петък, 5 април 2013 г.

AOC D2357Ph review

 

Ревю на AOC D2357Ph

- евтин 3D монитор базиран на пасивната 3D технология

   автор: Кристо Маринов



AOC D2357Ph


   В това второ наше ревю за 2013 година ще представим AOC D2357Ph - евтин 23 инчов FULL HD монитор с LED подсветка, снабден с поляризирани 3D очила, включени в комплекта. Наред с ниската си цена, моделът се отличава и със своя елегантен "slim" дизайн. Нека видим обаче как се представя мониторът на AOC в реални условия, какви са неговите предимства и недостатъци и в крайна сметка - дали си заслужава цената (колкото и ниска да е тя)...

  
   Първи впечатления. Дизайн.
   Моделът D2357Ph, подобно на голяма част от новите предложения на компанията, впечатлява със своя стилен минималистичен дизайн. Благодарение на използваната LED подсветка профилът на монитора е изключително тънък, корпусът, с покритие тип полиран алуминий, е с тегло само 3 кг. Рамката около екрана (тип "frameless") е с дебелина едва 5.8 mm, което изглежда впечатляващо. Имайте предвид обаче следното нещо (това ще ви спести неприятната изненада след покупката) - изображението на екрана не се разпъва плътно до ръба на рамката. Стойката осигурява сравнително добра стабилност на монитора. Въпреки че не се отличава с висока ергономичност (няма нужния диапазон за промяна на височината, не позволява завъртане на екрана), тя, за сметка на това има своя "скрит коз". Инженерите на AOC са я проектирали по такъв начин, че лесно можете да я разглобите и да поставите екрана на бюрото си подобно на елегантна рамка за снимки. Бутоните за управление на менюто са сензорни - сравнително рядко срещано явление при бюджетните монитори. Наличните конектори наистина не са много - разполагате с аналогов D-Sub (който вече почти не се използва), а цифовите интерфейси са представени от 2 броя HDMI. Въпреки тънкия си корпус, AOC D2357Ph е снабден с вградени високоговорители. Естествено - не бива да очаквате някакво невероятно качество на звука, но ще свършат работа, ако обичате да слушате музика като фон по време на работа с обичайните офис програми или при сърфиране в Интернет.
   Интересното при този 3D монитор на AOC е и това, че за разлика от много други модели с TN матрица (като например представения наскоро геймърски монитор BenQ XL2420T), героят на нашия днешен обзор е базиран на пасивната 3D технология. Това съчетание има своите положителни страни, но също така - и някои съществени недостатъци. За тях обаче ще стане дума малко по-късно.


AOC D2357Ph - заден панел


   Технически характеристики на AOC D2357Ph

   Тип на матрицата: TN, LED подсветка
   Размер на екрана: 23" (~58.42 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 2 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.265 mm
   Яркост:  250 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 20 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160°
   Други: VGA, HDMI x2, вградени високоговорители
   3D очила в комплекта  
              
   Меню.
   Менюто на AOC D2357Ph е семпло, позволява настройката на стандартните параметри като яркост, контраст и цветове (RGB). В интерес на истината, нашето мнение е, че би могло да бъде и малко по-добре организирано и "по-приятелски" настроено към потребителите. Впрочем, едва ли някой ще вземе да се занимава с настройките всеки ден по няколко пъти, така че този недостатък може да бъде пренебрегнат.
        
   Разход на електроенергия.
   Според официални данни D2357Ph има енергопотребление от <40 W (типично), <0.5 W (в режим на очакване). В реални условия, след като настроите монитора, разходът му на електроенергия е по-нисък - с около 10-15 W по-малко. Нормално за един 23 инчов монитор с LED подсветка.
        
   Качество на картината.
   Моделът на AOC е 3D монитор снабден с TN панел. За съжаление, в случая не се поддържа честота на опресняване от 120 Hz, или 144 Hz (с които ни впечатли

 24 инчовият Asus VG248QE). Жалко наистина, но всъщност при пасивната 3D технология, за разлика от активната, това не е и наложително - принципът на създаване на триизмерно изображение е различен. Повече за тези технологии при 3D мониторите можете да прочетете в статията, разглеждаща предимствата и недостатъците на двата вида 3D очила. Сега да се върнем към ревюто на D2357Ph.
   Предимствата на TN панелите са добре известни - те са най-евтини (въпреки че олекотените e-IPS не са кой знае колко по-скъпи), също така са и с най-ниско време за реакция, това ги прави предпочитани от геймърите, които са запалени по бързите FPS и racing игри. За сметка на това TN-ките са със забележимо по-ниско качество на цветопредаване (цветовете могат да бъдат ярки и наситени, но не отговарят на действителните). Известен проблем представляват и ъглите на видимост. Без да драматизираме излишно, все пак трябва да признаем, че когато гледаме монитор с TN матрица под по-голям ъгъл, лесно ще забележим влошаване на контраста, а цветовете осезаемо губят от своята наситеност. От друга страна, AOC D2357Ph не е монитор, който претендира да се нареди сред моделите предназначени за графични дизайнери, така че по-непретенциозните потребители едва ли ще обърнат внимание на тези недостатъци. Подсветката, поне при нашия екземпляр, се оказа равномерна, без забележими по-светли участъци (т. нар. backlight bleeding). Е, добре де - при много старателно вглеждане забелязахме съвсем леко "избиване" в двата долни ъгъла, но на повечето потребители това не би им направило никакво впечатление.
   Параметри като LED подсветка и т. нар. Full HD разделителна способност на екрана (1920x1080 пиксела) в наши дни са по-скоро обичаен стандарт, отколкото някакво невероятно изключение при мониторите (независимо от това, дали са "3D" или "2D"). LED подсветката позволява да се редуцира обема на корпуса на монитора и да се осигури сравнително ниско енергопотребление. Резолюцията по подразбиране позволява да се гледат филми с най-високо качество, без при това да се налага да се "реже" част от изображението - т. е. всеки пиксел от картината точно отговаря на един пиксел на екрана на D2357Ph. Динамичен контраст от 20 000 000:1 - не виждам смисъл да го коментираме. Само изключително наивни хора биха се впечатлили от подобни маркетингови глупости. Наред с проблемите, предизвикани от характерните за TN-технологията стеснени ъгли на видимост, своя негативен принос има и поляризираното покритие на екрана - картината изглежда леко по-тъмна, сякаш се отнема от наситеността на цветовете и от контраста на изображението. Но няма как - без това покритие не бихте могли да получите триизмерна картина. Положителен момент е, че благодарение на своята TN матрица AOC D2357Ph се справя добре при възпроизвеждане на бързо движещи се обекти на екрана - трудно ще забележите характерното "размазване" на картината и разслояване на контурите (т. нар. motion blur). Това означава, че мониторът ще се справи достойно на практика с всяка игра, дори и с най-динамичните "шутъри". Мисля, че геймърите няма да имат забележки.
   Тъй като моделът се позиционира като 3D монитор, най-голям интерес представлява за нас способността му да придаде обем на изображенията. Както и повечето му събратя, D2357Ph има възможност да конвертира стандартно 2D изображение в триизмерно. Най-впечатляващи резултати ще получите при статични изображения (снимки), за предпочитане - пейзажи с перспектива в далечината. При филми и игри постиженията на монитора са доста по-скромни - той не винаги успява адекватно да реши тази достатъчно сложна задача и при преобразуването на изображението допуска грешки, които развалят цялото удоволствие. Впрочем, тези проблеми са налице не само при мониторите на AOC, но и при моделите на всяка друга компания. До голяма степен би ви помогнал специалният софтуер TriDef. Какво представлява, дали е съвместим с вашата конфигурация, кои игри поддържа, както и друга полезна информация, можете да получите като посетите официалната страница на TriDef 3D. В долната лява част има и линк, от който можете да изтеглите 14-дневна пробна версия. При възпроизвеждане на оригинално 3D съдържание D2357Ph се справя значително по-добре, като разбира се нещата до голяма степен зависят от качеството и вида на използвания материал. Все пак, трябва да признаем - моделът на AOC не е сред най-добрите образци. Качеството на 3D изображението не е толкова добро, колкото при мониторите с активни 3D очила, има и модели, базирани на пасивната технология, които предлагат по-реалистична триизмерна картина. Сред предимствата на D2357Ph следва да отбележим това, че е сравнително евтин монитор, а пасивните 3D очила щадят зрението и позволяват тяхното по-продължително използване без неприятни последствия. Общо взето, разглежданият днес модел много наподобява

AOC e2352Phz като качество на изображението. Различава се по дизайна и е с малко по-бърза матрица.  
        

   Предимства и недостатъци на AOC D2357Ph, цена.

   Предимства: Стилен минималистичен дизайн, бърза матрица, осигуряваща гладка картина, почти лишена от характерното "размазване" при възпроизвеждане на бързо движещи се обекти, включени 3D очила в комплекта (както и поляризирани стъкла с клипс за хората, които носят очила с диоптри), ниска цена.
   Недостатъци: Характерни за TN матриците - има какво да се желае от точността на цветопредаване, стеснени ъгли на видимост, 3D ефектът би могъл да бъде с по-голяма дълбочина и реализъм.
   Цената на AOC D2357Ph към момента на написване на ревюто се движи в границите 410-440 лв. Разбира се, надценката в различните сайтове и магазини варира, така че преглеждайте внимателно обявите в Интернет, пък дано да попаднете и на по-изгодна оферта.

   Кристо Маринов
  
   Заключение.
   За пореден път AOC залагат на изпитаната формула - атрактивен дизайн, силна маркетингова кампания, ниска цена. Да, има какво да се желае от качествата на D2357Ph, но това наистина е един евтин 3D монитор. За тези пари - толкова. Не е редно да оказвам влияние върху избора на читателите - всеки сам решава за какво да си похарчи парите. Все пак, позволете ми да ви предложа да разгледате Съдържанието на блога - възможно е да попаднете на модел, който ще ви хареса повече от представения в днешното ревю "пасивен" 3D монитор AOC D2357Ph.