплейър на PS3 и екрана се разделя на 2 - split screen май се казва и по логика ако всеки чифт има само леви, респективно - само десни стъкълца, всеки играч ще вижда само своя герой. Ще стане ли?

3D МОНИТОР

Здравей, Niki San

Не, няма да се получи.
При разглобяването на 3D очилата е много вероятно да се счупят стъклата и да изтече съдържанието - т. нар. течни кристали. Дори това да не се случи - все едно няма смисъл. И формата им няма да отговаря на рамката, а и няма как да ги накараш да проработят след подобна интервенция.

Освен това, нещата не опират само до стъклата - те работят в синхрон с 3D монитора/телевизора. Връзката се осъществява чрез инфрачервен или радио- сигнал.

3D мониторът/телевизорът трябва да е способен да обработи и излъчи сигнал не просто за ляво/дясно око, а за двама отделни играчи. Освен това, самата игра трябва да има опция за излъчване в подобен 3D режим - няма да стане при всяка.

Идеята ти формално е логична, но няма как да стане. Съжалявам, ако съм те разочаровал.

Анонимен

Искам да попитам да ли всички телевизори Самсунг работят със всички модели 3Д очила на Самсунг

3D МОНИТОР

Като цяло моделите телевизори на Samsung от 2012 г. са съвместими с различните модели 3D очила на компанията. За повече информация - можете да погледнете ето тази страница:

http://skp.samsungcsportal.com/integrated/popup/FaqDetailPopup3.jsp?seq=443911&cdsite=uk#3DTV

Надявам се, че ще ви свърши работа.

Поздрави!
Кристо