четвъртък, 8 септември 2011 г.

Toshiba 55ZL2





Toshiba 55ZL2 - 3D без очила
автор: Кристо Маринов



Toshiba 55ZL2



   На изложението IFA 2011 Toshiba представи модела 55ZL2 - 55 инчов телевизор, който е способен да възпроизвежда 3D картина, без за целта да се използват каквито и да е очила...
   Преди време прототип на свой 55-инчов 3D телевизор без очила представи и Samsung. Моделът на Toshiba обаче е със значително по-добри характеристики. Toshiba 55ZL2 е с модерна LED подсветка, което позволява да се намали значително дебелината и енергопотреблението на телевизора. Дисплеят на 55ZL2 е снабден със специален филтър, съставен от множество лещи. Така екранът на телевизора създава авто-стереоскопичен ефект - триизмерна картина без използването на 3D очила.
   В интерес на истината, полученото по този начин 3D изображение няма същата дълбочина, както когато се използват активни или пасивни очила, но все пак е някаква алтернатива. Не всички потребители се чувстват комфортно дори с леки 3D очила, да не говорим за значително по-масивни устройства като представения миналият път модел Sony HMZ-T1...
   Toshiba 55ZL2 е телевизор с изключително висока разделителна способност на екрана - 3840x2160 пиксела. В 3D режим тя е значително по-ниска - голяма част от тази впечатляваща резолюция се "изяжда" поради същността на технологията. Въпреки това, картината е с висока детайлност, макар и с малко по-ниска дълбочина на 3D ефекта, както вече споменахме. Този любопитен модел на Toshiba е снабден със специална вградена камера. Тя следи положението на зрителя, като при нужда коригира позицията на лещите, поддържайки 3D изображението, дори когато се изместите встрани.
   Благодарение на високата разделителна способност на екрана, стандартната 2D картина изглежда невероятно детайлна - сякаш виждате пред себе си висококачествена цифрова снимка. Контрастът е на много добро ниво, черният цвят е дълбок, цветовете като цяло се възпроизвеждат прецизно, с плавен преход между полутоновете. Освен това Toshiba 55ZL2 може да конвертира 2D сигнал в 3D (както и обратно - 3D в 2D).
   Другите екстри на телевизора са: режим на автокалибриране, вградени HD тунер и WiFi, възпроизвеждане и запис на USB, DLNA и достъп до редица приложения, като например YouTube и Facebook.
   Очаква се Toshiba 55ZL2 да бъде пуснат в продажба още този декември, като цената ще бъде около 8 000 Евро.
   Кристо Маринов


   Още статии, които могат да ви заинтересуват, ще откриете в Съдържанието.