понеделник, 1 юли 2013 г.

3D монитор BenQ XL2411T

 

Ревю на BenQ XL2411T

качествен 3D монитор на ниска цена

автор: Кристо Маринов


3D monitor BenQ XL2411T
BenQ XL2411T


   В поредното ни ревю за 2013 година ще ви представим BenQ XL2411T - сравнително евтин 24 инчов 3D монитор, който вероятно ще представлява интерес за геймърите, най-вече - за почитателите на бързите FPS игри. Мониторът на BenQ поддържа и картина в 3D режим, така че закономерно попадна в нашето полезрение. И така, нека видим, какви предимства и недостатъци има моделът XL2411T...


   Преди няколко месеца разгледахме новия BenQ XL2420T, който ни направи много добро впечатление. Поради неведоми причини туткавите вносители се забавиха твърде много и моделът се появи в България почти едновременно със значително по-евтиния XL2411T. При това положение на нещата не виждам, на какво могат да се надяват нашите търговци. Вероятно предполагат, че повечето потенциални купувачи са неориентирани граждани, които нямат Интернет, не са чули за по-евтиния модел, а при това са супер зле и с математиката... Както и да е. Нека преминем към ревюто на BenQ XL2411T, а изводите всеки може сам да си направи.  
   Първи впечатления. Дизайн
   Дизайнът на XL2411T е изчистен и практичен. Мониторът е с LED подсветка, но корпусът не е с излишно редуцирана дебелина (то и без това вече никой не се впечатлява особено). Пластмасата изглежда здрава, качеството на изработка е добро. Покритието е матово, за разлика от най-евтините геймърски монитори, които привличат наивните потребители с крещящия си външен вид - изобилие от гланц, светлинки и шарени етикети, покриващи щедро рамката около екрана. Особено добро впечатление прави масивната и стабилна стойка, притежаваща забележителни ергономични характеристики. Тя предоставя възможност за наклон, завъртане (включително до портретно положение) и - промяна на височината на екрана, което наистина не се среща често при геймърските монитори. Накратко, дотук BenQ се представят на висота.

     

   Технически характеристики на BenQ XL2411T

   Вид на матрицата: TN 120/144 Hz, LED подсветка
   Диагонал на екрана: 24" (~61 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 1 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите: 0.276 mm
   Яркост:  350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 12 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160°
   Други: VGA, DVI-D, HDMI,
   поддръжка на NVIDIA 3D Vision 2, NVIDIA 3D Lightboost,
   наклон, завъртане (включително до положение "портрет"),
   регулиране височината на стойката

   BenQ XL2411T е 3D монитор, притежаващ редица впечатляващи характеристики. Бърза TN матрица - само 1 ms време за реакция (разбира се, при преход мржду специфични нюанси на сивото, реалното е 5 ms). Но не се огорчавайте, да припомним - реалното време за реакция на IPS матриците е около 12-14 ms, т. е. XL2411T е почти три пъти по-бърз. Обърнете внимание и на честотатат на опресняване - в действителност тя е 144 Hz, а не 120 Hz, както се представя в повечето случаи. Но за това ще стане дума по-нататък в ревюто.
В случай, че BenQ XL2411T не е точно това, коетотърсите - прегледайте съдържанието на блога - може да си харесате някой друг 3D монитор, например от тези, които са базирани на пасивната 3D технология.
   
   Конектори
   BenQ са се ограничили с един аналогов (D-Sub) и два цифрови порта (HDMI и DVI-D). Според мен - нормално. Жалко, разбира се, че не са добавили и DisplayPort и поне 1-2 USB, но това би се отразило на цената на XL2411T, а идеята все пак е да се предложи на потребителите достатъчно качествен, но същевременно - евтин геймърски монитор, базиран на активната 3D технология.
           
   Меню
   Менюто на BenQ XL2411T се контролира посредством 6 бутона, позиционирани в долната дясна част на рамката. Управлението е лесно и интуитивно, отделните раздели са систематизирани напълно логично, мониторът изпълнява подаваните команди достатъчно бързо. Никакви забележки. Обърнете внимание, че не всички функции са достъпни при всеки от избраните режими. Това е нормално - не е някакъв дефект, така че не се притеснявайте. Сред специалните функции, с които разполага XL2411T, следва да обърнем внимание на Advanced Motion Accelerator (AMA) - фирмената технология на BenQ за ускоряване на матрицата (т. нар. overdrive), Instant Mode - намалява почти до нулеви стойности input lag-а (забавяне на сигнала, което особено дразни професионалните геймъри), Black eQualizer - изсветлява само тъмните области от изображението и подобрява видимостта при тъмните сцени в игрите.     
     
   Качество на картината  
   BenQ XL2411T е с TN матрица, която естествено не може да се похвали с покритие на голямо цветово пространство, има какво да се желае и от точността на цветопредаването. Но в случая това не е критичен фактор - при геймърските 3D монитори са от значение други характеристики. Както споменахме няколко реда по-нагоре, моделът на BenQ поддържа честота на опресняване от 144 Hz. Наред с тези 5 ms (1 ms GTG), мониторът осигурява впечатляващо гладка картина, без следа от накъсване, което е от изключително голямо значение за геймърите. Мерникът се движи плавно и същевременно - без насичане и "прескачане". Движенията на противника също се виждат кристално ясно. Всичко това осигурява възможност за точно прицелване и максимално бърза реакция. Чудесно! BenQ скромно презентират XL2411T като 120 херцов монитор, защото те се поддържат в 3D режим. Споменатите 144 херца са достъпни само в конвенционален 2D режим. Вероятно точно по същия начин стоят нещата и при AOC g2460Pqu, за който писахме миналият път.
   За да се насладите на триизмерна картина - филми и игри, ще е необходимо отделно да си закупите 3D очилата на NVIDIA (те не са включени в комплекта). Допълнителната сума обаче напълно си заслужава. За качествата на комплекта на NVIDIA вече сме писали - ако желаете, прегледайте въпросната статия. Дали да го закупите - в крайна сметка решавате вие. Хубаво е, че имаме възможност за избор. Но, пак ще повторя - наистина си заслужава да се пробват и 3D възможностите на монитора. Споменахме вече специалните функции, с които разполага BenQ XL2411T. При игра без съмнение ще са ви от полза. Advanced Motion Accelerator обаче трябва да използвате разумно. Ако превключите на на най-високата степен "Premium" е възможно да не ви харесат резултатите. Подаваните импулси стават твърде агресивни и внасят допълнителни артефакти в изображението. Подсветката е равномерна - браво на BenQ. Жалко, че за нейното управление се използва ШИМ, но това все още е достатъчно широко разпространено явление при мониторите, уви.  
  

   Предимства и недостатъци на BenQ XL2411T, цена

   Предимства: Бърза 120/144 херцова матрица, стегнат и практичен дизайн, достатъчно качествени материали и изработка като цяло, функционална стойка, допълнителни специални функции (Instant Mode, Black eQualizer, LightBoost), възможност за контрол на overdrive импулсите, ниска цена. 
   Недостатъци: Обичайните недостатъци на TN матриците (стеснени ъгли на видимост, има какво да се желае от точността на цветопредаване и контраста), ШИМ.
   Цената на BenQ XL2411T е около 530 лв. Реално погледнато, за момента XL2411T е може би най-евтиният 24-инчов геймърски монитор с честота на опресняване 144 Hz (120 Hz в 3D режим) и напълно си заслужава парите, с оглед на качеството.

   Напълно е възможно да попаднете и на по-изгодна оферта, така че преглеждайте предложенията в Интернет на различните търговски сайтове за техника (монитори, лаптопи, компютри и др.). Пожелавам ви късмет!