понеделник, 10 декември 2012 г.

Asus VG248QE

Asus VG248QE

- геймърски 3D монитор с честота на опресняване 144 Hz

автор: Кристо Маринов


Asus VG248QE


   Наскоро Asus представиха VG248QE - геймърски 3D монитор с честота на опресняване на екрана 144 Hz. Моделът е базиран на активната 3D технология и съответно се изисква използването на съвместимия с него комплект 3D Vision 2 на NVIDIA...


   Asus VG248QE е снабден с бърза TN матрица (официално заявеното време за реакция е само 1 ms GTG). Разделителната способност на екрана на този монитор е 1920x1080 пиксела - т. нар. Full HD, което е напълно достатъчно за един 24 инчов модел. С подобни характеристики могат да се похвалят и други монитори, интерес при това поредно творение на Asus представлява увеличената честота на опресняване на екрана. За разлика от останалите 120-херцови модели, базирани на активната 3D технология, VG248QE освен със своята супер бърза матрица, може да се похвали и с честота на опресняване от 144 Hz. Това осигурява още по-реалистична триизмерна картина, с по-голяма дълбочина на 3D ефекта. Също така, в 2D режим профи геймърите - любители на игри тип FPS в мрежа, ще могат да се насладят на по-гладка картина, лишена от обичайните недостатъци, присъщи на мониторите с по-ниска честота на опресняване.
   Сред останалите технически характеристики на Asus VG248QE следва да отбележим и наличието на HDMI, Dual-Link DVI и DP портове. Прави впечатление и стойката на монитора, отличаваща се със своята ергономичност - можете да променяте не само наклона, но и височината на екрана, а това е наистина рядко срещано явление при геймърските 3D монитори. Инженерите на Asus дори малко са попрекалили в желанието си да направят монитора по-атрактивен - осигурили са възможност за завъртане на екрана до положение "портрет", което е съмнителна екстра при монитор с TN матрица (заради стеснените ъгли на видимост - характерен проблем при този вид панели).
   Представеният от нас преди няколко седмици 27-инчов VG27AH, базиран на пасивната 3D технология, разработена и популяризирана от LG, е с включени в комплекта 3D очила. Недостатък на разглеждания днес Asus VG248QE е изискването да се закупи отделно комплекта NVIDIA 3D Vision 2 (подробно ревю можете да прочетете ето на тази страница). Всъщност, ако бъдем точни, не е много правилно да наричаме моделите, подобно на VG248QE изискващи наличието на активни очила, 3D монитори. Даже, ако не се лъжа, се водеха и съдебни дела за правото да се използва термина "3D монитор". Той е приемлив за моделите с автостереоскопичен ефект, не изискващи наличието на 3D очила, но те пък все още са голяма рядкост и ще мине време, докато нещата се доизпипат и започне тяхното масово производство.
   Ориентировъчната цена, на която ще започнат продажбите на Asus VG248QE, е около 450 щатски долара. Тя изглежда достатъчно висока за един 24-инчов геймърски 3D монитор, но е напълно закономерна - моделът е снабден с някои впечатляващи екстри, най-интересната от които е подобрената кадрова честота, достигаща 144 Hz.

   Редакция (февруари 2013):
В момента мониторът се предлага на цена $298.
    В случай, че VG248QE не ви е впечатлил - други материали, свързани с 3D технологиите, можете да изберете от съдържанието на блога.

5 коментара:

Анонимен

От къде да го купя този монитор на тази цена

Анонимен

В момента даже е по-евтин. От amazon може да се поръча за $276.95 (надявам се, че ще публикувате моя коментар - не е реклама на сайта, давам го само за пример.

В България се продава за около 720 лв. (очевидно - защото сме по-богата държава и стандартът ни на живот е значително по-висок отколкото в USA и Западна Европа).

Ако сте тъпи - пълнете гушите на нашите нагли търговци...

Кирил Ю.

Анонимен

Наистина голяма разлика в цената има. Ще пробвам през амазон да видим какво ще стане.

Анонимен

Моля ви някой който си е закупил този монитор,да напише нещо за него дали си струва,защото съм се спрял на него.Не съм голям специалист доста нещица изчетох,за което много благодаря на хората които просвещават по невежите като мен.Компа ми е с видеокарта GeForce650Ti общо взето ще се използва за всичко тип Универсален.Дали съм се спрял на правилния модел или съм много в Грешна посока?Благодаря предварително!!!!!!!

Анонимен

То моделчето не изглежда идеално лошо, но май си е старичък вече. Според мен има по-добри решения. На този монитор предимството му е по-високата честота на опресняване, обаче за какво ти е, ако не си професионален геймър? Аз лично за универсална употреба бих се ориентирал към монитор с IPS матрица от средния клас. Нещо на Dell или HP, например.

Цецо