сряда, 22 май 2013 г.

AOC g2460Pqu review

 

AOC g2460Pqu - 120 Hz или 144 Hz?

(предварително ревю)

автор: Кристо Маринов


AOC g2460Pqu



   Наскоро попаднах на интересен монитор - AOC g2460Pqu. Вероятно той ще предизвика любопитството на запалените геймъри, почитатели на FPS игрите, както и на всички, които проявяват интерес към модерните технологии. Характеристиките му наистина са впечатляващи...


   AOC е известна марка, но ми се струва, че нейните монитори не са чак толкова популярни в България. Напразно - напоследък компанията пусна няколко интересни модела. Преди около месец представихме 23 инчовия D2357Ph - геймърски монитор с бърза TN матрица. Той привлече вниманието ни именно заради оригиналното съчетание между TN матрица и - изненадващо - пасивна 3D технология. Вярно, оказа се, че мониторът не е идеален, но за сметка на това е сравнително евтин, с атрактивен дизайн, а има и други достойнства. Новият модел, с обозначение g2460Pqu, обещава да бъде не по-малко интересен и вероятно - с по-високо качество на картината както в 2D, така и евентуално в 3D режим. Този геймърски монитор бе анонсиран на изложението CeBIT 2013 и веднага привлече вниманието и на обикновените потребители и на специалистите.

   Технически характеристики на AOC g2460Pqu

   Тип на матрицата: TN, LED подсветка
   Размер на екрана: 24" (~61 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Честота на опресняване: 120 Hz/144 Hz*
   Време за реакция: 1 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.276 mm
   Яркост:  350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 20 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160°
   Други: VGA, HDMI, DVI-D, DisplayPort, 4x USB,
   наклон, завъртане, промяна на височината на екрана,
   вградени високоговорители

   О, някои читатели сигурно вече се понамръщиха - AOC g2460Pqu е с TN матрица. Да, със сигурност сте прочели много ревюта - както наши, така и на други езици, в които остро се критикуват TN матриците. В последните 1-2 години солиден дял от продажбите заеха бюджетните IPS монитори. Но, ако имате навика да се информирате от сериозни сайтове - ще установите, че евтините IPS не могат да се похвалят с кой знае колко високо качество. Не четете рекламните описания, а търсете независими ревюта, които нямат търговски характер. В тях обективно се представят реалните качества на мониторите, не се премълчават и недостатъците. От нашите сайтове особено добро впечатление ми е направил 
блогът на Крум Маринов. Колегата беше така добър да ни предостави и няколко негови ревюта, възползвам се от случая искрено да му благодаря. Но, нека продължим прегледа на g2460Pqu - ако не се лъжа, това е първият (надявам се - успешен) опит на AOC да предложи на професионалните геймъри стойностен монитор, способен да удовлетвори техните високи изисквания.
   И така - TN матрица. Характерни недостатъци - отстъпва на IPS като прецизност на цветопредаване, стеснени ъгли на видимост. Кажете ми обаче - кой нормален човек ще използва геймърски монитор за графичен дизайн? За тази цел си има професионални модели с 8-/10-битови матрици, разширен цветови обхват, възможност за хардуерно калибриране и т. н. Цените обикновено се състоят от четири цифри... Не мисля, че за геймърите е фактор абсолютно прецизното цветопредаване. Ъгли на видимост... Виж, това е проблем. Най-вече за тези, които имат навика да играят "изхлузени" на стола в полулегнало положение. Както и за тези, които по време на мисия искат да видят, какво ги очаква зад ъгъла на отсрещната сграда и за целта се опитват да надзърнат зад страничната рамка на монитора. За сметка на това TN забележимо превъзхожда IPS матриците по отношение на времето за реакция. В случая - 1 ms GTG. Особено добри резултати се получават, когато честотата на опресняване (както е при този модел на AOC) значително надхвърля стандартните 60 Hz. IPS матриците, уви, все още нямат такава възможност. Честно казано, не знам - дали реално не е възможно, или производителите просто се правят на клоуни. Както знаем - много добри, дори революционни решения, се появяват на пазара с умишлено забавяне. Маркетинг - търговците чакат клиентът да "узрее"...
   Впрочем, да се върнем към характеристиките на g2460Pqu. Въпросът е - 120 Hz или 144 Hz? Част от анонсите представят монитора като 120-херцов, други го описват като "върховен геймърски монитор с невероятна честота на опресняване от 144 Херца". Ха сега де! Вижте - и в двата случая - лошо няма. Високата честота на опресняване в 2D режим ще осигури по-гладка картина без накъсване, което е огромен плюс при бързите игри - FPS или racing. Мерникът ще се движи плавно, без насичане, по-ясно ще виждате и движението на противника. Реакцията на виртуалния ви герой ще бъде по-бърза и адекватна - тичайте, скачайте, спасявайте света от терористи - удоволствието ви е гарантирано. При динамичните сцени във филмите също ще забележите разликата. По-ясен образ, никакво размазване и "призрачни сенки" (е, ще ги видите, но само ако гледате някой филм на ужасите). Все пак - каква е честотата на опресняване при AOC g2460Pqu? Най-вероятно 144 Hz се поддържат именно в стандартен режим, докато при игра в 3D ще трябва да се задоволите "само" с тези 120 Hz. Поне така се оказа при BenQ XL2411T (чудесен геймърски 3D монитор, подробно ревю ще намерите в monitoribg - с диаграми и пълно описание на всички основни характеристики). Ще се постараем и ние в най-скоро време да го тестваме и да ви запознаем с резултатите на страниците на нашия сайт.
   Между другото, ако посетите оф-сайта на AOC, ще забележите, че моделът не се рекламира като 3D монитор. Вероятната причина е, че компанията иска да акцентира именно върху неговите геймърски функции. Напоследък пазарът се напълни с 3D монитори, те вече не правят особено впечатление, а предложенията наистина са твърде много. Има модели, базирани на активната технология, има и такива, които се предлагат в комплект с поляризирани 3D очила, подобно на представения в миналото ревю LG D2343P-BN. В случай, че предпочитате пасивната 3D технология - обърнете му внимание. За цената си никак не е лош. И да не пропусна да отбележа - ако си направихте труда да погледнете описанието на g2460Pqu в сайта на производителя, сигурно видяхте, че официално честотата на опресняване на екрана е 144 Hz. Мисля, че мистерията е разгадана.
   Сред останалите достойнства на g2460Pqu задължително трябва да отбележим ергономичната стойка с възможност за промяна на височината - рядко срещано явление при геймърските монитори. Пълен набор конектори - VGA, HDMI, DVI-D, DisplayPort, USB. Сравнително голям 24 инчов екран, практичен дизайн, вградени високоговорители... Какво му трябва повече на геймъра за да бъде напълно щастлив? Ами - очилата на NVIDIA (по-точно - целият комплект, заедно с инфрачервения предавател), за да може да се наслади на реалистична 3D картина. Това е и другата вероятна причина мониторът на AOC да не се анонсира като 3D - споменатият комплект не е включен в цената и трябва да го закупите отделно. Така че и още нещо ще бъде нужно на геймъра, за да бъде щастлив - достатъчно пари за купуването на този интересен монитор и евентуално - допълнителна сума за 3D очилата.

   Като стана дума за цената - по предварителни данни препоръчителната цена на AOC g2460Pqu е около 700-720 лв. Направих си труда да поровя в интернет. Засега открих само един български сайт, в който се предлага героят на днешния кратък обзор. Не знам, кой какво и на кого препоръчва, но там цената на въпросния монитор е... 909.89 лв. Без коментар. Ще почакаме по-изгодни оферти. А докато чакаме g2460Pqu да се появи в България на поносима цена, ще си позволя да ви предложа да хвърлите един поглед на съдържанието на блога - може да си харесате нещо интересно за четене. Има статии както за различни 3D монитори, така и за няколко марки 3D очила. Остава само да си изберете :)

   Внимание!
Оказа се, че въпреки очакванията и информацията, подадена от различни източници,
AOC g2460Pqu не е съвместим с 3D режим на игра. Моля всички читатели за извинение. Наистина съжалявам, ако неволно съм ви подвел. Все пак, тази публикация се основава на предварителна информация и не напразно подзаглавието е "предварително ревю" и навсякъде е подчертано, че това са сведения получени на твърде ранен етап - към времето на написване на статията (м. май) нямаше как да получим по-пълна информация.
   Още веднъж - искрено съжалявам!

1 коментара:

Unknown

аз си купих този монитор,позовавайки се на тази статия и се оказа че няма 3D,сега съжалявам,че дадох толкова пари:(