вторник, 23 август 2011 г.

LG D2342P Cinema 3D review





Ревю на LG D2342P Cinema 3D - монитор с пасивни 3D очила
© Крум Маринов




LG D2342P Cinema 3D



   Извадих късмет - получих възможността да тествам и да ви представя ревю на 3D LCD монитор, базиран на пасивната технология - модела
LG D2342P Cinema 3DКато за начало, да погледнем техническите характеристики на D2342P...

Тип на матрицата: TN, LED подсветка
TruMotion 120Hz technology
Размер на екрана: 23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920x1080
Време за реакция: 5 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен), 5 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: D-Sub, DVI-D, HDMI, Headphones,
Certified Flicker-Free, Crosstalk Free, 2D to 3D Conversion

Цена: ~600 лв. към момента на написване на ревюто
(май 2013 - около 400 лв.)

   LG са включили в комплекта към D2342P и чифт пасивни 3D очила, кабели, диск с инструкции за ползване, както и диск със специален TriDef 3D софтуер. Отлично! Да видим, как са се справили ловките корейци.

   Този 3D монитор е базиран на пасивната технология. За да не се повтарям, тези от вас, които имат желание, могат да хвърлят един бърз поглед на публикацията LG Cinema 3D, аз ще почакам... Така, всичко това е много въодушевяващо, но след малко ще видим, дали D2342P се справя добре в реални условия.

   Преди това обаче, да вметнем няколко думи за дизайна на монитора. Бих казал, че той е характерен за азиатската дизайнерска школа. 23-инчовият LG Flatron D2342P е с плавни форми, леко заоблени и скосени ръбове. Гланцовото покритие на черната пластмаса му придава по-изискан вид, превръщайки го в хармонична част от интериора. Същевременно, това не е най-практичното решение - на тази гланцова повърхност много добре се забелязват отпечатъците от пръсти.
   Стойката е общо взето стабилна, но както и се опасявах, не се отличава с добра ергономичност. Нито можете да я завъртите, нито да променяте нейната височина. Жалко, но нищо изненадващо. Добрата новина е, че екранът на D2342P е с матово покритие, така че поне тук са елиминирани неприятните отблясъци и отражения, които се получават при гланцовото покритие.
   Този модел на LG разполага с основните входни интерфейси - HDMI, DVI, D-Sub. Както се казва - малко, но достатъчно. Впрочем, включването на DisplayPort и четец на карти би увеличило цената на монитора, а целта, която си поставя LG, е да предостави на потребителите качествена, но и по-евтина алтернатива на техниката, базирана на активната 3D технология.
   Бутоните за достъп до менюто на LG Flatron D2342P са разположени в долната дясна част на рамката. Те са общо пет на брой - Menu, 3D, Input, Auto и Exit. Последен (но не по важност :) ) е бутонът за включване и изключване, който свети в неоново синьо. Менюто предоставя контрол над обичайните настройки - яркост, контраст, цветове (RGB). D2342P разполага с три режима на цветовата температура: Cool, Medium и Warm.
   След като се поразровите малко повече, ще откриете и функцията Super Energy Saving, която намалява забележимо яркостта, когато се активира. Мониторът на LG е от т. нар. "зелени" - освен, че поддържа по-ниска яркостта, също така ви насърчава, като ви информира, какъв е разходът на електричество (съответно - колко сте спестили), както и за количеството "спестен" въглероден двуокис.
   Включена е и функция за избор на 3D режим - Line Interlaced, Side by Side и Top and Bottom, както и възможност за конвертиране на 3D към 2D.
   Менюто на LG D2342P е лесно за ползване, няма да ви затрудни. Но пък има неприятната наклонност да се изключва, след като сте избрали и активирали дадени настройки, така че се налага да повтаряте процедурата по няколко пъти, докато настроите всички нужни параметри.

   Качество на картината.
LG D2342P Cinema 3D е с TN матрица, така че не очаквах някакви върхови постижения. Да, действително - има какво да се желае от нивото на черното. За сметка на това, мониторът има неочаквано добра детайлност при сивите полутонове, така че при по-тъмните сцени детайлите се виждат много добре. Светлите нюанси на цветовете изглеждат малко по-бледи, отколкото би трябвало. За пореден път ясно се виждат недостатъците на TN матриците. Хубавото при D2342P е това, че поне точността на цветопредаването е добра. Разбира се, не може да се сравни с по-качествената IPS матрица, но е на много добро ниво, като за TN-ка.
   LED подсветката широко се рекламира и постепенно измества старата катодна. Предполагам, че сте попадали на доста възторжени ревюта. Не им се връзвайте. За пореден път го казвам - тя наистина има две значими предимства - намалено енергопотребление и възможност за редуциране на дебелината на монитора. Всичко останало са... сещате се. Ето, вземете и разглеждания в това ревю Flatron D2342P. Затъмнете помещението и пуснете на екрана статично фоново изображение (черно). Сами ще се убедите, че подсветката не е равномерна. Съжалявам, но наистина е така и то - не само при този конкретен модел на LG.
   Текстът се вижда добре на екрана, благодарение на удачния размер на пикселите - те не са нито твърде малки, нито твърде големи. Филмите изглеждат достатъчно добре, за по-гладка картина допринася и фирмената технология TruMotion 120Hz, която спомага за намаляване на характерните дефекти, които обикновено се проявяват при възпроизвеждането на динамични сцени във филмите и игрите.

   Ъглите на видимост при LG D2342P са стеснени. Когато гледате монитора под ъгъл цветовете избледняват, а контрастът главоломно пада. Това е неизбежно и е типичен недостатък на всяка една TN матрица. Що годе приемлива картина можете да наблюдавате при положение, че сте точно пред монитора, без да се измествате встрани.

   Стигнахме до най-съществената част - представянето на D2342P в 3D режим. За теста използвахме филма Avatar Blu-ray 3D (банално, но това имахме под ръка) и игрите Metal Gear Solid (PS) и Dead Space (PC). Хъм... Аз съм поддръжник на идеята на LG за достъпно 3D и искрено се надявам, че технологията Cinema 3D ще печели все повече привърженици. Но не мога да не призная - поне в случая с Flatron D2342P пасивната 3D технология леко отстъпва на активната като качество и дълбочина на триизмерната картина. Сравнявам с усещането, което имах, когато тествах Asus VG236H. Той не е сред най-новите модели, а и активните очила nVIDIA 3D vision kit, чието ревю представихме не толкова отдавна, не са последен писък на модата, обаче
определено D2342P се представя малко по-слабо.
   Впрочем, не всяка игра изглежда добре в 3D режим. Двете технологии са различни, така че вероятно има игри, които ще изглеждат по-добре на екрана на LG D2342P Cinema 3D. Също така, пасивната технология си има своите неоспорими предимства пред активната. Повече подробности можете да прочетете в публикацията "Активни или пасивни 3D очила?". А сега преминаваме към финала на това ревю.

   Заключение.
3D мониторът на LG - Flatron D2342P не е лишен от недостатъците, присъщи на дисплеите, базирани на TN матрица. Въпреки това, качеството на картината е на достатъчно добро ниво. Разбира се, това не е модел, който бих препоръчал на графичните дизайнери. Той е подходящ най-вече за геймърите и почитателите на триизмерното кино. Трябва да признаем, че всички модели, включени в нашия списък с най-добри 3D геймърски монитори, са базирани на активната технология. Аз не губя надежда обаче, че след време ще можем да включим в него и добър модел, базиран на пасивната технология на LG.
   Пасивните 3D очила нямат електроника, не се нуждаят от синхронизиращ сигнал (съответно не ви облъчват електромагнитни вълни). Очите не се натоварват от премигването на LCD лещите, както става при активните 3D очила.
   Накратко, LG Flatron D2342P Cinema 3D е добър вариант за по-непретенциозните потребители, които не държат толкова на точното цветопредаване. Мониторът не е скъп, пасивните очила са по-евтини от активните и щадят в по-голяма степен очите. Действително, LG осигурява достъпно "3D за народа". Поне в случая с модела D2342P изглежда, че качеството на триизмерната картина е леко по-ниско, но на фона на споменатите предимства си заслужава да се замислим, коя от двете технологии да предпочетем в крайна сметка.
   Редакция: прегледайте коментарите след статията - ще намерите адреса на страницата, на която е публикувано ревюто на новия LG D2343P, който е с IPS матрица, а при това е и по-евтин.
   Също така, можете да погледнете Съдържанието - там са представени всички ревюта, публикувани до този момент.
   Крум Маринов

13 коментара:

Анонимен

По магазините никъде не споменатавт за тези 120 Hz честота на опресняване.

3D МОНИТОР

Уместна забележка, благодаря.
В описанията понякога се допускат неточности/технически грешки...
Коректно е "TruMotion 120Hz технология" (както е написано по-надолу в самото ревю на LG D2342P).

Анонимен

:) Не исках да прозвучи като забележка, а просто ми е направило впечатление, че никъде не видях да са написали тези 120Hz на опресняване по магазините.Както и да е. Искаше ми се да има ревю и за DM2350D-PZ...към него съм се насочил. Няма много инфо в нета за него, а аз все още съм нямал допир до този монитор и ми трябва компетентно мнение или коректно ревю.Между другото, БРАВО за хубавите ревюта :)

3D МОНИТОР

Тази техническа грешка в описанието на LG D2342P би подвела много хора, добре е, че си я забелязал. 120 херца, постигнати чрез интерполация, не са реални 120 херца и е добре това да се знае.
Колкото до LG DM2350D-PZ - и аз бих искал да представя много нови модели, на мен самия ми е интересно. Проблемът е, че в повечето случаи собствениците на магазини искат в замяна да пишем само позитивни отзиви и да рекламираме в статията конкретния модел и магазин. Това за мен е неприемливо - няма полза за потребителите, които и без това постоянно биват заблуждавани...

Анонимен

Интересно ми е как бихте сравнили този монитор с LG W2363D тези 2ms(GTG) имат ли видна разлика, както и LED/LCD, Яркост и Контраст ?

Todor Velichkov за LG D2342P Cinema 3D review

3D МОНИТОР

Както LG D2342P Cinema 3D, така и по-старият модел имат своите неоспорими достойнства. D2342 е с LED подсветка, която при масовите модели не е кой знае какво. От друга страна, тези 400 cd/m2 при LG W2363D са от значение най-вече в режим 3D (поради спецификата на активната 3D технология), в стандартен режим никой не държи яркостта на максимум. Освен това, моделът LG Cinema 3D е базиран на пасивната технология, при нея няма такава загуба на яркост, както при използването на активни 3D очила.

Колкото до т. нар. динамичен контраст - 100 хиляди или 1 милион:1 - особена разлика не се забелязва в повечето случаи. По простата причина, че тези зашеметяващи цифри са само маркетингов трик. И в двата случая те нямат много общо с реалността.

В стандартен режим LG W2363D на теория ще осигури по-гладка и малко по-качествена картина - заради реалните 120 Hz, успешното елиминиране на input lag-а, както и заради катодната подсветка. Реално обаче нещата са много субективни - измерванията с прибори и техническите характеристики не винаги отговарят на индивидуалното зрително възприятие на картината.

За 3D режим аз лично бих предпочел
LG D2342P Cinema 3D. Може 3D ефектът да не е с такава дълбочина, но определено е по-щадящ за очите - няма трептене, няма раздвояване и размазване на 3D образа, няма ги характерните за активната технология смущения в изображението...

Анонимен

Благодарство!
Todor Velichkov за LG D2342P Cinema 3D review

Unknown

Здравейте ще можете ли да направите ревю за LG D2343P. Ще ви бъда много благодарен :)

3D МОНИТОР

Да, никакъв проблем - интересно би било да се види какви са разликите между тези два модела на LG. Ще се постараем да го направим - стига да ни попадне в ръцете...

Кристо

Unknown

Здравейте ще може ли да ми кажете каква е разликата с този модел и модел LG D2343P-BN само в матрицата че е IPS-ли ??

3D МОНИТОР

Здравейте!

Малко търпение - имам уговорка за LG D2343P отпреди месец. Досега няколко пъти се проваляха нещата, но утре (1 май - Ден на Труда :)) най-после ще мога да видя монитора на живо и да го тествам подробно. Съответно на 2-ри, най-късно - на 3-ти май ще публикувам пълното му ревю в блога.

Кристо

Unknown

Мерси много :)

3D МОНИТОР

За времето си D2342P не беше лош, предлагаше някаква алтернатива на тогавашните монитори с активни 3D очила. Определено обаче по-новият D2343P е с по-добри характеристики.

Обзорът е готов - можете да го прочетете на тази страница:

http://3d-monitor.blogspot.com/2013/05/lg-d2343p-bn-review.html