понеделник, 20 юни 2011 г.

Acer GD245HQ review






LCD монитор
Acer GD245HQ 
Тип на матрицата: TN
Размер на екрана: 23,6" (60.0 cm)
Резолюция: 1920 x 1080 (16:9)
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.2715 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 80 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: VGA, DVI-D, D-sub, HDMI
цена ~550-650 лв.












Acer GD245HQ review
=====================
   © Крум Маринов

   Ревю на Acer GD245HQ - един странен
3D геймърски монитор...

   Все още LCD мониторите, които поддържат 3D се броят на пръсти. Един от тях е Acer GD245HQ - доста странен тип...

   Този (почти) 24 инчов LCD монитор на Acer поддържа 120 херца честота на опресняване и съответно е един 3D геймърски монитор. По разни възторжени ревюта (предимно на вносители или разпространители), се изписаха много хвалебствия за GD245HQ. Стана ми интересно и реших да погледна този "красавец" отблизо.
   Защо използвам кавички? Ами как защо - да започнем с тая безумна оранжева разцветка, съчетана с гланца на корпуса. Те още от пръв поглед ме навеждат на мисълта, че тук работата не е чиста... Пределно прозрачна е идеята на Acer да грабне вниманието чрез един доста примитивен похват. (Е, в официалните ревюта са във възторг от това дизайнерско решение). Да бяха го оцветили в трите основни цвята - жълто, синьо и червено - най-често използваната комбинация при производството на играчки за деца (ама много малки деца).
   За жалост, практиката показва, че думата "шаренийка" често върви ръка за ръка с думичката "евтинийка" (имам предвид качеството). Но да видим...
   Както казах, първото впечатление от дизайна на Acer GD245HQ определено не е положително. Това, което ме зарадва е, че поне покритието на екрана не е гланцово, а матово. Може пък и да не е толкова безнадеждно положението. Уви, подставката не я бива, както и подозирах. Хваща окото - няма как, при това безумно оранжево, но не предлага нищо повече от крещящия цвят. Тя позволява единствено да регулирате наклона на GD245HQ. Мерси :(
   Входовете, с които е снабден този модел на Acer, са DVI, HDMI и D-Sub, но в 3D режим можете да използвате само DVI - другите два не поддържат честота на опресняване 120 Hz. Кабелът трябва да е Dual-Link DVI - продават ги вече навсякъде.
   Бутоните за управление на менюто са в дясната част на долната рамка. Нямат обозначения. Изглежда, дизайнерите на Acer са изпаднали в ужас от крещящия оранжев цвят, с който са обезобразили горкия GD245HQ и съответно изведнъж са решили да не прекаляват с украсата :).
   Менюто е снабдено със стандартните настройки, но за съжаление не е от най-интуитивните и може да предизвика леко раздразнение.
   Качество на картината при Acer GD245HQ. Картина има - това е добре. Виж за качество - ще трябва да го търсим. Още от пръв поглед се забелязва любопитен дефект. Прегледах три монитора - и при трите го имаше. За какво иде реч. Рязкостта на картината е доста завишена - това се вижда най-добре, когато имаме изведен текст на екрана - буквите имат светъл ореол около тях. "Добрата новина" е, че това се отнася само за половината екранЛюбопитно, как ли е постигнат този забележителен ефект?
   Яркостта е достатъчна за ежедневните задачи, но за 3D режим щеше да е добре, ако беше повечко - 3D очилата забележимо я намалят. Контрастът е добър, като за TN матрица, но сме виждали монитори и с по-добри показатели.
   Acer GD245HQ е снабден с няколко фабрично зададени режима. Обикновено при режим "Графика" картината би трябвало да е най-прецизна. Уви, при GD245HQ това не е така. Просто зачезва синият цвят и картината се насища
с по-топли тонове, като доминира зеленото. Явно инженерите на Acer са убедени, че този цвят действа благотворно на очите. Не можем да спорим - това е доказан факт. Само дето такава картина няма нищо общо с действителността. От друга страна обаче, ще изглежда страхотно, ако гледате някой филм за праисторическа джунгла, пълна с динозаври, или някаква фантастика за малки зелени човечета. То и да не е фантастика, а просто новините да си пуснете на тоя монитор - пак ще видите малки зелени човечета. Хитро.
   За да оправите положението опитайте следните настройки: в режим "User" задайте за червеното (R) - 94, зелено (G) - 92, синьо (B) - 100. Това, разбира се, са ориентировъчни настройки - между отделните партиди има разлики. Експериментирайте.
   В 3D режим поне GD245HQ се представя що-годе добре - нямам сериозни забележки, но все пак старчето Samsung 2233RZ е по-добро, както и останалите 3D геймърски монитори, включени в нашия топ 5 (ако търсите добър 3D монитор, съветвам ви да изберете някой от тях).
   Колкото до Acer GD245HQ - не мога да ви го препоръчам. Твърде сериозни недостатъци показа, а цената му е твърде висока. Да не забравяме, че ще трябва отделно да закупите 3D активни очила, като nVIDIA 3D vision kit, например, а и те не са евтини. В случай, че решите да си вземете GD245HQ - обмислете добре и избирайте много внимателно, пък дано да имате късмет. Списък с всички публикации - в Съдържанието.
   Крум Маринов