събота, 26 май 2012 г.

Asus VG278H review


Ревю на 3D LED монитор Asus VG278H

© Крум Маринов


Asus VG278H

   
   Представям на вашето внимание ревю на новия 120 херцов 3D монитор с LED подсветка Asus VG278H. На този ранен етап в нашите магазини за битова техника все още се срещат не много читави екземпляри на модела, така че трябва да си имате едно наум. За това ще стане дума малко по-късно в ревюто. Нека разгледаме предимствата и недостатъците на поредния 3D геймърски монитор на Asus, а вие ще решите, дали VG278H си заслужава цената...
   3D мониторите отдавна не са някакъв екзотичен лукс, достъпен само за единици, технологията постоянно се развива и подобрява, а цените наистина вече не са толкова "солени". Цената на Asus VG278H може да ви се стори сравнително висока, но да не забравяме, че това е 3D монитор с диагонал на екрана 27 инча. Дори и обикновените 27-инчови геймърски монитори все още се броят на пръсти. Освен това, моделът се предлага с включен комплект 3D Vision 2 (активни 3D очила) и интегрирани най-модерни технологии - поддръжка на 120 Hz честота на опресняване, LightBoost и LED подсветка.

   Ето ги, впрочем, основните технически характеристики на 3D монитора Asus VG278H:

Тип на матрицата: TN
LED подсветка
Размер на екрана: 27" (~68.6 cm)
Резолюция: 1920 x 1080 (16:9)
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.311 mm
Яркост: 300 (400) cd/m²
Контраст: 50 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: VGA, DVI, HDMI, 3D LightBoost,
NVIDIA 3D Vision 2, вградени високоговорители (2x3 W),
промяна на височината на стойката, наклон и завъртане, монтаж на стена

   Първи впечатления.
   Първите ни впечатления бяха абсолютно негативни! Е, част от тях не са свързани със самия монитор. Отначало трябваше да положим титанични усилия да се отървем от настойчивото ухажване на две миловидни девойки, които страстно ни предлагаха... не, не своето приятелство - кредит :). На изключително "изгодни" условия, разбира се. За сметка на това 15 минути чакахме да се появи някой от служителите на сектора. Позната картинка за всеки, който е влизал в наша верига за битова техника, нали?
   Както и да е - получихме силно кисело съгласие да разгледаме Asus-а. Оказа се обаче, че на изложения модел "не му бачка 3D-то". Както ни увери младежът - това е защото в магазина се мъкнат разни досадници и искат да разгледат всички функции на монитора, та от толкова тормоз се е повредил. Ловко.
   За да ни покаже друг VG278H, с работещо 3D, се наложи да използваме целия си чар. Получихме друга разпечатка - със следи от мазни пръсти по корпуса и налепени някакви подозрителни трохи по стойката. На него LED подсветката пък беше толкова зле, че не е нужно да си специалист за да видиш, че не става. Някакво голямо светло петно в средата - ужас. Дълго време цели трима служители спориха с нас. Наложи се да им обясним, че само изглеждаме като някакви смотани гражданчета, но в действителност сме практични селяни. С триста зора донесоха трети монитор, вече без споменатите дефекти и "ефекти". Алилуя! Най-после пристъпихме към огледа на читав Asus VG278H.

   Дизайн.
   Дизайнът на VG278H напомня на дизайна на своя предшественик - 23-инчовия 3D монитор Asus VG236H, чието ревю представихме миналата година. Тук ще отбележим разликите, за останалото можете да прочетете в споменатото ревю на по-малкия модел.
   Веднага ни направи впечатление, че покритието на екрана вече не е гланцово. Лично за мен това е по-добрият вариант, въпреки че тук нещата са до голяма степен субективни. Asus VG278H изглежда наистина стилно. Рамката е по-тънка, линиите на контура изглеждат малко по-строги. Стойката и корпусът отпред обаче са покрити, както и по-рано, с черен гланц. Красиво е, но същевременно не е много практично - силно се забелязват отпечатъците от пръсти, прах и др. подобни допълнителни "украси". Поне задната част на корпуса е от матова пластмаса.


Asus VG278H


   За разлика от по-рано, инфрачервеният предавател, предназначен за връзка с активните 3D очила, вече е вграден в самия монитор - можете да го забележите в средата на горната рамка. За всеки случай си има и пояснителен надпис и пиктограма - да не би някой да вземе да се чуди за какво е пък тази джаджа. Има възможност за промяна на ъгъла, така че да можете да насочите лъча по-точно.
   Бутоните за управление на монитора са обикновени, лесно се напипват, дори и в затъмнена стая. Разположени са на долния ръб на рамката и не дразнят погледа. Бутонът за включване свети в не много ярко синьо (зеленикаво в режим на очакване).   
   Входовете за конекторите са разположени по такъв начин, че да не затрудняват монтажа на стена, но пък затрудняват самото свързване на монитора с компютъра или други устройства. Жалко. Приветстваме наличието на HDMI, поддържащ както Blu-ray 3D, така и NVIDIA 3D Vision с резолюция до 1080p/24.
   Стойката на Asus VG278H е добра, с отлична ергономична функционалност. Има възможност дори за промяна на височината, което не се среща често при геймърските монитори. Тук особени забележки нямаме,
въпреки че според мен правоъгълните стойки са по принцип по-стабилни.

   Меню.
   Менюто на VG278H не е много "френдли" - тук Asus биха могли да положат малко повече усилия. Нужно е време, докато се ориентирате в него, но дори и след това си остава не много удобно и интуитивно за ползване. Определено сме виждали по-добри образци. Разполагате с няколко режима - пейзажен за преглед на снимки, стандартен за работа с документи, режим за гледане на филми, за динамични игри, специален режим за съдържание, при което преобладават тъмните сцени, режим sRGB.
   Asus VG278H ви позволява да променяте в широки граници яркостта, контраста, наситеността на цветовете и цветовата температура, да настроите изображението по вертикала и хоризонтала, да промените съотношението на страните и т. н. Но, както вече споменах - наистина можеше всичко да бъде организирано по малко по-добър начин. 

   Потребление на електроенергия.
   На пръв поглед, VG278H не е сред най-икономичните монитори - по официални данни енергопотреблението достига до 65 W, което изглежда много за монитор с LED подсветка. Да не забравяме обаче, че екранът е 27-инчов, а активната 3D технология по принцип изисква по-голям запас от яркост. Всъщност това не е недостатък - точно обратното. LED подсветката, която се използва при повечето масови монитори е евтина, но не за крайния потребител, а за производителя. Така че тук по-голямата мощност е признак за по-високо качество. Освен това, след калибриране изразходваната мощност предполагам че ще падне до 30-35 W, което не е много за 3D монитор.

   Качество на картината.
   При първото включване Asus VG278H ще ви шокира с направо безобразна картина - твърде ярки и неестествени цветове. Това обаче е често срещано явление и не бива да правим прибързани заключения. След калибриране нещата ще изглеждат много по-добре. В условията на подчертано недружелюбното отношение от страна на персонала, нямах възможност да настроя монитора по най-добрия начин. Но и това, което успях да направя, ми позволява да кажа, че като за геймърски монитор с TN матрица VG278H се представя на прилично ниво. Тук заслугата е до голяма степен не на Asus, а на LG - производител на LCD матрицата.
   За най-добри резултати задължително трябва да приложите калибриране в сервиз, или сами да използвате качествен колориметър. Друг вариант е поне да използвате някоя програма за софтуерно калибриране, като се осланяте на собственото си зрение. Естествено, не е удачно да използвате VG278H за графичен дизайн, това е геймърски монитор - за дизайн търсете монитор с IPS матрица, но филмите и игрите ще изглеждат много добре. Цветовата температура изглеждаше стабилна, вероятно много близка до стандарта от 6500 К. Цветовете бяха напълно приемливи като за TN.
   Няма да имате особени проблеми и с четенето на по-дълги текстове. Черните букви се открояват контрастно на бял фон, без при това да дразнят погледа. При четене очите ще се натоварват в по-малка степен, в сравнение с IPS мониторите, страдащи от т. нар. "кристален ефект" (въпреки че нещата са доста субективни, но сега няма да се отклоняваме от героя на днешното ревю - Asus VG278H).
   Подсветката на третия монитор, който разгледахме, си беше наред. Е, имаше едва забележими по-светли синеещи линии в горния и долния край, но нищо фатално. Виждали сме къде-къде по-фрапиращи случаи. Вторият VG278H, който ни донесоха, вероятно е от някоя по-стара партида и безнадеждно се опитват да го пробутат на наивните граждани. Поне да го бяха позабърсали, тия малки мошеници. Направи ми впечатление високата яркост на дисплея, не бях попадал на толкова мощна LED подсветка, наистина. 
   Като геймърски монитор с поддръжка на опресняване от 120 Hz, Asus VG278H се справя много добре с динамичните сцени. Самата матрица е бърза, input lag-а е нисък, overdrive функцията работи коректно - имате възможност за индивидуална настройка (в 2D режим). Не бих казал, че "призрачното" дублиране на образа се елиминира 100%, но повечето потребители вероятно няма да го забележат. Определено в това отношение мониторът на Asus е сред най-добрите до момента. 

   3D режим.
   При активиране на 3D режима Asus VG278H ще ви ограничи достъпа до част от настройките, но в замяна се включва функцията 3D LightBoost. Тя работи в синхрон с активните лещи на очилата и осигурява наистина отлична яркост и контраст на изображението. За да бъдем коректни, трябва да отбележим огромната роля на очилата - без тях не можете да се насладите на триизмерна картина. Повече важни подробности можете да узнаете от това ревю на комплекта 3D Vision 2. Тук ще отбележа само, че останах впечатлен от високото качество на 3D изображението, което предлага VG278H в комбинация с очилата на NVIDIA.
   Разбира се, активната технология все още не се е освободила напълно от характерните за нея недостатъци, но забележим напредък има. За споменатите недостатъци, както и за достойнствата, можете да прочетете в статията "Активни или пасивни 3D очила?", а сега ще продължим с ревюто на 120 херцовия 3D геймърски монитор Asus VG278H.      

   Ъгли на видимост.
   Уви, един от основните недостатъци на TN матриците са именно стеснените ъгли на видимост. Тук Asus са безсилни, както и производителят на матрицата на монитора - LG. Когато се отместите от идеалната позиция срещу центъра на екрана, цветовете и контрастът се влошават - факт.

   Предимства и недостатъци на 3D монитора Asus VG278H.
   Предимства: голям диагонал на екрана, ергономична и функционална стойка, 120 Hz честота на опресняване, съчетана с бърза матрица и нисък input lag - качествена и плавна картина без разслояване на образа, учудващо висока яркост за монитор с LED подсветка (особено важно в 3D режим), матово покритие на екрана и добър контраст, без "кристален ефект" - мониторът е подходящ за продължително четене, качествени 3D очила в комплекта.
   Недостатъци на VG278H: стеснени ъгли на видимост, цветопредаването (макар и добро като за TN монитор) не може да се мери с IPS мониторите, гланцово покритие на корпуса и стойката, инфрачервения
предавател издаваше някакво бръмчене (тук не мога да кажа, дали това се среща при всички монитори VG278H, или беше проблем само на конкретната бройка), ужасни заводски настройки и не много удобно меню.
   Цената на Asus VG278H е ~1 500 лв.

   Заключение.
   Представеният в днешното ревю Asus VG278H - 3D геймърски монитор с LED подсветка и 120 Hz честота на опресняване, определено заслужава вашето внимание. Въпреки че не е лишен от някои недостатъци, според мен достойнствата му са повече. Колкото до недостатъците - част от тях са характерни за TN матриците и тук нищо не може да се направи, но друга част вече се дължи на липса на внимание към детайлите от страна на производителя Asus.
   Накратко, след като изчакаме повече отзиви от потребители (за да видим дали няма някакви дефекти, които сме пропуснали), с чиста съвест ще можем да причислим Asus VG278H към нашия списък с
най-добри 3D геймърски мониториОще теми можете да изберете от Съдържанието.
   Крум Маринов

   P.S. Попаднахме на Asus VG278H случайно, за малко щяхме да пропуснем появата му в България. В случай, че по-често разглеждате сайтовете на магазините за техника, е много възможно да попаднете на интересен монитор, който ние сме пропуснали. В такъв случай пишете в коментарите с предложение за ревю.

2 коментара:

Анонимен

Цената е безумно висока ...

3D МОНИТОР

Asus VG278H е сравнително нов модел, надявам се с течение на времето цената на този 3D монитор да падне. От друга страна да не забравяме, че е 27 инчов, а и с включен комплект активни 3D очила и интегриран в самия монитор предавател...