събота, 14 юли 2012 г.

AOC e2352Phz review

Ревю на 3D LED монитор AOC e2352Phz

автор: Кристо Маринов



Aoc e2352Phz


   AOC e2352Phz е евтин монитор, базиран на пасивната 3D технология. Цената му наистина е примамлива, но дали качеството е на приемливо ниво? Това ще се опитаме да изясним в днешното ревю...
   Наистина, мониторите с марката AOC (не е ЛОС, логото е подвеждащо) са обикновено на атрактивна цена, но не са малко и случаите, в които потребителите остават разочаровани от качеството. Да се надяваме, че моделът e2352Phz ще се представи добре, тъй като изборът на 3D монитори на нашия пазар никак не е голям, а новите модели се появяват обикновено с голямо закъснение.
   Ето ги основните технически характеристики на AOC e2352Phz:
Тип на матрицата: TN, LED подсветка
Размер на екрана: 23" (~58.42 cm)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 5 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 20 000 000:1 (динамичен), 1 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160°
Други: VGA, DVI, HDMI, вградени високоговорители,
3D очила и 3D стъкла в комплекта
   Дизайнът на e2352Phz не впечатлява особено и не го откроява от общата маса монитори. Корпусът и стойката са от черна пластмаса, покрити са с гланц, който придава по-изискан вид на монитора. Същевременно обаче тази повърхност лесно се драска и на нея по-лесно се забелязват отпечатъците от пръсти и др. подобни замърсявания. Стойката не е от най-паянтовите, но и тук инженерите на AOC можеха да вложат малко повече старание. Имате възможност само за наклон на екрана в известни граници. Няма опция за завъртане или промяна на височината, но това е нещо обичайно при мониторите от този клас. При конекторите следва да отбележим липсата на USB, както и това, че са разположени перпендикулярно на плоскостта на задния панел. Това ще ви създаде затруднения, ако решите да потърсите начин за монтаж на AOC e2352Phz на стена.
   Менюто съдържа всички обичайни настройки - няма смисъл да ги изброяваме. Тук вече можем да похвалим модела на AOC, защото навигацията е логична и интуитивна, в това отношение няма да имате никакви проблеми. За съжаление самите бутони не са удобно разположени. Ще ги откриете на долния ръб на рамката, в дясната половина. По подобен начин са разположени и бутоните при представения наскоро Asus VG278H. Но за разлика от модела на Asus, при AOC e2352Phz те освен че са на такова неудобно място, са и твърде малки и нямат надписи. А... имат, извинете. Само че много трудно се забелязват - просто са щамповани върху пластмасата без добавка на боя. Колко икономично. Впрочем, тази забележка е субективна - има хора, които се възмущават, когато бутоните са разположени на страничната рамка на монитора и твърдят, че постоянно ги натискат без да искат. Други се дразнят, че надписите им се набиват на очи и им разсейват вниманието. Така де - не може да се угоди на всички, тук вината на AOC не е доказуема :).
   Качество на картината. В 2D режим AOC e2352Phz си е обикновен TN монитор с LED подсветка - с характерните предимства и недостатъци. Евтина и сравнително бърза матрица, но със стеснени ъгли на видимост и по-лошо цветопредаване в сравнение с IPS базираните монитори. Впрочем, тук трябва да отбележим, че макар и с TN матрица, e2352Phz не е типичен геймърски монитор и времето за реакция не е достатъчно ниско за по-взискателните геймъри и моделът не е най-добрия избор за любителите на игри тип FPS (от рода на Counter Strike). От друга страна, след калибриране цветопредаването се подобрява до напълно приемливи нива, като за монитор с TN матрица. В 3D режим мониторът на AOC се представя много добре - няма да ви разочарова. За разлика от разгледания в предишното ревю

Acer HS244HQBMII, базиран на активната 3D технология, AOC e2352Phz възпроизвежда триизмерна картина на друг принцип - с използването на пасивни поляризирани очила.

Пасивните 3D очила, включени в комплекта

   Пионери и популяризатори на пасивната 3D технология са LG, които разработиха и успешно развиват т. нар. FPR технология. За момента тя е добра алтернатива, тъй като има своите сериозни предимства. В случай, че се затруднявате в избора и ви е нужна малко повече информация - можете да прегледате статията
"Активни или пасивни 3D очила?". Но да се върнем към ревюто на AOC e2352Phz. В 3D режим, както казахме, ще се насладите на реалистична триизмерна картина, при това без да натоварвате особено зрението си. Имайте предвид обаче, че както винаги, рекламата леко преувеличава. Поради сравнително малкия размер
на екрана и ограниченията, присъщи на TN матриците, e2352Phz е за 1 човек. Така че няма да можете да поканите свой приятел да сподели едновременно с вас вълнуващото триизмерно преживяване, уви.
   В обобщен вид достойнствата на AOC e2352Phz са следните - леки поляризирани 3D очила + отделна приставка за очила с диоптър (включени са в комплекта), прилично цветопредаване, много добро качество на 3D изображението, добре организирано и интуитивно меню, ниска цена. Никакви сериозни недостатъци мониторът няма - споменатите дотук са характерни за повечето TN монитори. Като стана дума за цената, можете да закупите e2352Phz за около 430 лева. Накратко, AOC e2352Phz е модерен 3D монитор с LED подсветка и прилично качество на картината. Не е сред върховите модели, но пък е евтин. Ако редовно проверявате обявите в Интернет, можете дори да уцелите промоция с още по-ниска цена от споменатата в това ревю, така че си запишете e2352Phz сред 3D мониторите, на които си заслужава да се обърне внимание.
   Още в - Съдържанието.