вторник, 12 юли 2011 г.

Sony TDG-BR100 review



Ревю на 3D очила Sony TDG-BR100
автор: Кристо Маринов




3D очила Sony TDG-BR100





   Активните 3D очила TDG-BR100 в момента могат да се закупят на много ниска цена. Но дали този модел 3D очила на Sony наистина си заслужава парите? Това ще се опитаме да разберем в днешното ревю на Sony TDG-BR100...
   Сравнително не толкова отдавна и Sony се нареди сред производителите, чиито телевизори поддържат 3D. Всеки такъв телевизор, основан на активната 3D технология, се нуждае съответно от комплект, включващ предавател и 3D очила. Моделът TDG-BR100 е съвместим с 3D телевизорите на Sony от серията BRAVIA 3D.
   В официалните ревюта на производителя уверяват, че очилата TDG-BR100 са резултат от сътрудничеството между професионалните дизайнери на Sony и обикновените потребители, с техните реални нужди. В крайна сметка, получените 3D очила са издръжливи и удобни, здрави и стилни, захранвани от батерия, но същевременно - енергийно ефективни. Красота! Но доколко това е вярно? Или всички тези приказки за Sony TDG-BR100 са поредната рекламна зарибявка? Да видим.

   Качество.
   Моделът TDG-BR100 наистина изглежда солидно - Sony не са пестили материали. Пластмасата е качествена и здрава. Съответно обаче тези 3D очила не са сред най-леките на пазара. Допълнително теглото се увеличава и за сметка на дизайна на дръжките на очилата. При TDG-BR100 те са много широки. Предимството на това решение на дизайнерите на Sony е, че по този начин се ограничават проникването на разсеяна светлина и съответно - смущенията за периферното зрение. Така наистина имате чувството, че сте вътре във филма.

   Предимства и недостатъци на 3D очилата Sony TDG-BR100.
   Батерията на този модел 3D очила на Sony издържа до 100 часа, преди да дойде време за смяна. Да, това аз бих го записал като първия недостатък на Sony TDG-BR100. Повечето съвременни модели 3D очила са с възможност за зареждане на батерията. Разработчиците на Sony са се постарали да тушират проблема, като са направили очилата си "интелигентни" - те се изключват сами, когато не се използват, в случай че вие забравите да го направите.
   Предимство на TDG-BR100 пък е възможността да ги използвате едновременно с обикновени очила. Да, рекламата този път не лъже - Sony са се постарали да направят своите 3D очила наистина удобни. Дръжките дори могат да се удължават чрез специален плъзгач. Въпреки че моделът TDG-BR100 е разработен за възрастни, има и по-малък размер, подходящ за деца.
   Още едно предимство - за разлика от модела на LG - AG-S100, който разгледахме наскоро, 3D очилата TDG-BR100 са много по-добре окомплектовани. Има добавена не само кърпичка за почистване, но и твърд предпазен калъф. Освен това, за увеличаване на комфорта при използване, има и допълнителна приставка за носа. 
   
   За разлика от пасивните очила с поляризирани стъкла (такива се използват в повечето киносалони), активните 3D очила Sony TDG-BR100 са снабдени с течнокристални дисплеи. По-подробно за предимствата и недостатъците на активните и пасивните 3D очила можете да прочетете в статията "Активни или пасивни 3D очила?"Тук ще отбележа само, че в сравнение с активните 3D очила LG AG-S100 например, моделът на Sony позволява по-голямо отклоняване на главата, преди да се загуби 3D ефектът.
   От друга страна, TDG-BR100 страдат от характерните за активните 3D очила недостатъци, макар и в не толкова голяма степен, както някои други модели. Не са редки случаите, когато се губи синхронът и образите леко се раздвояват, което е неприятно. 

   Заключение.
Материалите, използвани за направата на 3D очилата Sony TDG-BR100 са наистина качествени - тези 3D очила са наистина здрави и удобни. Единствената по-сериозна забележка, която можем да отправим към Sony, е че се налага да се купуват нови батерии, след като се изразходват включените в комплекта. От качеството на изображение има какво да се желае, но за тези пари - толкова :).
   Кристо Маринов

   Цената на 3D очилата Sony TDG-BR100 в момента е около 90-95 лв. Дали си заслужават парите - мисля, че отговорът зависи от това, колко често ще ги използвате. Да, TDG-BR100 са качествени 3D очила, не са скъпи в момента, но пък трябва да вземем предвид и цената на батерията - 1,30 - 1,50 лв., ако не се лъжа.
   Списък на публикациите до този момент можете да видите в Съдържанието.