сряда, 10 октомври 2012 г.

Asus VG27AH

Asus VG27AH - 3D монитор с IPS матрица

автор: Кристо Маринов



Asus VG27AH

   
   Преди броени дни Asus анонсираха модела VG27AH - геймърски монитор, базиран на пасивната 3D технология. Мониторът е с LED подсветка, диагонал на екрана 27 инча и, което е най-интересно - с IPS матрица...

   Asus VG27AH наистина е много любопитен модел, ще бъде интересно да се види това съчетание между възможността да се възпроизвежда 3D картина и качествена IPS матрица. Сведенията, с които разполагаме на този етап са базирани на информация, любезно предоставена от компанията производител. Да се надяваме, че ще имаме възможност да споделим и преки впечатления в разширено ревю, когато VG27AH бъде пуснат в продажба на българския пазар.


Технически характеристики на Asus VG27AH

Матрица: IPS, LED подсветка
Диагонал на екрана: 27" (~68.6 cm)
Разделителна способност: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 5 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.311 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 80000000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
Други: VGA, HDMI 1.4 x 2, DVI-D, вградени високоговорители,
наклон, завъртане, промяна на височината на стойката,
3D очила и допълнителна приставка с поляризирани стъкла в комплекта

   Като дизайн VG27AH много прилича на своя събрат - Asus VG278H, за който Крум писа преди време (ако ви е интересно, можете да прочетете неговото ревю ето тук). Очевидно дизайнерите на Asus от известно време са в творческа криза, или смятат, че тези решения са толкова съвършени, че просто няма смисъл да се изобретява нещо ново. Съществената разлика между тези два 3D монитора е, че VG278H е базиран на активната, а новият Asus VG27AH - на пасивната 3D технология. Безспорно, това е ловък ход на практичните тайванци, които не пропускат възможността да припечелят пари и от двата враждуващи лагера. За предимствата и недостатъците на двете технологии сме говорили вече много пъти, но ако досега не сте се запознали с тях, подробности можете да научите от тази статия.
   Сега да се върнем към героя на днешния кратък обзор - Asus VG27AH. Между другото, няколко пъти попадам в Интернет на нелепото твърдение, че този 3D монитор е с честота на опресняване на екрана 120 Hz, "с цел да се осигури и възможност за възпроизвеждане на 3D съдържание". Нищо подобно. Мониторът съвсем непринудено осигурява възможност да се наслаждавате на 3D картина, без да му се налага да се напъва до внушителните 120 Hz. Очевидно някой не си е превел добре текста от английски. Впрочем, кой знае, възможно е на нашия пазар да се появи модел с активни 3D очила, колко му е. Със сигурност обаче това би станало без знанието на шефовете на ASUSTeK Computer Incorporated, които наивно ще продължат да смятат, че VG27AH съществува само в една модификация, базирана на пасивната FPR технология.
   Съществена особеност на този 3D монитор е и възможността с едно натискане на "вълшебния бутон" да се преобразува обичайното 2D изображение в триизмерно. Тази благинка е добре дошла на фона на оскъдното 3D съдържание в цифровия ефир. Трябва да признаем обаче, че тази трансформация не винаги е с "отличен резултат", но както се казва - по-добре това, отколкото нищо. Най-голям интерес обаче, както отбелязахме в началото на това кратко ревю е, че Asus VG27AH е с IPS панел, за разлика от представения в миналото ревю ViewSonic V3D231. IPS матриците, по-точно олекотеният им вариант - e-IPS, са много популярни сред потребителите, които държат на точното цветопредаване. Другото важно предимство на IPS матриците пред по-евтините TN панели, са широките ъгли на видимост - контрастът и наситеността на цветовете се запазват дори когато гледате екрана под по-голям ъгъл.
   Другото, което си заслужава да се спомене за VG27AH, е наличието на два Dual HDMI 1.4 порта, осигуряващи 3D Blu-ray поддръжка. Така ще можете да имате едновременно съединени Blu-ray плейър и игрова конзола, без да се налага постоянно да се занимавате с размяна на кабели. Впечатлява и добрата ергономичност на стойката при този 27 инчов 3D монитор на Asus. Възможността за промяна на височината на екрана е рядко срещано явление при типично геймърските монитори. В комплекта са включени както 3D очила с поляризирани стъкла, така и отделна приставка, която се поставя на обикновени очила. Това ще позволи и на хора с по-слабо зрение да се насладят на качествена (да се надяваме) триизмерна картина, лишена от смущения и от вредното за очите трептене, характерно за очилата с активен LCD затвор.
   Накратко, Asus VG27AH е един доста интересен 3D монитор и съвсем закономерно предизвиква любопитството на геймърите и любителите на триизмерното кино. Да се надяваме, че в скоро време ще може да бъде закупен и в България, разбира се по възможност - на изгодна цена.
   Още интересни статии  - от Съдържанието.