петък, 26 април 2013 г.

BenQ XL2720T preview

Предварително ревю на BenQ XL2720T

- 27 инчов 3D монитор за професионални геймъри    

   автор: Кристо Маринов



BenQ XL2720T




   BenQ XL2720T обещава да бъде поредното интересно предложение на тайванската корпорация. Това е геймърски монитор с честота на опресняване на екрана 120 Hz, с поддръжка на 3D режим и впечатляваща ергономичност. В този предварителен преглед ще опишем неговите технически характеристики и основни достойнства...


   Няма да се спираме на външния вид на 2720T, тъй като той напълно съвпада с дизайна на неговия по-малък събрат от серията XL. Ако ви интересуват подробности, или търсите монитор за игри с по-малък диагонал на екрана - можете да прегледате ревюто на 24 инчовия XL2420T, който наистина се представи повече от достойно. Сега нека видим обаче с кои свои параметри може да ни впечатли героят на днешния кратък обзор.


   Технически характеристики на BenQ XL2720T

   Тип на матрицата: 120 Hz TN, LED подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.6 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 1 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.311 mm
   Яркост:  300 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 12 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160°
   Други: VGA, DL-DVI, HDMI, DisplayPort, USB 2.0 x3
   наклон, завъртане (включително до положение "портрет"),
   регулиране височината на стойката,
   съвместимост с NVIDIA 3D Vision 2

   Въпреки че се позиционира и като 3D монитор, XL2720T преди всичко е типичен геймърски модел, предназначен да отговори на високите изисквания на професионалните геймъри, които играят FPS в мрежа. По официални данни времето за реакция на матрицата е само 1 ms (при преход между нюанси на сивото, естествено), съответно налична е и фирмената технология Advanced Motion Accelerator (AMA) за ускоряване на пикселите. Съществено предимство за любителите на виртуалните престрелки без съмнение ще бъде и поддържаната честота на опресняване на кадрите от 120 Hz. Всичко това на теория би трябвало да осигури гладка картина без накъсване и максимално бърза реакция на подаваните от играча команди. Големият 27 инчов екран дава възможност да се потопите напълно в поредната отчаяна мисия, също така е съществен фактор за по-реалистични преживявания в 3D режим. Много добро впечатление прави функционалната и стабилна стойка на монитора, отличаваща се със своята ергономичност. Възможно е част от потребителите да бъдат разочаровани от стандартната разделителна способност на дисплея от 1920x1080 пиксела, но тя е обичайна за 27 инчовите геймърските модели. По-високата резолюция в повечето случаи е съпроводена с увеличено време за реакция на матрицата и по-висок 
input lag. 
   Дотук - добре. Изглежда, че инженерите на BenQ, или по-точно - на Qisda (от няколко години това е официалното наименование на компанията, въпреки че е запазен брендът BenQ), са положили усилия да предложат на геймърите най-доброто от себе си. Описанието на модела XL2720T, дадено в официалния сайт, също е много внушително - "The Ultimate Domination" (с малко странен вариант на превода на български - "Най-новото преобладаване"), "Геймингът е в детайлите", "Играйте като професионалист с изключителния FPS режим". Въобще - цял куп геймърски екстри и... какво ли още не (както обичаше да казва популярният водещ на "Фрактура" Васко Катинчаров). Да, всичко това е много хубаво, но известно безпокойство предизвика новината, че част от демонстрационните бройки на BenQ XL2720T, предоставени от компанията за тестове на известните специализирани печатни издания и интернет сайтове, са били изтеглени. За съжаление не разполагам с информация какъв точно е бил проблемът, но да се надяваме, че когато моделът бъде пуснат за продажба в България, той ще бъде отстранен.
   Да не пропусна да спомена - към монитора няма 3D очила, така че ако проявявате интерес към игра в 3D режим, няма как - очевидно ще трябва да закупите отделно комплекта NVIDIA 3D Vision 2. От друга страна, трябва да знаете, че не винаги активната 3D технология е за предпочитане. Вярно е, че по принцип осигурява по-дълбок и реалистичен (псевдо)триизмерен ефект, но има хора с по-чувствително зрение, които не могат да понасят трептенето на LCD дисплеите на очилата с активен затвор. Освен това, покупката на монитор, базиран на пасивната 3D технология и снабден с по-евтините очила с поляризирани стъкла, е по-изгодна и от финансова гледна точка. В случай, че търсите подобен модел - може би трябва да обърнете внимание на 3D монитора на AOC, който представихме в миналото ни ревю. Той обаче също е с TN матрица. Повечето читатели вероятно са добре запознати с недостатъците на тази технология - стеснени ъгли на видимост, по-лошо цветопредаване. При най-евтините и некачествени модификации картината е под всякаква критика - не е нужно да си специалист, за да видиш, че цветовете не отговарят на действителните, при това тотално се губят, щом се изместите от идеалната позиция срещу центъра на екрана. Да се надяваме обаче, че случаят с BenQ XL2720T не е такъв и този монитор ще оправдае очакванията на геймърите. Времето ще покаже.
   А в случай, че игрите не са ви приоритет и имате нужда от сериозен монитор с високо качество и разширен цветови обхват, предназначен за работа - интерес за вас вероятно ще представлява IPS базираният Dell U2713H. Това е 27 инчов монитор от висок клас, предназначен за графични дизайнери и професионални фотографи. Естествено, той не може да се сравнява като бързодействие с представения днес модел на BenQ, но има редица специфични предимства, които са от по-съществено значение за хората, които се занимават с графичен дизайн и подготовка на файлове за печат. Но, крайно време е да приключим днешния (уж) кратък обзор. Още статии и ревюта можете да изберете от краткото :) Съдържание.