петък, 16 септември 2011 г.

Acer GR235H





3D монитор Acer GR235H
(предварително ревю)
автор: Кристо Маринов





Acer GR235H




   Acer GR235H е нов 23-инчов 3D монитор с LED подсветка, включен в т. нар. 3D Gamer Series. Ясно е вече, че е предназначен за геймъри-любители на 3D игрите...
   Компанията Acer се отличава със своята енергичност. Както се казва - вре се навсякъде. В интерес на истината, не всички LCD монитори на популярната марка са били успешни. Да вземем например Acer GD245HQ - доста странен модел, който представихме преди време. Толкова добър беше според официалните и преписаните ревюта, пък после... Но, да не се отклоняваме от темата (ако ви е интересно - можете да прочетете ревюто на споменатия модел).

   Днес става дума за GR235H. Да видим неговите технически характеристики:

Тип на матрицата: TN
LED подсветка
Размер на екрана: 23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920x1080 (16:9)
Време за реакция: 2 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 100 000 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160° 
Други: VGA, 2xHDMI, speakers - 2x1,5W

   Да оставим дежурните етикети, лепнати на GR235H - "LED", "Full HD", "2 милисекунди време за реакция"Това са силно впечатляващи данни за силно... неориентирани потребители. Не виждам защо хората продължават да се връзват на тези маркетингови трикове. О-о-о, да не забравяме и главоломния контраст 100 000 000:1 ("динамичен" разбира се, толкова динамичен, та чак не може да се види :) ).
   Сега сериозно. Наистина интересното при този модел на Acer е използваната пасивна 3D технологияВече споменах - Acer не пропускат нито една иновативна технология. Няма да се учудя, ако в скоро време пуснат и 3D дисплей, за който въобще няма да са нужни очила (нещо подобно на представения наскоро модел Toshiba 55ZL2).
   Както и да е. Очевидно, пионерите от LG, заложили на фирмената си разработка Cinema 3D, печелят все повече последователи. Acer GR235H се базира на технологията FPR (Film-patterned Retarder), за която писахме преди време. Съответно, при него се използват пасивни 3D очила с поляризирани лещи. За разликите между тях и активните очила можете да прочетете в публикацията "Активни или пасивни 3D очила?" В комплекта са включени поляризирани 3D очила и TriDef 3D - софтуер, необходим за възпроизвеждане на триизмерна картина.
   Положителен момент е способността на GR235H да преобразува 2D в 3D изображение, което е много човеколюбива постъпка от страна на Acer. Така няма да се тюхкаме, че си нямаме достатъчно 3D програми. То бяха обещали да пуснат най-важната от тях - Penthouse 3D (за което своевременно ви уведомихме), но какво стана - така и не се разбра...
   От друга страна, прави впечатление забележителната пестеливост на Acer. Този 3D монитор има само VGA и HDMI входове (но пък от последния споменат вид имаме цели два броя :) ).
   Идеята е ясна - да се предложи максимално конкурентноспособен LCD монитор на атрактивна цена. Като стана дума за цената на Acer GR235H - тя е около 220 €. Ами, не изглежда много. Но, въпросът е - дали си заслужава цената?
   Сега, ако гледаме официалните анонси на Acer и преписаните от тях "ревюта" - значи става дума за най-страхотния 3D монитор на света. Според мен обаче, няма смисъл от коментари, докато човек не види с очите си въпросния Acer GR235H и не поработи с него поне час-два. Така че - останете на линия. В случай, че се докопаме до него, задължително ще представим пълно ревю, в което коректно ще опишем качествата на модела.
   Кристо Маринов

   Междувременно, можете да погледнете статията за Mitsubishi RDT233WX-Z - интересен 3D монитор, базиран също на пасивната технология, но с по-качествена IPS матрица и 120 херца честота на опресняване. Останалите най-качествени (и проверени) модели за гейминг можете да видите в нашия списък с най-добри геймърски 3D монитори.
   Също така, хвърлете един поглед и на Съдържанието - там са представени всички публикувани до този момент статии.

4 коментара:

Анонимен

И защо подяволите пускат и правят 23 инчови монитор, като съвсем спокойно могат да ги пуснат като 24 такива. Егати логиката, егати политиката.

Анонимен

Acer GR235H е 23 инча, но сигурно в тая серия има и по-големи монитори. А защо 24, като може 25? По-малките са по-евтини. Според мен за всеки монитор си има купувачи. Някой да си е купил монитор на Acer? Имате ли впечатления? Скоро мисля да си взимам монитор за игри, но не съм решил каква марка да е...

Анонимен

Аз не съм виждал 25 инчови монитори, но щом казваш ... ;)

Анонимен

Този Acer GR235H изглежда интересен, въпреки че не съм фен на Acer - май правят повече евтинийки с ниско качество...
А 25 инчови монитори има, пич.

Krasim