петък, 22 юли 2011 г.

Samsung S27A950D review



Ревю на Samsung SyncMaster S27A950D (SA950)
© Крум Маринов





Samsung SyncMaster S27A950D
   




   Напоследък доста шум се вдигна около новия геймърски 3D монитор с LED подсветка на Samsung - модела S27A950D (Познат също така и под името Samsung SA950). Освен него, това лято Samsung пускат на пазара още няколко интересни монитора, включително от серията SA850. Тя е интересна заради новата PLS матрица, алтернатива на мониторите базирани на IPS технологията. Можете да прочетете пълното ревю на Samsung SA850 - ТУК. Мисля, че ще ви заинтересува, особено ако се занимавате професионално с графичен дизайн и обмисляте в скоро време да закупите нов LCD монитор, предназначен за работа.
   Сега да продължим с модела Samsung S27A950D, който е със съвсем различно предназначение...

   В някои ревюта мониторите SyncMaster SA950 вече са обявени за най-добрите 3D монитори. Това е страхотно, особено при положение, че още ги няма по магазините :). По същият начин преди време възторжено тръбяха за
Acer GD245HQ, който представихме наскоро. Ревюто се получи кратко, решихме да не се разпростираме - няма смисъл.
   Впрочем, разочарованите от творението на Acer не са чак толкова много (само тези, които са си го купили :) ).
   Но да се върнем към S27A950D. Този 27 инчов 3D монитор на Samsung е с LED подсветка. Хубаво, и какво? Истината е, че LED не е някакво магическо средство. Предимствата са намаленото енергопотребление и възможността да се намали дебелината на монитора. Всички останали предимства са :)... (голяма усмивка). В случая с S27A950D LED подсветката е общо взето равномерна, но се забелязва, че в долната половина екранът е малко по-светъл. Е, виждали сме и по-печални картини, нищо фатално...


   Технически характеристики на Samsung SyncMaster S27A950D:


Тип на матрицата: TN
Размер на екрана: 27" (68.58 cm)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: -
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 1000:1 (статичен)
mega (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: DisplayPort, DVI, HDMIx2, 2Dto3D


Цена: ~1050.00 лв.


   Дизайн.
   Дизайнът на Samsung S27A950D е впечатляващ. Мониторът е красив, модернистичен, с елегантни плавни форми. Samsung е сред малкото компании, които успяват да привлекат вниманието на потребителите с дизайнерските си решения.
   Освен с оригиналния си вид, този 3D монитор впечатлява и с добрата стабилност на стойката. За жалост SA950 не се отличава с особена ергономичност. Можете само донякъде да промените наклона на екрана, но и това изисква известни усилия. 
   Стойката и корпусът на S27A950D частично са покрити с алуминий, който добавя здравина и подсилва усещането за изчистеност и елегантност на дизайна. Конекторите са разположени на гърба на стойката, в нея е поместена и част от електрониката, позволявайки допълнително да се намали дебелината на екрана. Наборът от входни интерфейси е приличен - DVI, HDMI и DisplayPort.
   Екранът при този модел на Samsung е с гланцово покритие. Когато мониторът е изключен, то му придава допълнително "фешън" вид. Доколко е практично обаче? Гланцовото покритие донякъде подсилва дълбочината на черния цвят и щади в по-голяма степен очите, когато четете текст на бял фон. Иначе е голям дразнител. При дневна светлина или директна изкуствена, се получават неприятни отблясъци, а наред с изображението на екрана, ще можете да се любувате на интериора на стаята зад вас, както и на собствената си физиономия... Аз лично предпочитам матовото покритие, въпреки че и то има своите недостатъци.
   Бутоните за управление на менюто са сензорни, т.е. - реагират на допир. Не се виждат, когато S27A950D е изключен. Когато се включи захранването, се осветяват от светодиодни индикатори. Лесни са за използване и работят без грешки. Samsung SyncMaster S27A950D е снабден и с датчик за движение, който "приспива"  монитора, когато пред него няма човек, с цел пестене на електроенергия. Това обаче е фуклива добавка без особена стойност
(а, стойност има - включена е в цената :) ).


   Меню.
   Менюто на S27A950D е като при мониторите на Samsung от последните серии. Няма да коментирам обичайните настройки, да погледнем специалните функции в менюто на SA950. Една от допълнителните секции сред настройките на картината е озаглавена MagicТук са представени няколко от фирмените технологии на Samsung - MagicBright, MagicAngle и MagicColor.
   Първата от тях е много удобна, позволявайки промяната на яркостта на монитора с едно натискане на бутона. Втората софтуерно (уж) компенсира малките ъгли на видимост, характерни за TN матриците. Тези от вас, които са се интересували повечко от видовете матрици, вече се усмихват недоверчиво. И правилно. Както на мъртвия не му помагат компреси, така и TN-ката си остава TN-ка. Въпреки че в последните години се направиха доста подобрения, в основата стои технология, чиято същност не може да бъде променена. Функцията MagicColor в действителност просто увеличава общата наситеност на цветовете. Пак е по-добре от нищо.
   "100% точни цветове" - тази вдъхновяваща фраза срещнах в едно "ревю" на Samsung SyncMaster S27A950D. Съжалявам, но подобно нещо за TN матрица може да напише или човек, който пише по поръчка (хвали безогледно даден продукт, заблуждавайки наивните потребители срещу съответно възнаграждение от страна на заинтересовано лице или фирма), или пък човек, който нищичко не разбира от монитори. Един от главните недостатъци на TN матриците е точно технологичната невъзможност да предават вярно цветовете. Ако се занимавате с графичен дизайн, SA950 определено не е за вас, както и всеки друг монитор с TN матрица. Впрочем, има LCD монитори с такава матрица, които се представят по-добре от своите събратя. Може би S27A950D е едно такова щастливо изключение? Ще видим след малко.
   Внимание заслужава и секцията от менюто, предназначена за контрол на 3D картината. Samsung S27A950D има възможност да конвертира обикновено 2D изображение в триизмерна картина. Тя не е толкова реалистична и дълбока като оригинална 3D картина, но това е една полезна функция, особено в България, при тази липса на 3D програми в родния ефир...
   Накратко, при SA950 виждаме характерното за по-новите модели на Samsung меню - изчистено, удобно и разбираемо.

   Качество на картината.
   Фабричните настройки могат да стреснат неподготвените потребители. Както и при по-голямата част от LCD мониторите в момента, те при Samsung SyncMaster S27A950D са прилично изнасилени (да, звучи брутално, но този цветист термин най-точно описва положението). Това се прави с цел да се открои монитора сред множеството други, изложени в магазина. Когато го занесете у дома обаче, картина с подобни настройки може направо да ви счупи очите. Каква е ползата, след като всички прилагат този похват? Защо производителите продължават да го правят? Ами, просто така. По навик :).
   Та, картината, която ще видите при първото включване на SA950, определено няма да ви хареса. Да не бързаме обаче с критиките към Samsung. Да видим, как стоят нещата в действителност. За ежедневни задачи и 2D картина ще трябва да намалите яркостта. Стойностите на контраста също са твърде високи. Когато ги намалите, ще установите, че като за монитор с TN матрица S27A950D се представя много добре. Своя принос за добрия контраст има и гланцовото покритие, което, както споменах, в други отношения обаче е доста неприятно.
   Цветовата температура в режим Normal е в приемливи граници - не се забелязва уклон към червеното или синьо-зеленото.
   Колкото до точността при предаването на цветовете... Какво да кажа, Samsung S27A950D ще ви изненада приятно. Въпреки че е с TN матрица, този монитор на Samsung се представя доста добре. Един от малкото сред събратята си, които са на такова прилично ниво.
   Не се заблуждавайте обаче - колкото и да е добър, никой монитор с TN матрица не може да бие качествените IPS и VA дисплеи. Те обаче не са най-добрия вариант, когато говорим за бързи игри (тип racing или FPS). Когато говорим пък за 3D игри, бързата TN матрица на 120 Hz е единствената алтернатива, уви. (Всъщност, не е точно така - за справка можете да погледнете ревюто на Mitsubishi RDT233WX-Z - един много интересен монитор, наистина).
   Като стана дума, да видим, как се представя SyncMaster SA950 в 3D режим - това е най-важната част. Нали говорим за геймърски 3D монитор, в края на краищата...


   3D режим.
   Samsung SyncMaster S27A950D е базиран на активната 3D технология. За разликите между нея и пасивната технология можете да прочетете в публикацията "Активни или пасивни 3D очила?". В случая се използват активни очила, подобни на nVIDIA 3D vision kit, но има и някои съществени различия.
   При 3D очилата на nVIDIA, LCD лещите са затворени през по-голямата част от времето, отваряйки се за кратко. Очилата на Samsung пък са отворени през по-голямата част от времето, като всяка леща се затваря за кратко, спирайки достъпа на съответното око до картина, предназначена само за другото.
   Това означава, че екранът на S27A950D трябва да компенсира, като се затъмнява и не излъчва образ, когато и двете лещи са отворени. Шантава работа :). Инженерите на Samsung обаче не случайно са избрали този подход. Това им позволява да запазят достатъчно ниско времето за реакция на монитора, същевременно давайки му ценен запас от време за пренастройване и от тук - възможност за адекватна реакция. Това намалява вероятността от грешка и смесване на образите, предназначени за всяко отделно око. Съответно значително се намалява вероятността от загуба на 3D ефекта.
   За намаляване на смущенията положителна роля има и решението на Samsung за използване на Bluetooth синхронизиращ сигнал. При него се използват радиовълни, за разлика от използваните досега инфрачервени лъчи. Така връзката между монитора и очилата не е застрашена от грубиянско прекъсване от страна на други устройства, излъчващи IR лъчи :).
   Вече споменахме и способността на Samsung S27A950D да преобразува 2D в 3D картина, което се приветства от геймърите и любителите на 3D филмите. 
   Независимо от това, което може би вече сте прочели, или евентуално ще прочетете в други ревюта, истината е, че и тук SA950 не е идеален. Видяхме положителните моменти, които никой обективен автор няма да отрече. Да видим недостатъците.
   Първо - не е вярно, че в сравнение с другите активни 3D очила, очилата включени в комплекта към Samsung S27A950D не уморяват очите. Трептенето, дължащо се на "премигването" на лещите, така или иначе си го има. В това отношение мониторът на Samsung не е по-лош, но не е и кой знае колко по-добър от останалите 3D монитори, излезли напоследък.
   Второ - споменахме, че за разлика от другите 3D очила, тези на Samsung са "отворени" през по-голямата част (около 70%) от времето. Някъде може да прочетете, че това довежда до значително по-ярка картина. Сами разбирате, че това не е така, нали? А защо? Не, не проверявам, дали сте чели внимателно :)... Добре де, ще припомня - увеличеното време, през което лещите на очилата са отворени, се компенсира... да, правилно - чрез
затъмняване на екрана. Ха-ха-ха, как може тогава да имаме по-ярка картина?
   По принцип не се препоръчва използването на 3D очила на дневна светлина, защото "убиват" яркостта на екрана. В случая самият монитор върши същото пъклено дело. Определено SyncMaster SA950 и включените към комплекта очила се представят по-зле от nVIDIA 3D vision kitТова впрочем не омаловажава споменатите по-горе предимства.
   А дали не можем да използваме тогава комплекта на nVIDIA с S27A950D? Не, не можем - не са съвместими. За "утешение" ще отбележа, че мониторът на Samsung от своя страна не е много склонен да работи в 3D режим партийно с видеокарти на nVIDIA. При тях ще се радвате на 60 Херца честота на опресняване, вместо 120 и съответно естествената разделителна способност от 1920x1080 ще бъде редуцирана до 960x1080.


   Важен параметър за геймърските монитори, особено когато говорим за 3D, е времето за реакция на матрицата. Samsung SyncMaster S27A950D е с TN матрица, която има две реални предимства - евтина е и е бърза.
   Стойностите от 2 милисекунди обаче, както при всички други LCD монитори, се постигат чрез софтуерни трикове и на определена цена. В нормален режим имаме между 8 и 16 милисекунди и то измерени при преход от сиво до сиво.
   Много важен момент - S27A950D отчита на практика нулеви стойности на input lag. Страхотно!
   Тъй като и без това настоящето ревю се получи по-дълго, отколкото ми се искаше, ще ви препоръчам статията "Как да изберем LCD монитор" - ТУК.
В нея можете да прочетете и за input lag-а, и за типовете матрици, и за времето им на реакция, както и други полезни неща.


   Предимства и недостатъци на Samsung SyncMaster S27A950D.
   Предимства: стилен дизайн, ниско време за реакция, няма input lag, 120 Hz честота на опресняване, добра картина в 3D режим, конвертиране на 2D в 3D.
   Недостатъци: гланцово покритие на екрана, намалена яркост в 3D режим, не поддържа пълноценно всички видеокарти в 3D.
   
   Заключение.
   Новите монитори на Samsung от серията SA950 не са лишени от недостатъци, но и никак не са лоши. Предимствата в крайна сметка надделяват над споменатите недостатъци и превръщат Samsung S27A950D в един доста качествен 3D монитор, заслужаващ вашето внимание.
   Все пак, мониторът, който описах тук, е част от промоционалната серия, пусната от Samsung само за представяне на новия модел. Да се надяваме, че мониторите, които бъдат пуснати за масова продажба, ще бъдат с още по-добри качества, а недостатъците ще бъдат намалени.
   Цената на Samsung SyncMaster S27A950D е около 1050.00 лв., което не е чак толкова много за 27 инчов 3D монитор.
   Междувременно можете да погледнете и нашият списък с
най-добрите 3D монитори - ТУК.
   Крум Маринов


   Списък на всички публикувани статии до този момент можете да видите в Съдържанието.

2 коментара:

Анонимен

От къде може да се купи в София?

М

3D МОНИТОР

Цената на Samsung S27A950D за България е около 1050-1100 лева. Извинявай, но политиката ни е да не пишем поръчкови ревюта, съответно не си позволяваме да рекламираме конкретни производители/вносители/разпространители. НО - мога да те посъветвам да напишеш в търсачката "Samsung S27A950D цена" - ще излязат няколко магазина, които вече го доставят. Успех!
Крум