понеделник, 9 януари 2012 г.

LG DX2500



LG DX2500 - 3D монитори без очила
автор: Кристо Маринов




LG DX2500


   Корейската компания LG представи два нови монитора от серията DX2500 с диагонал на екрана съответно 20 и 25 инча. Интересното при тези 3D монитори е, че те не се нуждаят от специални очила за възпроизвеждането на триизмерна картина...
   В последните статии разгледахме няколко 3D монитора, като представения миналият път модел Acer HR274H. Но големите компании имат и други оригинални решения, с които се надяват да грабнат вниманието (и парите) на потребителите, запалени по 3D изображенията.
   Успоредно с популяризирането на своите 3D монитори и телевизори, изискващи използването на пасивни 3D очила, LG работи и в друга насока. Съвсем наскоро компанията анонсира своите нови 3D монитори от серията DX2500, при които не е необходимо използването на очила.
   LG DX2500 са снабдени с т. нар. автостереоскопични дисплеи, базирани на технологията паралаксна бариера. При тази технология се използват множество миниатюрни процепи, съставени от течни кристали. Интегрирани в 
повърхността на екрана на 3D монитора, тези процепи позволяват на зрителя да вижда само определени вертикални колони от пиксели в даден момент. LG DX2500 показва образа за лявото и дясното око едновременно в разминаващи се вертикални линии от пиксели.  Благодарение на LCD паралаксната бариера, всяко око вижда само онези вертикални линии от пиксели, които съставляват образа предназначен за него. Отделните образи, възприемани от двете очи, се
комбинират от мозъка в единно 3D изображение.

LG DX2500
схема на паралаксната бариера

   Освен това, LG DX2500 е снабден и с интегрирана камера, която следи положението на очите във всеки един момент. Въз основа на получената информация електрониката прецизно пренарежда пикселите и коригира изображението. Това дава значително по-голяма свобода на зрителя и осигурява по-голям комфорт в сравнение с 3D мониторите, изискващи използването
на очила.
   Сред другите достойнства на LG DX2500 следва да се отбележат високият контраст на изображението и достатъчно точното цветопредаване. Като допълнение, иновативните 3D монитори на LG са способни да конвертират стандартна двуизмерна картина в 3D, а това е добре дошло за потребителите, които все още нямат достъп до достатъчно количество 3D програми и филми.
   Главен недостатък на LG DX2500 е, че мониторът може да бъде използван само от един потребител. Това обаче не попречи моделът на LG да получи първия сертификат TÜV Rheinland за монитор, позволяващ да се гледа 3D изображение без очила.
   Очаква се новите 3D монитори да бъдат пуснати в продажба в началото на тази година. Ориентировъчната цена на LG DX2500 е около $1140.

   Кристо Маринов

   Още интересни публикации можете да изберете от Съдържанието.

1 коментара:

Анонимен

С очила, без очила, все тая - 3Д е супер, ама тука нещо се ослушват наште търговци. Колко модели вече се пуснаха 3Д монитори, в България нищо не внасят.