вторник, 28 август 2012 г.

ViewSonic V3D231 review

Ревю на 3D LED монитор ViewSonic V3D231

автор: Кристо Маринов


ViewSonic V3D231



   В днешното ревю ще разгледаме ViewSonic V3D231 - поредният 3D монитор, базиран на пасивната технология за възпроизвеждане на триизмерни изображения. Отзивите за този модел са доста противоречиви. Да видим, каква е причината...


   Според официалните анонси мониторът на ViewSonic е идеално решение за любителите на 3D игрите и филмите, при това на сравнително изгодна цена. Наистина, моделът V3D231 изглежда евтин, с оглед на възможността не само да възпроизвежда оригинални 3D заглавия, но и да конвертира в триизмерни обикновените 2D филми и игри. От друга страна, винаги има и едно "но", което трябва да имате предвид - това ще ви спести евентуалното разочарование от покупката на този монитор.


   Технически характеристики на ViewSonic V3D231:
Матрица: TN, LED подсветка
Диагонал на екрана: 23" (~58.42 cm)
Разделителна способност: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 20 000 000:1 (динамичен), 1 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160°
Други: VGA, DVI, HDMI 1.4a/3D Spec, вградени високоговорители,
3D очила и допълнителна приставка с поляризирани стъкла в комплекта


   По своите технически параметри този 3D монитор на ViewSonic е много близък до представения в миналото ревю AOC e2352Phz, но е по-скъп със стотина лева. Това е повод да поговорим малко по-подробно за това, какво всъщност получавате срещу парите си. Първите впечатления от V3D231 са чисто субективни - всеки възприема нещата по индивидуален начин. Както се казва - за цвят и вкус не се спори. Моето лично мнение е, че дизайнът на този 3D монитор може да се нарече утилитарен. Няма нищо излишно, не се прекалява с "лъскавината" и шарените етикети. Най-сериозни забележки предизвиква стойката. Дизайнът ѝ може да е по-разчупен, но липсва всякаква ергономична функционалност. Можете единствено да промените леко наклона на екрана, при това - с известно усилие и в твърде малки граници. Определено ViewSonic можеха да проявят малко повече щедрост. Инженерите биха могли да осигурят възможност за промяна на наклона в по-големи граници, както и да позволят промяна на височината на екрана. Повечето потребители лесно ще се ориентират в менюто - доста е опростено. Същевременно, може да се стъписате, че не намирате някои настройки. Така например, за да откриете настройките на 3D режима при V3D231, трябва да се досетите да погледнете в секцията "Manual Adjust". По-напредналите потребители пък, колкото и да се ровят в менюто, няма да намерят всички нужни за тях фини настройки. Такива просто няма. Накратко, първото впечатление от ViewSonic V3D231 е противоречиво. Засега - нищо критично, но наистина можеше и по-добре.


   Качество на картината при V3D231.
   Веднага ще ви предупредя - не очаквайте чудеса от V3D231 в стандартен режим. Определено ViewSonic са го замислили като монитор, който ще се използва главно в 3D режим. Матрицата на монитора е TN, с всички характерни за тази технология недостатъци. Ограничени ъгли на видимост (щом се изместите от идеалната позиция срещу центъра на екрана, контрастът забележимо се влошава, цветовете губят своята интензивност), лошо цветопредаване като цяло. Яркостта също е твърде завишена, което се компенсира в 3D режим, но в 2D нещата не изглеждат много добре - цветовете не са прецизни, картината изглежда твърде бледа. За да подобрите поне донякъде нещата, е наложително най-малкото да използвате някоя безплатна програма за калибриране на монитора. По-добри резултати ще имате при калибриране с използване на колориметър, но не всеки има такава възможност, а и е свързано с допълнителни разходи.
   За жалост, по-взискателните потребители дори и след калибриране вероятно няма да останат много доволни от ViewSonic V3D231. В стандартен режим, освен характерните за TN матриците недостатъци, трябва да добавим и проблемите, свързани със специалното покритие на екрана. Мониторът на ViewSonic е базиран на пасивната 3D технология, конкурент на активната, при която се използват друг тип очила, снабдени с LCD дисплеи и батерии. Ако не сте запознати с предимствата и недостатъците на двете технологии - погледнете статията, описваща разликите между двата вида 3D очила.

   Сега да се върнем към ревюто на V3D231. Въпреки своите предимства, пасивното 3D има и недостатъци. Поради по-малкото разстояние до монитора, в сравнение с гледането на телевизор, лесно ще забележите, че изображението е покрито с нещо като фина мрежа от по-тъмни линии. Това се дължи на специалния поляризиран филтър на екрана, който в комбинация с поляризираните стъкла на 3D очилата успява да създаде в мозъка илюзията за обемно изображение. Това може да дразни погледа и в крайна сметка довежда и до по-ниско качество на картината.
   В 3D режим нещата също не са толкова розови, колкото се описват в рекламите. От една страна, при ViewSonic V3D231, поради особеностите на пасивната технология, не е нужно да се безпокоите за възможностите на видео картата на компютъра. И по-слабичка ще ви върши работа. Повечето монитори, базирани на активната технология, изискват използването на много по-мощна видео карта, при това тя трябва да е на NVIDIA, за да бъде съвместима със специалния комплект NVIDIA 3D vision 2. От друга страна обаче, дълбочината на 3D ефекта, постигнат с поомощта на поляризираните филтри, е по-малък. Още по-сложно става, когато решите да опитате да пуснете 2D игра или филм в триизмерен режим. В комплекта към монитора е включен специалният TriDef софтуер, който е на външен разработчик. Върши добра работа, но не винаги.
   По принцип има два режима за пресъздаване на триизмерни изображения. Единият виртуално симулира 3D картина като почти не натоварва видео картата, но и резултатите не са толкова впечатляващи. Официално се поддържат около 600 заглавия на игри, които могат да се конвертират в 3D, но резултатите не са всеки път удовлетворителни. Някои игри могат да изглеждат прекрасно, други - просто отвратително. Впрочем, подобно е и положението при мониторите, основани на активната технология - и при тях не всяко заглавие изглежда перфектно. Но да се върнем към V3D231. За съжаление сериозен проблем ще имате с игрите тип стратегия или RPG. На практика текстът, изобразяван на екрана, става невъзможен за четене. Това важи и за субтитрите при филмите. Освен това, специалният плейър не ще да възпроизвежда директно 3D DVD. Ще трябва да посетите официалния сайт на TriDef и да заплатите допълнително 5 щатски долара. Не е много, но все пак... Също така въпросният TriDef Media Player не смята за нужно да се занимава с 3D Blu-Ray дискове. Изход има, разбира се - както за DVD, така и за Blu-Ray филмите. Трябва просто да се поровите из Интернет и форумите. Има програми, които "рипват" файловете, така че ще можете в крайна сметка да гледате любимия филм в 3D. Накратко, не трябва да вярвате в чудеса и да се "връзвате" 100% на рекламите. Повечко реализъм в очакванията, както се казва.


   Предимства и недостатъци на ViewSonic V3D231, отзиви.
   Отзивите на потребителите за модела на ViewSonic естествено са противоречиви. Зависи, кой какво е очаквал от този 3D монитор и доколко е запознат с предимствата и недостатъците на TN матриците и на пасивната 3D технология. Зависи и доколко е взискателен даден потребител и дали е способен реално да преценява нещата. Съгласете се - не може да очакваме от автомобил да лети. Да, да, може и да има такъв модел, но ще струва в пъти повече от своите събратя, нали? Положителни отзиви можете да прочетете от хора, които са наясно, че купуват монитор единствено и само заради възможността да гледат филми и да играят игри в 3D режим. При това - без да са им нужни субтитри. Всички, които безогледно вярват на рекламите и на тази основа имат твърде големи очаквания и нереални изисквания, естествено няма да бъдат много доволни.
   Обективно погледнато, сред предимствата на ViewSonic V3D231 можем да посочим леките, удобни и евтини 3D очила включени в комплекта. Освен изброените достойнства те в по-малка степен натоварват очите, нямат нужда от батерия, триизмерният образ не страда от смущения, предизвикани от загубата на сигнал между тях и монитора. Самият монитор без проблем ще възпроизведе 3D картина дори и при по-слаба (и по-евтина) видео карта на компютъра. Менюто е опростено и лесно за навигация, удобно и интуитивно - ще се приеме добре от повечето потребители. Можем да приветстваме възможността за конвертиране на стандартно в 3D изображение.
   Главните недостатъци не са свързани толкова със самия модел на ViewSonic, а със спецификата на използваните технологии. Има какво да се желае от качеството на изображение в 2D режим. Определено това си е 3D монитор, който не е най-добрият избор за сърфиране в Интернет, за работа с текст или графичен дизайн. Във всички тези случаи ще трябва да потърсите щастието другаде.

   В случай, че този монитор не отговаря напълно на вашите изисквания - погледнете тези 3D монитори. Може някой от тях да ви хване окото.

   Цена на ViewSonic V3D231.
   Цената на V3D231 не е много висока, но не можем да кажем, че това е от най-евтините 3D монитори, базирани на пасивната технология. Дадохме за пример AOC e2352Phz - при него можем да преглътнем много от изброените недостатъци, с оглед на по-ниската му цена, в сравнение с монитора на ViewSonic, който струва между 535 и 575 лева. В тази връзка - ако решите да купувате техника от Интернет магазин - винаги преглеждайте внимателно обявите и не се спирайте на първото предложение. Много е вероятно да попаднете и на по-изгодна оферта и да купите ViewSonic V3D231 по-евтино.  
   Още статии за 3D технологиите, ревюта на 3D монитори и очила - от Съдържанието.