сряда, 27 юни 2012 г.

Acer HS244HQBMII review


Ревю на 3D LED монитор Acer HS244HQBMII

автор: Кристо Маринов


Acer HS244HQBMII

   Изпитвах известни съмнения, дали да правя ревю на този така наречен геймърски 3D монитор Acer HS244HQBMIIРодните вносители упорито продължават да се опитват да продават морално остарели 3D монитори, при това на неоправдано висока цена, вместо да ни предложат някой от по-актуалните геймърски 3D модели. Но, при този беден избор е много вероятно да попаднете на HS244HQBMII, така че това ревю може да ви е от полза...
   Описанията, давани от производителите на 3D монитори винаги са много впечатляващи, Acer не правят изключение, но вместо да ги преповтаряме, нека видим, какво в действителност ни предлага моделът HS244HQBMII.
   Ще започнем с кратко описание на техническите характеристики на Acer HS244HQBMII:
Тип на матрицата: TN, LED подсветка
Размер на екрана: 23,6" (~60.0 cm)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Честота на опресняване: 120 Hz*
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.248 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 12 000 000:1 (динамичен) *
Ъгъл на видимост: H/V - 176°/176°* 
Други: VGA, HDMI, вградени високоговорители,
3D очила в комплекта


   Дизайнът на Acer HS244HQBMII прави впечатление със своите плавни заоблени линии. Изглежда приятно за окото, въпреки че е малко "ретро". Модерните 3D монитори са със значително редуцирани обеми, с по-стремителни и ъгловати контури, с по-тънка рамка на екрана. Всичко това в крайна сметка е въпрос на вкус, така че няма да се задълбочавам в тази тема. Ще отбележа обаче, че Acer биха могли да снабдят HS244HQBMII с малко по-стабилна и ергономична стойка, но и тук всичко е според очакванията.
   Вградените високоговорители не знам за какво са - вероятно някъде има произведени огромни количества, та за да не се изхвърлят, ги пъхат навсякъде, където е възможно. Не, сериозно - за офис монитор решението е удачно, но за домашен 3D монитор? Значи, сядате вие пред монитора с идеята да се потопите в ярко и вълнуващо триизмерно приключение и ще се примирите с жалкото писукане на вградените едноватови колонки? Едва ли. Както и да е - включени са в цената на HS244HQBMII.
   За сметка на това можем да приветстваме наличието на 3D очила в комплекта, както и това, че инфрачервеният предавател, осигуряващ връзката между тях и монитора, е вграден.
   Сега внимавайте обаче, за да не останете разочаровани от покупката на този "геймърски" 3D монитор на Acer. Наистина, Acer HS244HQBMII е сравнително евтин 3D монитор - цената му е под 700 лв., даже съм попадал и на оферти за 500 лв. За сравнение вижте например Asus VG278H. Вярно, че е 27 инчов, но въпреки това разликата в цената е впечатляваща. Проблемът е, че в анонса на HS244HQBMII част от недостатъците се описват като предимства, а и в техническите характеристики има някои спорни моменти.
   В един от нашите търговски сайтове например, първият ред от описанието на Acer HS244HQBMII гласи: "тип: LED". Тип какво? Голяма реклама се направи на LED и маса глупости се изписаха... И в момента много потребители наивно вярват, че съществуват два различни вида монитори - едните LCD, другите - LED, като последните са, разбира се, много по-добри. За пореден път ще поясня - LED (от англ. - Light-emitting diode) е вид подсветка при LCD мониторите (другият вариант е катодната). Използването на словосъчетания от типа "LED монитор" или "LED матрица" е подвеждащо. Та тази LED или с други думи - светодиодна подсветка, при масовите модели монитори (независимо дали 3D или 2D) с нищо не е по-добра от качествената катодна, че даже е и по-зле.
   Разделителна способност на екрана - 1920x1080, Full HD. Как звучи само! Нищо особено - просто производителя си спестява няколко десетки/стотици реда пиксели при производството на матрицата.
   Честота на опресняване - 120 Hz. Съществен момент при геймърските 3D монитори. Осигурява гладка и ясна картина без накъсване и размазване при динамичните сцени в игрите, необходимо условие за поддръжка на качествено 3D изображение. При липсата на dual link DVI конектор не е ясно как Acer HS244HQBMII би могъл да поддържа 1080p на 120hz. За разлика от него, Acer GD245HQ разполага с нужния DVI интерфейс, защо тук е спестен - питайте разработчиците.
   HDMI 1.4 интерфейсът ще свърши работа за да свържете монитора с PlayStation или Blu-ray плейър. Не се надявайте обаче да си пуснете безпроблемно 3D игра на компютъра. Е, вие ще си я пуснете, но мониторът на Acer няма да се справи с предизвикателството. 1080p на 24 Hz за всяко око (става за филми), при игрите - 720p на 60 Hz. И това се нарича геймърски 3D монитор...
   Друго - 3D очилата. Като дизайн доста напомнят на представения преди време модел XPAND X103. Не знам, дали Acer просто са заимствали дизайна, или са произведени съвместно от двете компании, или по поръчка, но това не е толкова важно. Масивни, архаично изглеждащи. Това не е толкова страшно. Важният момент е, че тези активни 3D очила се водят независима разработка на Acer и не са съвместими с 3D Vision технологията на Nvidia (преди време представихме NVIDIA 3D Vision 2 - можете да прегледате ревюто). Така че ще имате затруднения, ако сте с видеокарта на NVIDIA. Някои потребители уверяват, че проблемите се решават с обновяване на драйверите (iZ3D?) и (поне за филмите) с използването на плейъри от типа на Powerdvd 10 или Stereoscopic player 1.6.9.
   Лошото е, че има и много оплаквания от качеството на картината при HS244HQBMII - в 2D режим шрифтовете изглеждат размазани и не много четливи, в 3D режим се наблюдава размазване и раздвояване на образа в горната половина на екрана (лента около 10 см.). Триизмерната картина не впечатлява с особена дълбочина, въпреки че яркостта на изображението при този 3D монитор на Acer наистина е по-висока в сравнение с някои конкурентни модели, базирани на по-стария модел NVIDIA 3D Vision Kit.
   Безумно високите стойности на т. нар. "динамичен контраст" въобще няма да ги коментирам. Как са ги постигнали - не знам, питайте Acer. Дори ако се измерва при изключен монитор, повече от няколко десетки хиляди няма как да измъкнем, какви са тези милионни стойности...
   Ъглите на видимост при тази, както загадъчно я описват, "активна TFT матрица", няма как да бъдат 176°/176°, защото матрицата всъщност е TN. А, при по-голямо старание някой може и под ъгъл от 180° да види... нещо. Без повече коментари.
   Накратко - Acer HS244HQBMII е (почти) геймърски 3D монитор с LED подсветка. Моделът на Acer е ярък пример за това, как производители и дистрибутори могат задружно да работят за благото на... не, не на потребителите, разбира се, а на собствените си джобове. Дали е евтин HS244HQBMII - преценете сами, в зависимост от това, на каква цена ще го намерите. Дали си заслужава да купите 3D монитора Acer HS244HQBMII? Не е коректно да давам съвети - изборът трябва да е ваш. За всеки случай - погледнете нашия списък с 3D монитори, които се намират на българския пазар, или проверете в Съдържанието на блога. Възможно е да попаднете на по-добри варианти.