четвъртък, 2 май 2013 г.

LG D2343P-BN review

Ревю на LG D2343P Cinema 3D

- 3D монитор с IPS матрица

   автор: Кристо Маринов


LG D2343P-BN


   LG D2343P-BN (под това обозначение моделът се предлага на българския пазар) е интересен 23 инчов 3D монитор с IPS матрица, LED подсветка и редица допълнителни, но същевременно - полезни функции. Как са се справили LG този път? Способен ли е D2343P да ни впечатли със своите характеристики и качества и да се пребори със сериозната конкуренция от страна на останалите популярни производители на 3D монитори? 
На тези въпроси ще потърсим отговор в днешното ревю...

   Както подсказва пълното наименование на монитора - LG D2343P Cinema 3D, за разлика от BenQ XL2720T, за който стана дума миналия път, този е базиран на пасивната 3D технология. Професионалните геймъри, за които е от значение бързината на матрицата и по-високата честота на опресняване от 120 Hz, вероятно няма да проявят интерес към модела на LG. Но пък хората, на които им се налага от време на време да използват Photoshop и CorelDRAW, или просто държат на точното цветопредаване, със сигурност ще предпочетат D2343P-BN заради неговата IPS матрица.
  
   Първи впечатления. Дизайн
   LG D2343P Cinema 3D се отличава със стилен и елегантен дизайн, който привлича погледа. Корпусът, стойката и горната част на подставката са изработени от достатъчно здрава пластмаса. Черният гланц наистина придава нотка на изисканост, привлича погледа, но също така, за съжаление привлича и различни замърсявания. Е, не ги привлича, но са добре видими. Отпечатъци от пръсти, прах... това вече не е много красиво. Имайте готовност по-често да обръщате внимание на "хигиената" на този представител на серията D43 на LG. Веднага прави впечатление покритието на екрана. При D2343P-BN то е гланцово. Това е нестандартно решение за монитор с IPS матрица. Доскоро се използваше матово покритие. Основният недостатък при него беше характерният кристален ефект. Тази неприятна особеност на агресивното матово покритие най-добре се забелязва на бял фон. Екранът изглежда като заскрежен, а бялото има някакъв сивкаво-жълтеникав, "мръсен" оттенък. Голяма част от потребителите въобще не му обръщат внимание, но не по-малка част пък се оплакват, че това допълнително натоварва очите и не могат да го понасят. В случая LG са отишли в другата крайност. Гланцовото покритие наистина визуално подобрява дълбочината на черния цвят, а и всички останали цветове изглеждат по-живи и наситени. Но тази огледална повърхност има и недостатък - при дневна светлина, или по-силна изкуствена, се получават неприятни отблясъци, а на тъмен фон ще можете да се "радвате" на собственото си отражение, ясно видимо на екрана на монитора. Впрочем, има елементарно решение - по-плътни пердета или щори. А и с течение на времето се свиква. От друга страна, отскоро LG започнаха да използват полуматово покритие, при което ги няма недостатъците на споменатите два крайни варианта. Жалко, че при D2343P не е използвано такова, но тук няма какво да се направи, ще трябва да се примирим.
   Подставката на монитора е с правоъгълна форма, с гумени крачета в четирите края. Стабилна е - няма опасност мониторът да се катурне. За сметка на това, съединението между корпуса и стойката не е много добро. Когато работите с менюто и натискате бутоните ще трябва да придържате екрана. Разбира се - няма да падне, но това поклащане при най-малък допир все пак е дразнещо. Впрочем, този недостатък се наблюдава почти при всички съвременни монитори - дори и при тези от висок професионален клас. По-сериозно разочарование предизвиква факта, че няма възможност да се регулира височината на екрана. Но, отново - това е в рамките на очакваното за толкова евтин монитор. Не можем да намерим обаче оправдание за липсата на DVI или HDMI кабел - LG проявяват завидната азиатска пестеливост и са включили в комплекта само D-Sub кабел. Вече сме 2013 година - почти никой не използва аналоговия порт, който осигурява видимо по-лошо качество на изображението.
     

   Технически характеристики на LG D2343P-BN

   Тип на матрицата: IPS, LED подсветка
   Размер на екрана: 23" (~58.42 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 5 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.265 mm
   Яркост:  250 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 5 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: VGA, DVI, HDMI
   3D очила в комплекта (2 бр.)  
              
   Меню
   Бутоните за управление на менюто при LG D2343P са механични, разположени са на долната рамка, в дясната половина. Индикаторът за състоянието в работен режим свети в ярко червено, което е малко дразнещо, ако използвате монитора в затъмнена стая. За щастие има възможност да се изключи тази светлинна феерия. Колкото до самото меню - LG са се погрижили навигацията в него да не създава излишни проблеми на потребителите. Над всеки бутон на екрана се извежда пояснение за неговата функция. Има възможност да се регулират обичайните настройки - яркост, контраст, RGB цветове и т. н., които няма смисъл да се коментират. По-голям интерес представлява една от специалните функции, с които разполага D2343P-BN. Става дума за Super+ Resolution. При изображения с по-ниско качество тя е способна видимо да подобри картината, като успява да заглади назъбените контури. Има три степени, а в случай, че не е нужна, може и да се изключи.
   С основните спецификации и функции на модела можете да се запознаете от

 официалния сайт на LG... "The Most Comfortable Viewing Experience"... Удобни 3D очила със сертификат за липсата на вредното за очите трептене, конвертиране на 2D в 3D, Dual Play режим и какво ли още не. Звучи много обещаващо, но, както знаете - никой производител няма да каже лоша дума за своя монитор. Нека видим обаче как се представя този LG D2343P Cinema 3D в реални условия.  
  
   Качество на картината
   Преди всичко, трябва да обърнем внимание на това, че D2343P-BN е с IPS матрица. Възможността да се наслаждаваме на триизмерна картина е плюс - спор няма, но да не забравяме, че качеството на изображение в стандартен режим е от съществено значение. Мониторите с IPS матрица превъзхождат евтините TN по отношение на точността на цветопредаване, имат и забележимо по-широки ъгли на видимост. Същевременно са и достатъчно бързи, така че на практика при мониторите, базирани на пасивната 3D технология, покупката на TN монитор не е оправдана.
   Естествено, макар и IPS, матрицата не е от най-висок клас, тъй като мониторът не е предназначен за графични дизайнери-професионалисти. Въпреки това, след като се пипнат настройките, ще получите достатъчно точно цветопредаване и спокойно ще можете да използвате LG D2343P за обработка на цифрови снимки и графичен дизайн на любителско ниво. А чисто визуално цветовете, освен че са прецизни, благодарение на гланцовото покритие на екрана изглеждат чисти и наситени, картината е много приятна за очите. Поради липсата на споменатия кристален ефект, характерен за IPS панелите от старото поколение, мониторът може без проблеми да се използва и за продължителна работа с текст или черно-бели графики.
   В 3D режим е необходимо използването на пасивни 3D очила. Всъщност, терминът 3D монитор не е съвсем правилно да се използва по отношение на героя на днешното ревю. Не са 3D монитори и тези, които са базирани на активната технология, тъй като стереоскопичният ефект отново се създава чрез използването на очила. Но, да не задълбаваме в тези подробности, още повече, че телевизорите и мониторите, които създават илюзията за триизмерно изображение в автостереоскопичен режим, все още са голяма рядкост. При това са и безобразно скъпи. Както и да е. Говорим за качествата на LG D2343P-BN. Лично на мен ми хареса как се представи в 3D режим. Изгледах няколко клипа - никакви забележки. Тук обаче трябва да подчертая - субективното отношение е неизбежно. Вярно е, че мониторите, при които се използва активната 3D технология осигуряват по-реалистична триизмерна картина, с по-голяма дълбочина на ефекта. Но и недостатъците никак не  са малко. Въпреки че технологията постоянно се развива и усъвършенства, напредъкът при пасивната е по-голям и предимствата, поне според мен, са повече. Много пъти сме ги споменавали - няма трептене, очите се натоварват в по-малка степен, 3D ефектът все пак е по-стабилен - няма смесване и раздвояване на образа, предизвикано поради загубата на синхрон в работата на очилата с LCD дисплеи, няма електроника, не са нужни батерии, очилата са по-евтини... Но, всеки решава сам за себе си, разбира се.
  

   Предимства и недостатъци на LG D2343P Cinema 3D, цена

   Предимства: достатъчно бърза IPS матрица с точно цветопредаване и широки ъгли на видимост в 2D режим, гланцово покритие на екрана, лишено от "кристализация" - цветовете изглеждат по-сочни и наситени, черното е по-плътно, позволява продължителна работа с текст (това е плюс обаче само ако осигурите условия за избягване на отраженията и отблясъците), леки и удобни 3D очила, триизмерното изображение се формира на базата на пасивната 3D технология с кръгова поляризация, ниска цена.
   Недостатъци: гланцово покритие на пластмасата, което не е много практично, известни забележки по отношение на равномерността на подсветката, в комплекта е включен само VGA кабел, за да се използват цифровите конектори, трябва допълнително да се купи DVI/HDMI кабел, няма възможност за регулиране на височината на екрана.
   Цената на D2343P-BN към момента на написване на ревюто се движи в границите 365-385 лв. Направи ми впечатление, че поне при този модел надценката на нашите търговци не е толкова голяма, както обикновено - на практика цената е същата, както и в западните търговски сайтове. Разбира се, ако ви е харесал този монитор на LG и искате да го купите - желателно е внимателно да прегледате обявите - това ще ви гарантира, че ще изберете най-изгодната оферта.

   Кристо Маринов
  
   Заключение
   Реално погледнато, LG D2343P Cinema 3D е монитор от масовия потребителски клас. Спор няма - отстъпва като качество на професионалните модели. Същевременно има не малко достойнства, които в съчетание с ниската цена, го правят достатъчно атрактивен. Именно заради доброто съотношение цена-качество, оценката за този модел на LG е положителна. Забележки има - гланцово покритие на пластмасата, стойката е леко паянтова и без възможност за регулиране на височината. Проблеми може да създаде и гланцовото покритие на екрана (наистина изненадващо решение при монитор с IPS панел). Определено обаче мога да кажа, че D2343P-BN е по-добър избор от представения преди време от колегата Крум TN-базиран D2342P. По-наситени и реалистични цветове, по-високо качество на изображението като цяло, а при това е и по-евтин. Като време за реакция неговата матрица, макар и IPS, не отстъпва видимо на TN матрицата на D2342P (в менюто обаче трябва да изберете "бързия" режим за отклик на матрицата).
   Особености в 3D режим - ще трябва да експериментирате, докато намерите най-ефективното положение на екрана. Опитайте да го наклоните - горният край да е малко по-далеч от очите, долният - по-близо. Също така - изключете ускоряването на матрицата. При конвертиране от 2D към 3D резултатите не винаги са добри - търсете "оригинални" 3D филми, реално пригодени за 3D режим. За игрите - по същия начин. Също така, имайте предвид, че не всяка игра изглежда добре в 3D, при някои въобще нищо не се получава, но други пък изглеждат чудесно.
   С това приключваме краткото ревю на този Cinema 3D монитор на LG. Според мен

 LG D2343P-BN е с добро съотношение цена-качество и заслужава да му обърнете внимание, особено ако предпочитате пасивната 3D технология. В случай, че не ви е заинтригувал - можете да изберете нещо друго за четене от съдържанието на блога.

25 коментара:

Unknown

Супер колега златен си както смятах да си го взимам сега с това ревю определено ще го взема мерси много :)) и се така занапред :)

Анонимен

Загледах го и аз това мониторче-не изглежда лошо, па и евтино. Само това ме подразни че няма DVI или HDMI кабел. През VGA картината е по-кофти. Очилата са от евтина пластмаса и не стават за dual play - трябва да се купуват специални 3D очила отделно. LG вярно са икономисали от тия неща. Ама карай-за тея пари толкова. Мерси за ревютата. Повечето неща ги знам но ми е интересно да четъ вашите статии. А и видях някои любопитни модели монитори на които не бях попадал и не знаех че се продават в БГ. още веднъж-мерси!

Ицо

Unknown

Когато го взема в най-скоро време :) ще отиша и аз мойте отзиви :)

Анонимен

Има голям инпут лаг и за геймене е просто абсурден избор...

3D МОНИТОР

За тези пари не можем да очакваме чудеса. LG D2343P не е типичен геймърски монитор, пригоден за FPS в мрежа. За добър геймърски монитор 120 Hz (при това - с TN матрица, макар и качествена) трябва да си приготвим поне 2-3 пъти по-голяма сума, отделно още 250-300 лв. за очилата, ако ни интересува и 3D режима. Общо - около 1 000 лв.

Между другото, D2343P има опция в менюто за ускоряване на матрицата.
Не съм забелязал някакви зловещи проблеми с Input lag-а.

За пореден път ще го кажем - човек трябва да бъде реалист при избора. Това, какво ние очакваме/искаме да получим и това, което в действителност може даден модел, са две различни неща...

Далеч съм от мисълта да адвокатствам на LG, не е и нужно. Не продавам монитори, не съм и обвързан по никакъв начин с никоя търговска мрежа - нямам интерес да преувеличавам предимствата или да крия недостатъците на описваните в този блог монитори. Надявам се, че от това (макар и кратко) ревю става ясно какво представлява този конкретен модел на LG. От тук нататък - добре е всеки да го види на живо и да си прецени, дали го устройва.

Кристо

Анонимен

Имали вариант да се прави като телевизор ??

Анонимен

LG D2343P-BN няма вграден тунер - ако имаше, щяха да го рекламират като монитор-телевизор (което е пълна глупост). Но при желание може да се закупи хубав външен тунер - по-качествен от боклуците, които слагат обикновено на мониторите.

Павлин

Анонимен

А били ме опътил какъв и от каде ?

Анонимен

Специално за този монитор

Анонимен

А този външен тунер като се поставя и от каде може да се закупи ?

Анонимен

Пишеш в Гугъл - приемник за цифрова телевизия и си готов.

Например ето тук:
http://www.cifronim.com/%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8.html

Въпросът е да има HDMI или DVI порт и аудио изход за колонки. А като купуваш - обясни, че ти трябва за монитор и питай, дали конкретният модел върши работа. И се договори предварително за всичко, включително - да можеш да го върнеш, ако не става - да не ти пробутат някое безполезно менте.

Анонимен

Направо си взимай модела на LG DM2352 с вграден тунер е...

Unknown

Така купих съответния монитор да кажа супер е на мене многи ми харесва да почна с + и - :)
+ картината е страхотна бялото си е бяло черното черно като го гледаш под ъгъл цветовете не се изменят като сменяш настройките всичко си се променя много е удобен за четене игри 3д-о не съм го пробвал да гледам филмни или да игрия игри само снимки и е добре.В игрите се държи добре играл съм 2 игри няма Input lag поне при мене не се забелязва
- значи поставката не е много добре направена монитора е голям държи се на един пръст както се казва и ако имаш нестабилно бюро(маса) много играе наляво надясно.При стабилно бюро(маса) не играе толкова но пак се движи не е приятно за окото дразни даже.
За сега това е най общо което не е описано като цяло по време на ползване според мен :)

Анонимен

Iskam da vi pitam 3d side by side (sbs) originalnoto 3d li e ? I ako ne e kakvo predstavlqva originalnoto 3d ?

Анонимен

Това е просто един от начините за извеждане на изображението на екрана.
Двата образа (видеопотока) се разполагат един до друг. Алтернативен вариант - да са един над друг. Изплзват се и двата начина. В случая терминът "оригинално 3D" е неуместен.

Калин

Анонимен

От два дни съм с този монитор, но не мога да разбера защо в настройките за Hz ми показва 60Hz макс, нали е 120hz монитро или аз нещо бъркам?

Анонимен

Не бе човек, LG D2343P не е 120 Hz.
С IPS матрица е, пасивна 3D технология - няма как да е 120 Hz. А и при тая цена - ясно е... Не знам къде си прочел, че е 120 Hz, или са те излъгали продавачите?

Калин

Анонимен

Да, наистина е 60хз преди малко го видях. Иначе като цяло за тази цена съм доволен от монитора, вчера прегледах няколко 3д филма набързо и и ми хареса ефекта, на монитор с активна технология не съм гледал до сега, дали има голяма разлика?

Анонимен

Супер ревю, благодаря много :)

Анонимен

Някой може ли да сподели оптималните настройките (calibration settings) за този монитор?

Unknown
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown

Здравейте! Имам нужда от информация понеже аз нямам опит и добри познания. Скоро ще ми доставят монитора LG D2343P-BN от темата по-горе и искам да го свържа към лаптоп. Лаптопа разполага само с VGA. В комплект с монитора има само кабел VGA към VGA(ако не се бъркам). Има ли смисъл да взема кабел DVI към VGA или да си карам на VGA към VGA? Ще има ли съществена разлика в картината и времето за реакция както и от екстрите в качеството на монитора - 3D Cinema, пикселите, резолюцията 1920x1080 и др.? Лаптопа е Toshiba Satellite Pro A300-1GR и поддържа графика до 2.048 x 1.536, видео до 1.600 x 1.200 и Външна резолюция видео адаптер 2,048 х 1,536 има и 3D графичен ускорител и 2D графичен ускорител, External video modes refresh rate 85Hz и External video modes maximum refresh 60Hz Монитора ще стои пред екрана на лаптопа и само него ще ползвам, екрана на лаптопа ще е изключен.

Unknown

"Анонимен каза...
Някой може ли да сподели оптималните настройките (calibration settings) за този монитор?

28 декември 2013, 00:19"

Аз вече имам монитора и съм много възхитен от него. За моите предпочитания съм нагласил настройките така(избрал съм руски език): яркост-50, контраст-70, время отклика-быстро, режим на изображенията-потребителски, супер резолюцията е изключена, енергоспестяването също изключено, всички други настнройки съм оставил както са фабрично. Ако се гледа филм или се четат лекции променям настройките в контраста, яркостта и режимите на картина което всеки индивидуално преценява според зрението и предпочитанията. Не виждам никакви негативни особености в картината споменати в в ревюто и коментарите, може би съм съм попаднал на бройка от по-качествена/подобрена партида. Избрах монитора според нуждите за работа предимно с изображения и не играя никакви игри. Филмите вървят страхотно и няма никакво размазване или неравномерна подсветка на пиксели примерно: в бързи бойни сцени на 1080p и 40 гигабайта филм и при изгасена лампа, всичко си е кристално чисто и ясно дори в сцени с пещери и нощ в гори. Цветопредаването и резолюцията са приказка и не знам какво повече да добавя.:)

Анонимен

Ако не се лъжа, през аналоговия (VGA) порт също се поддържа разделитекна способност от 1920x1080, но естествено през цифровите DVI и HDMI качеството ще бъде забележимо по-добро. Тук може би колегата от горния коментар може да даде личните си впечатления. За настройките (HDMI порт):

контраст - 58-60, червено - 48-50, зелено - 42 и синьо - 48.

Но както е писано вече много пъти - всеки има индивидуални предпочитания, а и разликата между отделните бройки монитори е достатъчно голяма.

Към колегата Петър:

В крайна сметка как върза монитора, през кой порт? При активното 3D през VGA не става, при пасивното 3D може би се получава, но вероятно с по-ниско качество?

Станимир Андонов

Unknown

В момента лаптопа е свързан към монитора през VGA кабела(уж временно)докато измисля как да ухажвам монитора за да ми пусне...3D картина":D. Да, изписва ми на монитора, че резолюцията е 1920x1080. Лаптопа ми визуализира Блу рей 3D филмите като за анаглифни очила въпреки, че торентите които сввалих са за полялизирани. Значи лаптопа не поддържа "модернуту" 3D.:) Нямам DVI-D нито HDMI а, на любимата ми лаптопа има HDMI, но видео картата й не поддържа 3D и е толкова тромав,че не може изобщо да стартира филми примерно от 20ГБ - стрелката на "километража" за процесора вдигна от 0 на 100 за 1секунда:D. Та ми дойде на акъла една "IT" теория и бих искал да попитам дали става така или прекалено съм се вкарал във филма. Ще го опиша в последователност да не се оплета: Да сваля 3D филм на външен HDD и този HDD да свържа към 3D блу рей плеър "LG BP325" който има Cinema 3D с USB-3 а, плеъра да свържа към монитора LG D2343P-BN с HDMI high speed 3D. По този начин може ли да се подкара така бленуваното от мен 3D?:D